Celé mesto-premena trávnikov a kosenia

Zodpovednosť za riešenie: Pezinok

V riešení

Navrhujem zmeniť spôsob kosenia, kedy sa bude častejsie kosiť časť trávnikov a časť sa bude kosiť menej často, ako je to na obrazku. Takto by to bolo dobre aj pre vencenie psov, aj pre opeľovače a mikroklímu, aj časti s lucernou si mozu nadalej kosit drobnochovatelia (co sa deje ako pozorujem). Pásy pri chodnikoch sa pokosia rýchlejsie a mozu sa aj castejsie a ludia nebudu nadavat. Zvysok sa pokosi len pred kvitnutim travy a casti bez travy (byliny ako lucerna na fotke, nealergenne) ked bude cas alebo až v posledne kosenie. Nevyužívané časti velkych travnikov sa môžu vysadiť nízke kriky ci brectan, ktorých korene neposkodia siete. Menej kosené casti travnikov moze mesto a obyvatelia priebezne menit na kvitnúce byliny a eliminovat trávy. Mozno aj vyskúšat niekde vysiat napr.datelinu purpurovu pre krasu, facéliu pre vcely, slnecnicu pre vtáky... A vsade kde bude zaujem umoznit komunitnu zahradu namiesto travnika, napr. na sidliskach. Treba opustit stary koncept nízko kosenych tazko udrziavanych a neuzitocnych travnikov, ktore len hlcú peniaze na znečistujúce a hlučné kosenie (kosacky maju vysoke emisie).

23. júl 2023

Pelepele

dobré scifi, aj som sa nasmiala ;)
24. júl 2023

Jana

Toto sa už bežne deje alebo sa s tým experimentuje v iných mestách. Je na mieste žiadať od vedenia mesta a úradníkov zmenu. Ani ja tu nechcem mať namiesto pestrosti suchú slamu, pomôžme trošku tej prírode, beztak jej nakladáme dosť. A ako plus budeme mať krajšie mesto.
24. júl 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pán Marušic,

ďakujeme Vám veľmi pekne za podnet. Chceli by sme Vás požiadať o oficiálne predloženie Vášho návrhu na Mesto.
Bolo by to prosím z Vašej strany možné?

Ďakujeme za odpoveď, s pozdravom

Technické oddelenie
Mestský úrad Pezinok
24. júl 2023

Vladislav Marušic

TO MsÚ, lepsie by bolo keby sa toto dostalo kompetentnym. Duplovat ziadosti nemienim pre malo casu a ked si vyberiem jeden sposob tak tu cez OPS aby sa to nestratilo a vieme to ozivit aj casom ked sa napr.zmeni vedenie mesta. Ked to poslem mailom tak mesto ani nezvykne odpisat ze to prijali a skonci to v zasuvke pracovnika. Uz som tu posielal viac navrhov a este aj budem, a dvojmo to nechcem tak uprednostnim OPS. Tu to citaju obyvatelia aj poslanci a vedia aj ake su navrhy, moznosti, aj aby niekto nenavrhol to iste. Myslim ze ked to poslete kompetentnym tak to budu mat v mailoch alebo si to vytlacia rovnako ako ked to poslem priamo. Keby som bol v Komisii ž.p. tak to navrhujem tam ako minule 4 roky, ale niektorí poslanci ma tam nechceli... tak ma máte tu :) Dakujem za pochopenie a prosim o vybavovanie ako keby som to poslal priamo.
08. august 2023

Vladislav Marušic

Tu Za hradbami som sa potesil, ze presne takto to treba, ale na druhy den to pokosili.
12. august 2023

Pelepele

chvalabohu pokosené, ďakujeme za celé mesto. konečne to tu vyzerá ako tak normálne... dážď tráve pomohol, je konečne zelená. a VM ani tu ťa nechceme...
14. august 2023

Odkaz pre starostu

Prosím diskutujúcich, aby sa v komunikácii na portáli vyjadrovali vecne a fakticky, a aby sa zdržali zbytočne urážlivých, vulgárnych a ironických komentárov.

Ďakujeme,

Pavla Rachelová
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania