Gaštanová-strom-chýbajúci

Zodpovednosť za riešenie: Piešťany

Vyriešený
meno
sused 09. novembra 2020

Dobry den,
z akeho dovodu boli vyrubane asi 4 stromy na Gastanovej ulici popri novej cyklotrase? Niekomu prekazali?

10. november 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň

Uvedené stromy sa nachádzali priamo nad novou cyklotrasou a v korune stromov bolo množstvo suchých a polámaných vetiev. Pravidelne sa stávalo, že zo stromov padali suché konáre priamo na cyklistický chodník. Presychanie a rozpad korún stromov bolo z dôvodu napadnutia hubovými patogénmi, zároveň sa jednalo o drevinu Pajaseň žliazkatý zaradenú v zozname inváznych druhov, ktoré je nutné odstraňovať a zabrániť ich ďalšiemu šíreniu.
Kto? Stredisko verejnej zelene - Služby mesta Piešťany

Stanislav Verchola - vedúci strediska verejnej zelene - Služby mesta Piešťany
10. november 2020

sused

Dobry den,
dnes doslo k dalsim vyrubom - kolko stromov to este caka? Ostane tu vobec neaka zelen co by branila pred prachom a hlukom z blizkej krizovatky? A aka bude nahradna vysadba? Snad aspon zasadite vacsie mnozstvo stromov nez planujete vyrubat.
10. november 2020

Jozef .

Mňa by skôr zaujímalo kde končí to drevo z tých stromov.
11. november 2020

Slávka

Dobrý deň,
mňa by zaujímalo kedy a kde vysadí mesto náhradnú zeleň za tieto vyrúbané stromy. Behom pár dní ich na krátkom úseku cyklochodníka zmizlo minimálne 9!
12. november 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň

Bolo vyrúbaných celkovo 9 ks stromov druhu pajaseň žliazkatý. Stromy boli vyrúbané z dôvodu ohrozovania prevádzkovej bezpečnosti na cyklochodníku a z dôvodu, že sa jedná o inváznu drevinu. Viac stromov sa v danej lokalite rúbať nebude keďže sa tam nachádzajú žiaduce lipy, javory a pagaštany - niektoré z nich boli ošetrené a budú naďalej plniť funkciu zvukovej a priestorovej clony od križovatky. Zároveň budú mať viac miesta na prirodzený rast koruny. Drevo zo stromov je na zbernom mieste bioodpadu v areáli skleníkového hospodárstva na Vrbovskej ceste. Náhradná výsadba za invázne dreviny nie je stanovená, Služby mesta Piešťany v novembri a decembri 2020 budú realizovať výsadbu 47 ks stromov na rôznych lokalitách v celom meste. Na mieste vyrúbaných stromov je plánovaná výsadba stromov na jeseň 2021.
Kto? Stredisko verejnej zelene - Služby mesta Piešťany

Stanislav Verchola - vedúci strediska verejnej zelene - Služby mesta Piešťany
12. november 2020

Jozef .

Ďakujem za odpoveď ohľadne kde je drevo z vyrúbaných stromov. Je možné toto drevo ( kmene) odkúpiť? Ďakujem za odpoveď.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania