M.R. Štefánika-herne

Zodpovednosť za riešenie: Pezinok

V riešení

Dobry den, budu v PK nadalej vznikat dalsie a dalsie herne? Ma mesto v tomto smere strategiu?

06. máj 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme pekne za podnet, keď dostanem k nemu informácie, dám vedieť.

Mgr. Veronika Škultéty
Referent komunikácie a protokolu
Kancelária primátora
15. august 2021

Pavla Juraskova Juraskova

Dobry den, ma mesto.odpoved? Ci budeme nadalej prizerat rozmachu tohto priemyslu v PK produkujucemu nestastne rodiny a osoby, ktore sa stavaju zavisle a potrebuju odbornu pomoc psychiatricku?
15. august 2021

Pavla Juraskova Juraskova

Nezabudajme prosim aj na deti a mladez a vplyv na ne...prevencia v sucasnej forme je nepostacujuca...
05. august 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, mesto nereguluje spôsob podnikania v oblasti herní. Jediný nástroj, ktorý by mohol túto funkciu vytesniť z centra alebo iných zón, je Územný plán mesta (UPN). V súčasnosti však toto nezakazuje, a teda ak je vlastník nehnuteľnosti rozhodnutý využiť svoje vlastníctvo v prospech takéhoto podnikania (nájom, zriadenie prevádzky), mesto mu v tom nemôže zabrániť. Aby sa na tomto poli udiala zmena, treba nájsť politickú silu v podobe schválenia zmien a doplnkov územného plánu mesta, kde by sa v rôznych polohách táto funkcia definovala ako neprípustná - prípadne by bolo možné definovať zóny, kde by mohla v obmedzenom rozsahu byť prípustná. Ak by sa do budúcna volení predstavitelia mesta, teda poslanci, rozhodli mať mesto celkom bez herní, je to možné po schválení (poslanci schvaľujú zmeny a doplnky UPN formou VZN - čiže treba 3/5 väčšinu prítomných poslancov na zasadnutí). Takýto proces trvá približne dva roky - prebieha cez rôzne orgány a inštitúcie. Najdlhší je proces na okrese a sídle kraja, teda v Bratislave, ktorý musí vydať paragraf 25, aby vôbec o tejto záležitosti mohlo mestské zastupiteľstvo hlasovať. Ako príklad uvedieme, že mesto začalo so zmenami a doplnkami k UPN, ktorý je teraz platný a schválený, v roku 2017. Dokumentácia sa začala obstarávať v 6-7/2018 a dokončila sa v 2019. Následne prišlo k prejednaniu a až v 3/2021 k schváleniu. Išlo o zmeny, ktoré akceptovali pamiatkovú zónu a menili mestské pozemky na Cajle pre potreby a funkcie školy. Pôvodný plán bol pre rodinné domy. Na ilustráciu - pri takto definovaných zmenách, ktoré boli čisto vo verejnom záujme, prešli len o jediný hlas.
Prikladáme link na zápisnicu: https://www.pezinok.sk/uploadfiles/File/msz/2021-03-04/zapisnica_msz2021-03-04.pdf str. 13

Podnet nechávam otvorený do budúcna. Ďakujeme za pochopenie.

Mgr. Veronika Škultéty
Referent komunikácie a protokolu
Kancelária primátora

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania