Ulica M. R. Štefánika - výsadba stromov bez opornej konštrukcie.

Zodpovednosť za riešenie: Nové Zámky

Neriešený
meno
Martin Vyžinkár 10. októbra 2017

Dobrý deň. Na ulici M. R. Štefánika boli nedávno dosadené chýbajúce stromy (lipy). Všetky stromy boli vysadené bez opornej konštrukcie. Mestské stromy môžu byť po výsadbe poškodené 1.) vetrom a 2.) ľudmi. Oporná konštrukcia má preto aj ochrannú funkciu - kmeň stromu je upevnený o oporný kôl, alebo je chránený trojicou kolíkov. V oboch prípadoch je kmeň ochránený pre zlomením. S týmto je pri výsadbe nutné (samozrejmé) počítať. Prečo to nerobíte aj Vy? Výsledok vidíte na priložených fotografiách. Predísť zlomeniu kmeňov stromov bolo úplne jednoduché a nenáročné - stačilo chrániť ich opornými kolmy. Preto Vás chcem požiadať o ochranu stromov ktoré sú zatiaľ nepoškodené, a tiež o dodržiavanie základných pravidiel pri výsadbe mestských stromov. S pozdravom, MV

10. október 2017

Peter

Presne tak, tie stromčeky mali byť ochránené opornou konštrukciou. Keby mali oporu, tak by sa nezlomili. Bohužiaľ, tieto stromčeky v piatok večer po prehratom zápase zlomili frustrovaní a podgurážení Nitrianski "fanúšikovia" HK Nitra, ktorí išli na železničnú stanicu... svoj hnev si vybili na nevinných stromčekoch. Mohlo byť asi 22 hodín. Na ulici robili strašný hluk a neporiadok...
Je mi ľúto mladých stromčekov. Na stromčekoch vidieť, že neboli zlomené ale dolámané. Obyvatelia ich v horúcom lete chodili polievať a vytrhávali okolo nich burinu. Nabudúce treba k stromčekom urobiť oporu - takú, aby boli chránené (pred vetrom alebo zlými ľuďmi).
31. október 2017

Odpoveď samosprávy

Vážený pán Martin Výžinkár, ďakujeme za Váš príspevok.
Mesto Nové Zámky pri výsadbách nových okrasných drevín sa snaží o maximálnu fixáciu koreňového systému, aby nedošlo k poškodeniu a k vývratom novosadieb drevín.
Akonáhle dôjde k násilnému, fyzickému poškodeniu drevín, mesto je bezbranné v danom prípade voči takýmto typom správania sa „našich spoluobčanov Mesta Nové Zámky“ a novovysadené dreviny môžu byť fixované aj so štyrmi kolíkmi, takáto opora ich neuchráni pred zlomením.
Takže, dokiaľ budú experti v našom meste na testovanie únosnosti záťaže mladých vysadených drevín, Mesto Nové Zámky bude musieť nahrádzať polámané stromčeky za nové, čo nie je lacná záležitosť.


S pozdravom
Ing. Paluk Peter
Referát ŽP
Mestský úrad Nové Zámky

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania