Laca Novomeského-trávnatá plocha-nepokosená

Zodpovednosť za riešenie: Pezinok

Vyriešený

Kedy konečne pokosia trávu. Alergici majú veľké problémy,napríklad zapálené oči, problémy s dýchaním, astmaticke záchvaty

17. jún 2019

Odpoveď samosprávy

Ďakujeme za podnet, Vašim podnetom sa budeme zaoberať.



Referent vzťahov s verejnosťou
18. jún 2019

Vladislav Marušic

Pán Turinič. neviem či na tom mieste je nekosenie také zásadné pre alergikov, keďže je to kraj mesta a vedľa sú nekosené trávnaté plochy, aj pri potoku, čo nepatrí mestu. Neviem či máte reakcie na sebe tak odpozorované alebo len uvažujete že je to nekosením. Môžete napísať či sa to zlepšilo keď to pokosia, to ma vážne zaujíma. (v blízkom dátume a počasí)
18. jún 2019

XAX

Vážený pán Marušic,

na Vašu odpoveď musím reagovať, pretože ma dosť pobúrila a v zásade ma prekvapil váš laxný prístup k veci. Celkovo ju dosť zjednodušujete a pravdepodobne nemáte dosť informácii o zdravotných problémoch alergikov v našom meste,ktorých je tiež dosť a podľa dostupných informácií ich počet z roka na rok rastie. Najhoršie sú na tom deti..
Áno, nekosenie má veľmi zásadný vplyv na zdravotný stav nášho dieťaťa. Syn je alergik. Nie je to len nejakým pozorovaním ako sa domnievate. Podľa posledných lekársky podložených výsledkov mal syn hladinu IgE vo výške 5009,7 ug/l, norma je do 480 ug/l. Toto je hodnota, ktorá informuje o tom, aká je alergia, teda premrštená reakcia organizmu na alergény peľov trávy, ktoré sú prítomné v našom okolí. Je sprostredkovaná imunoglobulínmi triedy E. U senzibilných pacientov fungujú molekuly IgE ako kontaktné body medzi alergénom a špecializovanými bunkami, ktoré následne uvoľňujú histamín a iné látky. Vtedy sa spúšťajú procesy, ktoré poznáme ako alergické reakcie, čiže výsledkom je, že nás syn sa začne dusiť, opúchať, kašle, má výtok s nosa, očí. Sliznice sú zapálené, prekrvnené, citlivé a veľmi bolestivé. Precitlivelosť narastá. Dnešné hodnoty môžu byť omnoho vyššie ako boli namerané pri poslednom vyšetrení. Už pri vyšetrení mal viac ako 10 x vyššiu hodnotu IgE. Napriek terapii, ktorú berie, môže dostať záchvat a udusiť sa, pokiaľ nedostane včasnú odbornú lekársku pomoc. Lekárka odporučila synovi zostať v byte a nikam nechodiť, kým sa okolie nepokosí. To však nie je možné, lebo byt nie je vzduchotesná alergénom odolná komora, musí navštevovať školu a nie je väzeň. Nie každý rodič si môže dovoliť odcestovať s dieťaťom ku moru alebo do Tatier a počkať tam, kým sa mesto nepokosí.

Taktiež by som chcel zdôrazniť, že ak sa človek obráti sa Vás s otázkou, robí tak až po dôkladnom uvážení a preto, že má skutočne vážny dôvod s nejakým problémom. A naozaj nemá chuť čítať arogantne písanú odpoveď, ako sa stalo v našom prípade. Najskôr sme čakali, veď chápeme, že mesto Pezinok nie je malé a kosenie trávy vyžaduje istý čas aj organizačné riadenie. Kosci nemôžu byť naraz všade. Ale ak vám dieťa dennodenne kašle, opúcha, nevidí a je z toho nervózne, a na sídlisku sa nič dlhodobo nedeje, je čas obrátiť sa na kompetentných. Podľa vášho vyjadrenia sa zdá, že problematike nie celkom dobre rozumiete. Sídlisko Sever nie je kraj mesta, aspoň to by ste mohli vedieť, je to husto obývaná rozsiahla časť mesta a býva tu aj prezidentka SR. Kraj mesta podľa mojej mienky, je smetisko za železnicou, alebo priemyselné budovy na konci mesta. Aj potok je súčasťou mesta! V minulých rokoch za pôsobenia bývalého primátora, brehy potoka boli kosené priebežne, nie tak často ako Nový park, sídlisko a priľahlé ulice, ale bol kosený. Z vlastnej skúsenosti viem, že na to osobne dohliadol aj primátor. Rovnako ako aj na iné časti mesta.

Očakávam, že sa k mojej odpovedi vyjadrí naozaj kompetentná osoba a poskytne mi akceptovateľnú odpoveď, kedy bude sídlisko Sever, brehy potoka v tejto časti a Nový park pokosené. Uvedomte si, že kosenie nie je len estetická úprava mesta, ale má význam aj z hľadiska zdravotného stavu alergikov. Netreba zabúdať na bezpečnostné hľadisko a možnosť vzniku požiarov, rozšírenie hlodavcov, hadov a nežiadúceho hmyzu. V opačnom prípade zvážime oficiálnu sťažnosť na mesto cez právnika.
Uvedomte, si, že ste tu pre ľudí, pre všetkých obyvateľov mesta Pezinok! Zvážte ďalšiu komunikáciu. Jej doterajšia úroveň ma veľmi sklamala.

S pozdravom

Vladimír Turinič
19. jún 2019

Vladislav Marušic

Pán Turinič, ďakujem za vysvetlenie, aj keď nemuselo byť také doširoka. Viem že sa alergia testuje a tým pozorovaním som myslel iba rozdieli v reakciách keď je pokosené a keď nie je. Normálne som sa pýtal, neviem čo sa búrite. Kraj mesta to je v zmysle, že za bytovkou (podľa fotky) máte zrejme celoročne nekosenú trávu. Okrem toho, ja som za to, aby sa namiesto tráv vysadili iné rastliny, menej alergénne. Čo sa týka menovaných živočíchov: hlodavce nesúvisia s kosením, hlavne nie potkany, hady sú neškodné a žiaduce, hmyz je väčšinou užitočný a nedá sa selektovať. Koniec neviem či adresujete mne alebo Mestu, ja nie som Mesto. Prosím Vás, ako som písal, napíšte sem stav reakcií po pokosení. Ďakujem.
19. jún 2019

XAX

Dobrý deň, Poprosím vás kontaktujte ma na môj email Ďakujem
19. jún 2019

XAX

Dobrý deň p. Marušic, Aby neprišlo k nedorozumeniu, pravdepodobne z vášho vyjadrenia ani netušíte, že ulica Laca Novomeského začína už pri kotolni a nie len smerom za CBA k výstavbe rod.domov. Dalej neviem akú fotku myslíte, ale žiadnu som neposielal. Takže navrhujem vám, aby ste si prešli láskavo danú lokalitu a potom pokračovali k téme. A posledná vec, samozrejme, že kosenie zlepší stav. Keby sa kosilo včas tzv.pred dozretim burín hlavne okolo bytoviek a až následne volne plochy, zdravotné problémy by neboli v kritických hodnotách.
20. jún 2019

XAX

Dobrý deň p. Marušic, Poprosím vás o uvedenie termínu kosenia, resp nech sa vyjadrí kompetentná osoba alebo sám primátor k tomu, ak vôbec vie o existencii tejto stránky "odkaz starostovi" . Podľa všetkého asi myslíte ako fotku mapu. Táto fotka sa tam objavila nejako systémovo po zadaní miesta trvalého pobytu, ktoré absolútne s ňou nekoresponduje, som z časti blízkosti kotolne. Zároveň stránka neakceptuje, resp neumožňuje uložiť zmeny v nastaveniach. Pravdepodobne je chyba v stránke.
22. jún 2019

Anicka Anicka

myslim si, ze kosenie travnatych ploch je celoplosne na celom sidlisku sever hrozne. Vsade je trava uz po kolena, su v nej klieste, komare a vsakovska haved, ktora vas aj pri venceni psa otravuje. Mozno keby tu byval pan primator, ktory tieto stranky urcite necita boli by travniky pokosene vzdy v cas
22. jún 2019

XAX

Písali sme aj primátorovi, ale doteraz neráčil ani odpísať, asi bude veľmi zaneprázdnený svojou inou "činnosťou".
11. február 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ospravedlňujem sa za odmlku v komunikácii. Plocha vo vnútrobloku Laca Novomeského na okraji mesta patrila v r. 2019 a 2020 k extenzívne koseným miestam. Momentálne je zaradená do bežnej údržby. Ďakujem za pochopenie.

Mgr. Veronika Škultéty
Referent komunikácie a protokolu
Kancelária primátora
04. máj 2023

XAX

Tráva pred bytovkami 1-21 nepokosena. 1.5.2023 kosili za bytovkami, a pre vchody ani nešli. Žiadame o okamžite vyriešenie tým,že tam okamžite dokosia tak ako ma byť. ďakujeme
04. máj 2023

XAX

Tráva pred bytovkami 1-21 nepokosena. 1.5.2023 kosili za bytovkami, a pre vchody ani nešli. Žiadame o okamžite vyriešenie tým,že tam okamžite dokosia tak ako ma byť. ďakujeme
04. máj 2023

XAX

Tráva pred bytovkami 1-21 nepokosena. 1.5.2023 kosili za bytovkami, a pre vchody ani nešli. Žiadame o okamžite vyriešenie tým,že tam okamžite dokosia tak ako ma byť. ďakujeme
05. máj 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

kontaktovali sme Mestský podnik služieb, ktorý v meste momentálne vykonáva letnú údržbu (kosenie). To prebieha, ako ste aj Vy uviedli, od 1.5.2023 a pokračuje. Konkrétne priestor pre bytovým domom Novomeského 1 - 21 bude kosený od budúceho týždňa.

S pozdravom

Technické oddelenie
Mestský úrad Pezinok
05. máj 2023

XAX

A to nevedia pokúsiť vtedy,keď kosia za danou bytovkou? To je zaujímavá organizacia(MPS) a organizácia práce. Evidentne ich nikto nekontroluje co urobia.
20. máj 2023

Jozef

Ako je možné, že doteraz kosenie nebolo dokončené na Svätoplukovej 4-18. Pokosili rovinu a okolo stromov nič hotová katastrofa. Hlavne že sa kosí na námestí. Sídliská sú nezaujímavé ale aj tu žijú ľudia a daňovníci
22. máj 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

vzhľadom na nepriaznivé počasie, ktoré bolo v minulom týždni na našom území, nebolo možné vykonávať kosbu v žiadnej časti mesta. On dnes 22.5.2023 sa opäť začína s kosením. Prosíme o strpenie, v priebehu tohto týždňa bude pokosené aj na Svätoplukovej 4 - 18.

S pozdravom

Technické oddelenie
Mestský úrad Pezinok

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania