Artézska studňa na Námesti P. O. Hviezdoslava

Zodpovednosť za riešenie: Nové Zámky

Vyriešený

Dobry den, na namesti P. O. Hviezdoslava na artezskej studni bolo vymenene potrubie na vytoku. Nove potrubie je omnoho uzsie ako predchadzajuce a tak je prud vody omnoho silnejsi. Oproti minulosti ked voda tiekla volnym vytokom teraz vyteka pod tlakom. Nabrat vodu trva podstatne dlhsie. Kedze je prud vody silnejsi voda pri piti, naberani ci oplachovani sa strieka vsade okolo. Skuste sa prosim Vas pristavit, pozorovat reakcie ludi. Uvidite aky zmysel mala "oprava".

10. august 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za Váš podnet. Zaoberá sa ním Odbor komunálnych služieb, o jeho priebehu Vás budeme informovať.

S pozdravom

Peter Kijaček
sekretariát primátora mesta Nové Zámky
12. august 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Finančné prostriedky vynakladané mestom za odvod vody z artézskych studní do verejnej kanalizácie, predstavujú značnú položku. Mesto preto hľadalo spôsob ako obmedziť prietokové množstvo vody odtekajúcej do kanalizácie. Po rôznych konzultáciách a návrhoch sme uskutočnili túto alternatívu.
Meraním po osadení týchto obmedzovačov sa nám podarilo znížiť prietok o jednu tretinu.
Ďalšou alternatívou bolo osadenie ventilov na artézske studne ale uzatvorením by tlak ktorým je voda tlačená z niekoľko stometrovej hĺbky, mohol spôsobiť pretrhnutie potrubia a vytekajúca voda by nekontrolovateľne odtekala do okolitého terénu čo by mohlo spôsobiť prepady pôdy.
Poprípade by voda mohla prestať tiecť úplne a aj keď je voda vytekajúca z artézskych studní nevyhovujúca a označená štítkami ako nepitná, ľudia ju pijú a reklamujú akékoľvek prerušenie jej dodávky.
Nakoľko už dve z piatich funkčných artézskych studní sú funkčné len pomocou čerpadiel.

Naďalej pracujeme na tom aby sme problém artézskych studní doriešili ku všeobecnej spokojnosti.

Za pochopenie ďakujeme.



Ján Kutrľa
Odbor komunálnych služieb
12. august 2016

Martin Vyžinkár

Dobrý deň p.Kutrľa,

ďakujem Vám za odpoveď. Áno, zo uhľa pohľadu ktorý opisujete má Vaše riešenie opodstatnenie.
Predsa len ma ale napadá ďalšia otázka: ak je odvádzanie vody z artézskych studní pre Mesto finančne náročné, nebolo by možné (na niektorých miestach, napríklad aj v parčíku na námestí P.O.Hviezdoslava) používať vodu na závlahu? Letá su horúce a každá zelená plocha v meste má veľkú cenu? Prečo teda vodu ktorá je k dispozícii vypúšťať celoročne do kanalizácie?

S pozdravom,

MV
15. august 2016

Oto

Polievanie parku minerálkou môže spôsobiť to, že sa problém s parkom vyrieši raz a navždy...
16. august 2016

Martin Vyžinkár

Oto, artezska studna nie je mineralka, je to studnicna voda v podstate. Mna len pri kazdej navsteve tohto miesta, hlavne v horucich letnych dnoch, zaraza skutocnost ze my v NZ dokazeme len tak vypustat vodu do kanalizacie. Voda v meste je poklad. Existuje mnozstvo sposobov ako vodu v prostredi mesta udrziavat a tym prispiet k pozitivnej regulacii klimy. Tu nie je snaha, nie je fantazia. Dobre, mozno to nebude mozne z toho a toho dovodu. Ale ved tu cosi skusme. Cosi nove. Cosi co nam skusenost inych miest ponuka na "odkukanie". Vola sa to tu Nove Zámky, no cesty a sposoby su len STARE!
16. august 2016

Martin Vyžinkár

Este detail, ja tuto vodu pouzivam na polievanie - ziadny problem.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania