Vrak vozidla bes SPZ na cestnej komunikácii!

Zodpovednosť za riešenie: Nové Zámky

V riešení
meno
Dusana 05. apríla 2017

Vrak vozidla nachádzajúci sa na ulici Komenského neďaleko bytového domu č. 6, už viac ako rok.

10. apríl 2017

Odpoveď samosprávy

Hliadkami MsP Nové Zámky bolo zistené porušenie Zákona č. 135/1961 o pozemných komunikáciách /cestný zákon/, § 8 ods. 1 „Zvláštne užívanie“ v 24 prípadoch.
Vozidlá určené v podnetoch sú zaradené v zozname, ktoré MsP dňa 27.03.2017 postúpila na MsÚ Odbor komunálny, nakoľko tieto vozidlá dlhodobo zaberajú parkovacie miesta pred obytnými domami.
Majitelia vozidiel boli príslušníkmi MsP vyzvaní na ich odstránenie. Na opakované výzvy už nereagovali, resp. zatajovali sa a z uvedeného dôvodu boli tieto prípady postúpené kompetentnému orgánu, správcovi komunikácie, na doriešenie.
V súčasnej dobe mesto nemá zriadené určené parkovisko podľa § 60 ods. 20 zákona o odpadoch na ukladanie starých motorových vozidiel a vrakov ako aj odťahovú službu, ktorá by vozidlá dlhodobo zaberajúce verejné priestranstvo odťahovala na určené parkovisko. Na základe uvedených skutočností tieto vozidlá zostávajú na pôvodných miestach, kde zaberajú verejné priestranstvo.


S pozdravom

Mgr. Jozef Tököly
náčelník MsP
14. apríl 2017

TV Šurany

V súčasnosti o uvedej problematike pripravujeme reportáž, ale s pohľadu z druhej strany. Ide to že vozidlo môže byť úplne legitímne dočasne odhlásené z premávky na PK. Upravuje to zákon, v tomto čas majiteľ vozidla a ani nikto iný s ním nemôže nijako manipulovať, okrem prípadov uvedených v zákone. Človek tak môže spraviť z viacerých dôvodov, napríklad odcestovanie, dočasné nevyužitie vozidla alebo napríklad aj s úplne prozaického dôvodu a to, že nemá v súčasnosti prostriedky na jeho opravu. Podľa nášho názoru počas tohoto režimu s vozidlom nesmie manipulovať ani MsP, inak by sama porušila zákon o PPK. Navyše aj ľudia, ktorí si takto odstavia vozidlo nemajú odňaté právo na majetok a takéto vozidlo, je ich majetkom. To že časom, nejaký ľudia môžu takéto vozidlo alebo aj hocijaké iné poškodzovať, je pri tom samozrejme trestné a odsúdenia hodné a to aj v prípade, že si myslia, že im takéto vozidlo zaberá parkovacie miesto, pri čom to už z logiky veci môže byť inak.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.