Moyzesova-semafor-zle nastavený

Zodpovednosť za riešenie: Pezinok

Uzavretý
meno
Peter Kremsky 05. októbra 2019

Semafor je zle nastavený, zelená pre chodcov z Holubyho smer stanica je extrémne krátka, aj zdravý človek prejde rýchlym krokom len do polovice cesty a už naskočí červená a autá dostanú zelenú, čím vznikajú nebezpečné situácie. Navyše chodec ešte musí prejsť cez ďalší prechod, ktorý už nestíha naraz. Starí a chorí ľudia tam majú veľký problém.

07. október 2019

Odpoveď samosprávy

Ďakujeme za podnet, Vašim podnetom sa budeme zaoberať.

Referent vzťahov s verejnosťou
07. október 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
nižšie zasielame vysvetlenie od spoločnosti, ktorá má v správe predmetnú signalizáciu:
"Vo všeobecnosti platí, že doba signálu voľno pre chodcov nemá byť kratšia, než je nutné aby chodec, ktorý vstúpil na začiatku signálu voľno na prechod, pohodlne prešiel aspoň 2/3, najmenej však ½ šírky vozovky. V momente, keď sa rozsvieti červené svetlo pre chodca začína plynúť tzv. medzičas, po ktorom sa môžu spustiť kolízne signálne skupiny. Medzičas je počítaný pre rýchlosť chodca 1,2 m/s. Dôležitými parametrami sú aj dĺžka prechodu cez ktorý prechádzame a vzdialenosť STOP-ČIARY kolíznej vozidlovej skupiny. Pri dlhších prechodoch je medzičas pochopiteľne väčší ako pri kratších. Je zabezpečené, že ak chodec vstúpi na prechod pre chodcov v poslednej sekunde svietenia zeleného svetla, pri rýchlosti 1,2 m/s bezpečne prejde celým prechodom pre chodcov."

MsÚ PK, oddelenie výstavby a životného prostredia
07. október 2019

Peter Kremsky

Dobrý deň, ďakujem, ale to možno platí pre zdravého človeka, starší alebo chorý človek, či mamička s kočíkom a dieťaťom určite nedosahuje rýchlosť 1,2 m/s. Navyše ak to aj stihne, na ďalšom prechode (cez odbočku z Jesenského smerom ku stanici) už medzitým má červenú, čo je nezmyselné, tento prechod má nadväzovať. Prosím overte si tvrdenia, ktoré ste uviedli v praxi a predĺžte interval pre chodcov, kým sa nestane nejaké nešťastie a niekto na tom prechode nezomrie.
04. november 2019

Miroslav Hornáček

Semafór je zle nastavený.

- Ani ľudia a s rýchlym krokom nemajú šancu prejsť na druhú stranu počas zelenej. To by musel šprintovať, aby to dal. Problém je, že veľmi rýchlo na to dostanú zelenú autá odbáčajúce na holubyho. Typický príklad je, keď ide veľa ľudí z vlaku od stanice, tak okrem toho, že ten ostrovček je veľmi malý a sa tam ani nezmestia všetci ľudia, tak tí čo idú poslední, často vchádzajú na cestu už na červenú a autá dostávajú zelenú v čase, keď sú ešte ľudia na prechode.
- Ďalšia častá ranná situácia je, keď odbáčajú typicky autobusy, ale aj autá, zo stanice na jesenského, a vyrazí už na oranžovú, možno aj červenú, tak chodci už majú zelenú a kým autá prejdú, chodcom už naskočí červená.
- otázka: na čo je vôbec odbáčajúci pruh z jesenského na stanicu riešený semaforom, a nie len výstražnou oranžovou? 99% chodcov to ignoruje a autá to len zdržuje. Tak ako to je na opačnej strane z holubyho na jesenského, kde je ďaleko väčšia premávka a výstražná oranžová tam nie je problém.
- nikdy som nepochopil dopytové tlačitlo pre chodcov. Jeho jediná funkcia je, že sa chodcom rozsvieti zelená, keď sa stlačí. Mojim pozorovaním nemá žiadny vplyv na sekvenciu semaforov ani dĺžku zelenej. Akurát ľudia neznalí situácie, a ktorí pozabudnú to tlačidlo stlačiť, tak čakajú na zelenú do haleluja - nikdy nepríde. Už sa stalo aj že tlačidlo bolo pokazené a potom jediná možnosť bola ísť na červenú.
- Ďalší problém je veľmi krátka zelená pre autá idúce z holubyho na stanicu a súčasne odbáčajúce na moyzesovú. Reálne tu prejde na zelenú tri-štyri autá a keď tam stojí autobus, tak 1-2 autá + autobus a koniec. Zbytočne tak hlavne ráno vznikajú kolóny na holubyho a sú zablokované aj autá ktoré chcú odbáčať na jesenského. Navyše je veľmi silný predopklad, že po otvorení parkoviska za stanicou sa počet áut hlavne odbáčajúcich na moyzesovú znateľne zvýši.

Pritom celé riešenie je strašne jednoduché a to len v predĺžení oboch zelených, pre autá aj pre chodcov. Obe zelená nemajú žiadny vplyv na nikoho, žiadny iný smer v tej chvíli nie je pustený, takže jedine čo sa stane, že autá odbáčajúce z jesenského na holubyho a možno aj nasledne idúce rovno dostanú zelenú o 5-10 sekúnd neskôr.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania