ZŠ Kupeckého-poškodené korene stromov II.

Zodpovednosť za riešenie: Pezinok

Vyriešený

Pri rekonštrukcii chodníkov v ZŠ Kupeckého firma poškodila korene stromov. Porušila VZN o zeleni. Niektore odsekla a jeden veľký stabilizačný koreň veľkého platanu nechala týždeň odkopaný a možno odumrel a hrozí vývrat stromu. Pri smrekovci je stavba zbytočne blízko, veď nejde o nevyhnutný rozmer plochy a mohlo sa myslieť na strom. Keď tomu neviete zabrániť tak dávajte do zmluvy, že firme odrátate za každý poškodený strom 500 € a pred zatvorením výkopu nech zavolajú pracovníka mesta na kontrolu.

06. jún 2023

Vladislav Marušic

Koreň platanu bol takto min.týždeň zbytočne, mohli ho hneď zahrnúť.
07. jún 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pán Marušic,

ďakujeme Vám za podnet. Ten bol zaslaný na Referát životného prostredia. Po zaslaní spätnej väzby na riešenie vzniknutej situácie, Vás budeme informovať.

S pozdravom

Technické oddelenie
Mestský úrad Pezinok
19. jún 2023

Vladislav Marušic

Porušený bol celý dokument Ochrana drevín...vid foto.. ktory je sucastou stavebneho povolenia (aspon podla verejneho obstaravania). Dam sem postupne vsetko co bolo porusene. Ocakavam odpoved mesta ako bude riesit stavebnika ze nedodrzal co mesto (resp.statne normy) ziadali. Ked nebudem mat odpoved do pia.23.6.23, zial, nerád, budem sa musiet obratit na hlavneho kontrolora mesta, stavebnu inspekciu, SIŽP...
19. jún 2023

Vladislav Marušic

Velky platan mal byt obedneny podla obvodu kmena x4, takze cca 4m. Pocas stavby bol asi 1,5 m a tu na fotke nie je vobec a kolaje tatrovky mu presli po velkom plytkom koreni, ktory je vidiet vyssie na starsej fotke. Zhutnovanie dokument zakazuje.
19. jún 2023

Vladislav Marušic

Text ze je zhutnovanie zakazane min.2,5 m od stromu, alebo pouzit platne.
19. jún 2023

Vladislav Marušic

Text k fotkam v odkaze. Korene sa odkopavaju vzduchom alebo rucne bez prerusenia a obrubnik sa im mal prisposobit. Ani len neboli prerusene rezom ale roztrhnute. Mali h. 3-5 cm.
19. jún 2023

Vladislav Marušic

Vsetky stromy mali byt obednene min 2,5m. Na fotkach vidiet ze ziadne nie su a preto sa lahko poskodzovali. Okrem toho nechapem preco sa pod dlazbou betónuje, ked plocha mohla byt vodopriepustna, co je dovod preco sa dlazba pouziva. Tu sa podlozie zhutnilo, dala sa vrstva rozdrveneho betonu, na to vrstva mokreho betonu, na to vrstva strku a nakoniec betónova dlazba. Par podnetov dozadu ma technicke oddelenie ubezpecilo, ze pracovnici su vysokoskolsky vzdelani odbornici a nepotrebuju zamestnanca pre klímu, ktory by projekty kontroloval vo vztahu k envirokríze. Tu to vidíme.
19. jún 2023

Vladislav Marušic

A tento strk spod starej plochy tam ostal len ho utlacili a natiahli 5cm dobrej pôdy, potom sa necudujte ze trava po tyzdni sucha vysycha a stromy zivoria. Strom v dobrej pôde ochladzuje okolie niekolkonasobne lepsie ako v zlej pôde.
29. jún 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, pán Marušic,
na základe Vášho podnetu sme kontaktovali realizátora rekonštrukcie spevnenej plochy ZŠ Kupeckého, ktorý sa vyjadril, že pred zahájením prác boli uskutočnené opatrenia na ochranu 3 ks drevín v podobe doskovej opory. Pri búraní asfaltobetónových plôch sa žiaľ nepodarilo zabrániť poškodeniu niektorých koreňov, ale všetky obnažené korene boli do dvoch dní od výkopu zasypané zeminou, jedna drevina bola presadená. Po našej obhliadke dňa 27.6. 2023 a zistení skutkového stavu budeme dotknuté dreviny sledovať. Stavebná firma nesie zodpovednosť a v prípade nepriaznivého vývoja zdravotného stavu drevín budeme žiadať o nápravu.

S pozdravom

Referát životného prostredia
Mestský úrad Pezinok
26. júl 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pán Marušic,

podľa vyššie uvedených informácií z referátu životného prostredia sú stromy sledované a v prípade nepriaznivého zdravotného stavu dotknutých stromov, bude firma sankcionovaná.
Áno, opomenuli sme kontrolu počas prestavby avšak následne bol s firmou dohodnutý postup prípadnej nápravy.

Čo sa týka následne uvedeného betónovania pod dlažbou. V celom areáli je použitá dlažba a preto zostala dlažba aj v danej časti. Avšak vzhľadom nato, že danou cestou je vykonávané zásobovanie vozidlami ťažšími ako 3,5t, muselo byť podložie pod dlažbou pevné, aby samotná dlažba nebola pretláčaná a postupne ničená. Preto tu nie je riešená ako vodopriepustná.

S pozdravom

Technické oddelenie
Mestský úrad Pezinok

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania