Svätoplukova - premnožené holuby

Zodpovednosť za riešenie: Pezinok

Uzavretý
meno
Soňa 20. augusta 2019

Na Severe, Svätoplukova ul. (ako je Terno) sa veľmi rozmnožili holuby, ktoré znepríjemňujú život a znečisťujú všetko navôkol. Už je situácia neúnosná. Každý jeden deň je potrebné umývať parapetné dosky a balkón. Na foto je nádielka za jeden necelý deň (kedy som bola v práci). Nie je riešenie si dávať sieť na balkón a cítiť sa ako na psychiatrii. Ľudia si naťahujú ostne, dávajú sieťky na balkóny, strašia ich samolepkami dravcov, ale všetko je neúčinné. Nakoľko holuby prenášajú choroby prosím o zakročenie, kým to neprerastie mestu cez hlavu. Prosím o zváženie odchytu, alebo inou formou vytlačenia holubov z obytnej časti sídliska. Celý svoj život žijem v Pezinku, ale toľko holubov som ešte na sídlisku Sever nezažila. Prosím o riešenie problému. Ďakujem

21. august 2019

Odpoveď samosprávy

Ďakujeme za podnet, Vašim podnetom sa budeme zaoberať.

Referent vzťahov s verejnosťou
21. august 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, problém holubov v meste je nám známy. Netýka sa len sídliska Sever.

Znížiť populáciu holubov je možné odchytom holubov napr. do pascí alebo odchytom na hniezdiskách a nocoviskách, ktoré sa najčastejšie nachádzajú na povalách starých domov, kostolných vežiach, prípadne iných budovách.

Na Slovensku fungujú firmy, ktoré sa venujú odchytu holubov. Ide o riešenie, ktoré má síce okamžitý účinok, ale z dlhodobého hľadiska je efekt malý. Odchytené holuby totiž nahrádzajú postupne nové, a ak sa nezrealizovali potrebné opatrenia, ktoré by zabránili hniezdeniu a využívaniu budov, holuby opätovne kolonizujú prostredie. Odchyty holubov robia rôzne špecializované súkromné firmy.

Odchyt môže vykonávať iba firma, ktorá má všetky potrebné osvedčenia o odbornej spôsobilosti na odchyt túlavých zvierat, osvedčenia na prepravu zvierat potvrdenia a povolenia od regionálnej veterinárnej a potravinovej správy a štátnej veterinárnej a potravinovej správy, ktoré oprávňujú odchytávať mestské holuby. Samozrejme ide o platenú službu. Mesto nerieši odchyt holubov usídlených na strechách súkromných domov, je to záležitosť, ktorú si musia vyriešiť obyvatelia domu. Informácie a kontakt môžu získať napr. na stránke www.odchytholubov.sk.

S pozdravom

Referent vzťahov s verejnosťou
21. august 2019

Soňa

Dobrý deň, odpoveď samosprávy je prekopírovaná z https://www.asb.sk/biznis/sprava-budov/holuby-v-mestach. Kde majú holuby hniezda netuším, určite nie na mojom balkóne ani na parapetnej doske. Viem ale s istotou povedať, že ak sa nebude daným problémom mesto zaoberať, môže sa prehĺbiť do rozmerov, kedy už bude aj finančne aj časovo náročné eliminovať ich výskyt. Holuby lietajú na sídliskách rovnako, ako aj v centre mesta, nevyberajú si či znehodnotia súkromný majetok občana, alebo mesta. Znehodnocujú trusom budovy a okolie, znepríjemňujú život a sú potencionálnymi roznášačmi chorôb. Sú jednoznačne premnožené a stratili plachosť. Uvedomujem si, že to nie je problém len Pezinka. S rovnakým problémom bojujú skoro všetky mestá (napr. Trnava, Bratislava, Nitra atď), ale pochopili, že si nemôžu zatvárať oči pred problémom a musia ho riešiť, lebo čím neskôr to budú riešiť, tým to bude drahšie a menej efektívne. Ale ďakujem, za odpoveď, ktorú som si už dávno prečítala na stránke, ktorej link som uviedla vyššie.
22. august 2019

Vladislav Marušic

Zvyknú hniezdiť na balkónoch ale zriedkavejšie aj na streche či v odkvapových rínach. Treba skontrolovať všetky balkóny a nedovoliť im zahniezdiť. Tento druh holuba nie je náš pôvodný a nie je chránený, môžete im rušiť hniezda. Základ je aby nevyhniezdili, lebo potom sa tam mladé budú inštinktívne zdržiavať. Ostatné opatrenia ako ostne, siete, zvukové plašiče atd. sú málo účinné, drahé alebo nepraktické pre obyvateľov.
22. august 2019

Vladislav Marušic

Mesto to nemá ako riešiť na súkromných domoch, lebo treba riešiť samotné prvky domov.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania