Viničnianska cesta - pneumatiky a rúry za zberným dvorom

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

V riešení
meno
Marian Paul 28. mája 2020

Traktorove a obycajne pneu 6 ks a plastove rury v poli za zbernym dvorom Marius Pedersen.
Tohtorocna skladka.
GSP 48.287463, 17.287656, parcela 5185/18 sukromny vlastnici.
Kopky su od seba asi 20 metrov.

29. máj 2020

Odpoveď samosprávy

Ďakujeme aj za tento podnet, vyzveme vlastníkov na odpratanie skládok.

Mgr. Veronika Štrba Škultéty
Referent komunikácie a protokolu
Kancelária primátora
04. august 2020

Odpoveď samosprávy

Výzva na odstránenie skládky bola odoslaná všetkým majiteľom.

Mgr. Veronika Štrba Škultéty
Referent komunikácie a protokolu
Kancelária primátora
12. august 2020

Dávid Šípoš

Dobrý deň, áno, moja už nebohá stará mama dostala výzvu na odstránenie odpadu, žiaľ podľa nášho právneho názoru a zákona o odpadoch, nestačí kontaktovať majiteľov, ktorým odpad na pozemok niekto nelegálne "uložil", malo začať konanie na úrovni MsÚ, nezačalo. My ako vlastníci sme sa dozvedeli o to odpade od mesta a podľa zákona sme konali a obratom sme upozornili na odpad mesto očakávajúc, že začne správne konanie na dopátranie sa vinníka, resp. šetriť by mali aj to, že či majitelia nemohli zabrániť vzniku tej mini čiernej skládky hneď za plotom odpadárskej firmy, ktorá je v zmluvnom vzťahu s Mestom Pezinom na odstraňovanie odpadu. Čiže čakáme na začatie konania a určenie vinníka. Ak sa nenájde, podľa zákona, obec, alebo mesto v katastry ktorého sa odpad nacháza ho má za povinnosť odstrániť na svoje náklady. Si predstavte, že na váš súkromný pozemok v extravilána bude chodiť každý týždeň tatrovka s 10 t. komunálneho odpadu a sypať vám ho tam...neviem si predstaviť v sile akého občana by bolo ho každotýždenne odstraňovať, fyzicky, psychycky, finančne. Našťastie zákon na to pamätal a určil túto povinnosť Okresnému úradu, resp. ak delegoval právomoc/kompetenciu, tak mesto/obec.
12. august 2020

Marta Múčková

Možno ešte treba doplniť, že ide o zákon 79/2015 Z.z. par.15
Zodpovednosť za nezákonné umiestnenie odpadu
(1) Oznámiť umiestnenie odpadu na nehnuteľnosti, ktoré je v rozpore s týmto zákonom (ďalej len „nezákonné umiestnenie odpadu“) môže akákoľvek fyzická osoba alebo právnická osoba príslušnému orgánu štátnej správy odpadového hospodárstva alebo obci, v ktorej územnom obvode sa táto nehnuteľnosť nachádza.

(2) Vlastník, správca alebo nájomca nehnuteľnosti je povinný do troch pracovných dní po zistení, že na jeho nehnuteľnosti bol nezákonne umiestnený odpad, oznámiť túto skutočnosť orgánu štátnej správy odpadového hospodárstva alebo obci, v ktorej územnom obvode sa táto nehnuteľnosť nachádza.

(3) O oznámeniach podaných podľa odsekov 1 a 2 sa obec a orgán štátnej správy odpadového hospodárstva navzájom informujú najneskôr do siedmich pracovných dní odo dňa oznámenia.
12. august 2020

Tom Cocvarius

Myslim si ze mesto by uz malo konecne zacat odstranovat odpad, len si pozrite zoznam podnetov neriesenych, ci "v rieseni". Vela je poloziek sa tyka nelegalnych skladok, ktore mesto vobec neriesi alebo riesi minimalne, su tam uz velmi stare podnety neriesene, len prislubene ze sa budu riesit, bez udania datumu, ci dalsieho postupu to vobec neznie nadejne. Mesto by malo min. kazde 3-4 mesiace do roka urobit zber odpadu z takychto ciernych skladok (urobit to narazovo) a odpratat to, odpratanie jedneho plneho kontaineru odpadu 4tony (zdroj www.p-k.sk) stoji u sukromnej firmy cca 500eur. Mesto z dani ktore platime by urcite malo najst 2-5tis/rok eur na likvidaciu takehoto odpadu a cez Marius Pedersen to bude mozno este ak lacnejsie. pozrite si tu schvalne ostatne zadane podnety co sa tyka odpadu/ciernych skladok, drviva vacsina je neriesena (ok budem korektny nastavena v stave "v rieseni"...) postupne upadaju do zabudnutia a potichu zarastaju burinou
13. august 2020

Dávid Šípoš

Tom, toto ma presne napadlo, keď prišiel tento podnet, od člena rodiny som dostal echo, že ten "náš" podnet je tu na "odkazprestarostu", a neveriacky som si tu pozrel tých ix podnetov, ale hlavne to, že mesto zasypáva kilami listov (ktovie koľko to stálo v EUR) majiteľov, napr. aj Slovenský pozemkový fond :) (už vidím ako sem posielajú niekoho na odpratanie 2 pneumatík, kýbla a dvoch prepraviek)...sú predsa starý ľudia, sú pozemky neznámych vlastníkov, Nemcov, ktorých po 2. sv. vojne štát vysťahoval do Nemecka, resp. za hranice a o pozemky nejavia záujem, čo v takých prípadoch? Ako píšeš, polovicu tých miniskládočiek by mali chlapi z Marius Pedersen za 2 dni vybavených, povedzme za 4...aj s uložením na skládku, to nemôže byť viac ako 1.000 či 1.500 Eur...pýtam sa, čo je to za smiešnu položku, navyše keď nové vedenie bazíruje na životnom prostredí? A to nehovorím o litere zákona...absurdné, ešte aj pani, ktorá rieši podnety na MsÚ zabíja čas zisťovaním majiteľov (často na jednom LV aj 7-12 majiteľov), následným vypisovaním listov, niečo stoja obálky, niečo jej čas, poštovné tiež nie je zadarmo...a problémy? Odpad? Ten ostáva...
17. august 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, pneumatiky a rúry nie sú komunálny odpad, a teda, bohužiaľ, podľa vyjadrenia OŽP mesto nemá povinnosť takýto odpad likvidovať.
Zabrániť dovozu odpadu je ťažké, mesto má tak isto pozemky, ktoré sú zneužívané znečisťovateľmi, vtedy odpad automaticky dáme vyčistiť.
Ďakujem za pochopenie.

Mgr. Veronika Štrba Škultéty
Referent komunikácie a protokolu
Kancelária primátora
17. august 2020

Marian Paul

Obec je povinná do 7 pracovných dní informovať okresný úrad, ktorý so zástupcom obce vykoná obhliadku a spíše zápisnicu.
Potom má okres možnosť požiadať políciu o hľadanie páchateľa.
Ak nie, musí začať konanie o určenie zodpovednej osoby, ktorá odpad odstráni. A to je buď obec (komunálny a drobný stavebný odpad), alebo okres (iný odpad), alebo vo veľmi výnimočných prípadoch vlastník pozemku (ak zanedbal ochranu pozemku podľa špeciálneho paragrafu ktorý sa týka baní výrobných hál skladov a pod.).

Akýkoľvek odklon od tohto postupu je porušenie zákona o odpadoch, ktorého sa obec aj okres dlhodobo dopúšťa, takmer v každom jednom podnete, vrátane tohto.

Marian Paul
Zelená hliadka Pezinok
17. august 2020

Dávid Šípoš

Marián, máš úplnú pravdu. Ja by som to aj odpratal, ale veď tu máme zákony.
27. august 2020

Odpoveď samosprávy

Výzva na odstránenie skládky bola odoslaná všetkým majiteľom. Nejedná sa o komunálny odpad - preto podnet OŽP odstupuje na okresný úrad.

Mgr. Veronika Štrba Škultéty
Referent komunikácie a protokolu
Kancelária primátora
27. august 2020

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: Okresný úrad Pezinok
27. august 2020

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Iný subjekt
28. august 2020

Tom Cocvarius

Dufam ze to bolo riesene v ramci podnetu: https://www.odkazprestarostu.sk/pezinok/podnety/62322/vinicnianska-cesta-neporiadok-a-odpadky-cierne-skladky a len to treba uzavriet.

Ak nie tak napiste preco
07. október 2020

Dávid Šípoš

Pre informáciu, napokon to odstránil Okresný úrad Pezinok, resp. požiadal v rámci dobrých vzťahov s OÚ Marius Pedersen.

Píšem to sem, aby ste sa nenechali vydierať, majitelia pozemkov a odstraňovali cudzí odpad a trvali na zákone, takže stačí si dupnúť a poukázať na právny stav a všetko sa dá. Len ma mrzí, že to Marius Pedersen neuhradili, tie dve stovky čo to možno stálo by ich nezabilo...
07. október 2020

Dávid Šípoš

Myslím, že OÚ nezaplatil MP...
07. október 2020

Marian Paul

Vďaka za informáciu. V normálne fungujúcej samospráve by ale o postupe riešenia malo informovať mesto, nie občania sa navzájom. Veď je to smiešne aby sme pomaly v každom podnete museli dokola citovať zákony a osobne intervenovať na úradoch aby si plnili povinnosti, ako za socíku.
07. október 2020

Dávid Šípoš

No za socíku si myslím, že tieto veci fungovali lepšie, aj keď čo sa týka chemikálií, tak prostredie zhuplovali, ale vtedy všeobecne boli minimálne nároky na ochrranu prírody.

Každopádne, prešiel som si viacero podnetov tu na stránke a gro je príspevok v štýle "ideme riešiť, prezistíme" a nič, stále je to v riešení aj celé mesiace, ja som tu dal jeden podnet v máji, do dnes ten výtlk "okrášľuje" cestu.

Možno je to tiež súčasťou "šokantného urbanizmu" :) alá Štefánička, heh...
02. marec 2021

Tom Cocvarius

Takze je tento podnet vyrieseny? Mam to ist skontrolovat cez vikend? Dajte vediet a nech sa to uz uzavrie

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.