Radničné námestie - jednorazové plasty na vinobraní

Zodpovednosť za riešenie: Pezinok

Vyriešený
meno
michi kuli 13. mája 2019

Milý náš starosta Pezinka,

žiadame Vás o vyhlásenie zákazu používania jednorazových plastových produktov na akýchkoľvek verejných podujatiach v meste Pezinok.

Prosím plňme spoločne víziu Mesta Pezinok - životného prostredia.

Ďakujem
Michaela

06. jún 2019

Odpoveď samosprávy

Ďakujeme za podnet, Vašim podnetom sa budeme zaoberať.



Referent vzťahov s verejnosťou
27. august 2019

michi kuli

Vinobranie sa blizi.. ake kroky podnikla samosprava?
dakujem
16. september 2019

michi kuli

Pezinok nedokazal zaviest zakaz pouzivania jednorazovych plastov na verejnych podujatiach!
Vinobranie bolo zasa zaplavene plastakmi.
V com sme horsi ako ine mesta?
14. október 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, toto je síce starý podnet, no bol stále otvorený, keďže v súčasnosti sa kvôli obmedzeniam takéto podujatia nekonajú, no mesto sa v posledných rokoch snaží preferovať biologicky rozložiteľné poháre na podujatiach, a bude na váš podnet prihliadať aj pri plánovaní ďalšieho vinobrania či iných podujatí podobného charakteru, keďže už takáto povinnosť vyplýva aj zo zákona:

Európsky parlament schválil dňa 27.3.2019 smernicu o znižovaní vplyvu určitých plastových výrobkov na životné prostredie. Plasty totiž tvoria vyše 80 % morského odpadu, pričom tie, na ktoré sa vzťahuje smernica, tvoria až 70 % morského odpadu. Množstvo odpadu rastie na úkor ekosystémov a aj ľudského zdravia.
Smernica vychádza z toho, že ak existujú dostupné a cenovo akceptovateľné alternatívy, bude predaj plastových výrobkov na jedno použitie zakázaný. Produkty, ktoré nie je možné jednoducho nahradiť, by mali byť obmedzené, a to na základe znižovania spotreby naprieč jednotlivými členskými štátmi.
Smernica preto presne vymenúva, ktoré plastové výrobky by po roku 2021 nemali byť vôbec v obehu predaja v rámci EÚ. Sú to:
• jednorazové plastové príbory (vidličky, nože, lyžice, paličky),
• jednorazové plastové taniere,
• plastové slamky (s výnimkou plastových slamiek využívaných v zdravotníctve, ktoré v zmysle smernice nepodliehajú zákazu),
• plastové vatové tyčinky,
• miešadlá na nápoje,
• plastové paličky na balóny,
• produkty z oxo-degradovateľných plastov, jednorazové plastové nádoby na potraviny (obaly rýchleho občerstvenia) a poháre vyrobené z expandovaného polystyrénu.
Zníženie spotreby by sa malo vzťahovať na tieto jednorazové plastové výrobky:
• poháre na nápoje vrátane ich uzáverov a viečok,
• nádoby na potraviny, s viečkom alebo bez viečka, ktoré sú určené na priamu konzumáciu na mieste predaja alebo na inom mieste (tzv. take-away), spravidla konzumované priamo z tejto nádoby a hotové na konzumáciu bez akejkoľvek ďalšej prípravy, napr. varenia alebo zohrievania, vrátane nádob na potraviny určené na rýchle občerstvenie.
Členské štáty EÚ tak budú musieť obmedziť používanie plastových nádob na potraviny a nápojových téglikov. Môžu však stanoviť vlastné národné ciele pre zníženie spotreby, alebo poskytovať alternatívne produkty alebo zabezpečiť.

Mgr. Veronika Škultéty
Referent komunikácie a protokolu
Kancelária primátora

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania