Šenkvická cesta - invazívny strom (pajaseň) v areáli SAD

Zodpovednosť za riešenie: Pezinok

V riešení

Invazivny pajaseň žliazkaty plodiaca samica, na hranici mestskeho a sukromneho pozemku 2065/1. Podla zakona ho moze odstranit mesto na naklady majitela. Treba to aby sa nesemenil na mestske pozemky. Sposob odstranenia prikazuje zakon, viac o tom pisem v podobnom prispevku 7.4.20.

02. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Evidujem ďalší, ďakujeme, vyriešime.

Mgr. Veronika Štrba Škultéty
Referent komunikácie a protokolu
Kancelária primátora
16. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Tento pajaseň žliazkatý rastie na súkromnom pozemku, mesto vlastníka vyzve písomne.

Mgr. Veronika Štrba Škultéty
Referent komunikácie a protokolu
Kancelária primátora
23. február 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
týchto starších podnetov o invazívnych drevinách je viac, preto k ním prikladám jednotnú odpoveď.
Niektoré pajasene rastú na mestských pozemkoch. Obstaráme ich postupné odstránenie (trvá zvyčajne viac rokov) metódou injektáže herbicídu/arboricídu do kmeňa v mesiaci júl 2021 podľa vyhlášky 24/2003 Z.z. Tie stromy si poprechádzam a odmeriam, aby som údaje zadala do verejného obstarávania, nech nám to záujemcovia vedia naceniť.
Na pajasene, ktoré rastú na súkromných pozemkoch, upozorníme ich vlastníkov a vyzveme ich na odstránenie v súlade s vyhláškou. Zašleme im aj postup na odstránenie z tejto vyhlášky.
Kedy? júl 2021

Ing. Viera Ježiková
referentka životného prostredia
Oddelenie výstavby a životného prostredia
18. august 2022

Florian Bálint

Dobrý deň, chcel by som Vás poprosiť o zaslanie postup na odstránenie Pajaseňa žliazkatého. Ďakujem.
18. august 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, pán Bálint,
postup odstraňovania inváznych drevín musí byť v zmysle vyhlášky č. 450/2019 Z. z., ktorou sa ustanovujú podmienky a spôsoby odstraňovania inváznych nepôvodných druhov.

Vo vyhláške je určené, že na odstraňovanie Ailanthus altissima je povinná chemická injektáž. Keďže údržbu zelene zabezpečuje MPS, bude im zaslané zadanie na odstránenie dreviny.
Ak je drevina na súkromnom pozemku, bude vyzvaný majiteľ pozemku.

V prípade, že bude drevina na našom pozemku, je potrebné zabezpečiť jej odstránenie. V rámci rigoróznej práce sú dve možnosti:
1. Injektovať drevinu - riešenie veľmi zdĺhavé, strom odumiera postupne a pomaly
2. Výrub stromu a následná injektáž - potrebné oznámiť informáciu na ŠOPKu, výmladky budú rásť dlhšie, pokým dôjde k odumretiu koreňového systému.

Čiže keď porovnáme dva spôsoby, pri prvom je viditeľné, že sú do stromu realizované zárezy, drevina postupne odumiera, pri druhom strom vyrúbeme, ale injektovať musíme peň.

V meste Pezinok chystáme výskum odstraňovania pňov prostredníctvom chemickej injektáže. K tomuto viac informácií nájdete napríklad tu:
https://www.petrzalka.sk/2021-03-02-environmentalne-setrne-odstranenie-invaznych-drevin-vyskum-v-petrzalke/
https://www.petrzalka.sk/wp-content/uploads/2021/10/13.-Informativna-sprava-k-vyrubu-invaznych-drevin-na-uzemi-Petrzalky.pdf
https://www.petrzalka.sk/2014-10-13-aj-petrzalka-bojuje-s-invaznymi-rastlinami/
https://www.petrzalka.sk/wp-content/uploads/2021/03/15.-Povolenie-v%C3%BDnimky-v-r%C3%A1mci-Z%C3%B3ny-bez-pestic%C3%ADdov-pri-odstra%C5%88ovan%C3%AD-p%C5%88ov-....pdf

Mgr. Veronika Škultéty
Referent komunikácie a protokolu
Kancelária primátora
18. august 2022

Florian Bálint

Dobrý deň,

ďakujem veľmi pekne za poskytnuté informácie a zároveň zasielam v novom príspevku nový podnet ohľadom nekontrolovaného šírenia Pajaseňa žliazkatého na sídlisku Muškát.
22. august 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
predmetný Pajaseň žliazkatý sa nachádza na pozemku parc. č. 2065/1. Pozemok je vo vlastníctve Europe company, s.r.o. Referát ŽP vyzve vlastníka na odstránenie v súlade s vyhláškou.
Kto? Referát ŽP

Mgr. Veronika Škultéty
Referent komunikácie a protokolu
Kancelária primátora
02. september 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

dňa 2.9.2022 bola vlastníkovi pozemku odoslaná výzva na odstránenie predmetnej inváznej dreviny. Postupne sa bude pracovať aj na odstránení ostatných inváznych drevín na súkromných a mestských pozemkoch.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania