Bernolákova 16 - suchý strom - hniezdisko ďatľa

Zodpovednosť za riešenie: Pezinok

Vyriešený
meno
Vladislav Marušic 26. mája 2020

V suchom strome v mestskom stromoradí pri ceste pred domom Bernolákova 16 hniezdi chránený druh európskeho významu ďateľ hnedkavý, takže teraz mesto nemôže vyrúbať ten strom. Spoločenská hodnota jedného jedinca toho druhu je 1380 €. Na tom strome sú ešte dve hniezdne dutina spred rokov. Vďaka tomu tam každoročne môžu hniezdiť druhy, ktoré sú odkázané na staré dutiny po ďatľoch, lebo si ju sami nevedia vytesať, napr. viac druhov sýkoriek, brhlík, škorec... Preto žiadam mesto, aby tento strom nerúbalo vôbec. Je nízky a nie je nebezpečný. Môže sa tam dať infotabuľa, môže sa nechať obrásť brečtanom. Tu je vidieť, ako sú dôležité nezdravé a suché dreviny v meste. Ďateľ teraz v okolitých záhradách zbavuje ovocné stromy škodcov vo veľkých množstvách. Rovnako aj ostatné spomínané druhy.

26. máj 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, odkomunikujem na ŽP a dám vedieť.

Mgr. Veronika Štrba Škultéty
Referent komunikácie a protokolu
Kancelária primátora
02. jún 2020

Milan

Aj v zámockom parku by bolo potrebné nechať staré stromy s bezpečne skrátenými vetvami pre hniezdenie vtáctva prípadne veveričiek.
16. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Mesto Pezinok rešpektuje názor pána Marušica, vyschnutý javor je súčasťou mestského stromoradia a zatiaľ bude ponechaný na mieste.

Mgr. Veronika Štrba Škultéty
Referent komunikácie a protokolu
Kancelária primátora
04. september 2020

Zuzana

A kto ho teda spilil??????

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania