Sad A.Kmeťa-cyklotrasa-chýbajúca

Zodpovednosť za riešenie: Piešťany

Vyriešený
meno
Marek 18. apríla 2021

Otázka pre mesto Piešťany:
Neuvažuje mesto po skolaudovaní Kolonádového mosta o vytvorení nového cyklopruhu idúceho cez most?
Cez kúpeľný ostrov už cyklopruh ide, ale končí pred mostom. Pruh by mohol viesť napr. po vnútornej strane širšieho chodníka na moste.
Jednak by to bol pekný krok v ústrety cyklistom a ekologickej doprave, druhak by sa zlegalizovala faktická každodenná realita (mesto cyklistov). Vyhradením pruhu by sa odstránila pochybnosť a odstránili kolízne situácie s chodcami, ku ktorým pri jeho absencii aj tak dochádza.
Ďalším argumentom v prospech pruhu je nedávno schválený projekt cyklocesty po Trnavskom kraji, ktorá má ísť pri moste. Bolo by dobré nevytvárať prekážky v pohybe, ale zjednodušovať a vyjasňovať, ako ďalej pri skončení cyklocesty. Je to určite lepšie ako zákazy.

06. máj 2021

Odpoveď samosprávy

Ďakujeme Vám za Váš podnet ohľadom cyklotrasy na Kolonádovom moste.
Kolonádový most tvorí hlavné pešie prepojenie medzi Kúpeľným ostrovom a mestom. Počas dňa, nielen v letných mesiacoch, ale počas celého roka, je most značne zaťažený chodcami. Chodci využívajú na pohyb okrem vyvýšených peších chodníkov aj celú šírku komunikácie medzi vyvýšením chodníkom a zábradlím mosta. Vytvorenie cyklistického pruhu, či už pri vyvýšenom chodníku alebo pri zábradlí, kde chodci často postávajú, nepovažujeme za vhodné a bezpečné riešenie ani pre chodcov ani pre cyklistov. Máme za to, že kolízne situácie medzi chodcami a cyklistami, ktoré spomínate, by sa znásobili. Vo väzbe na uvedené nie je preto na Kolonádovom moste pohyb cyklistov povolený, okrem času uvedenom na dodatkovej tabuľke - od 22.00 hod. do 8.00 hod.
Ďakujeme za pochopenie a za dodržiavanie bezpečného pohybu po Kolonádovom moste s ohľadom na seba a svoje okolie.
S pozdravom
Ing. Martina Repíková
vedúca Odboru stratégie a rozvoja mesta
tel.: 033 77 65 474
e-mail.: [email protected]
06. máj 2021

Marek

To je odborné stanovisko? My máme za to, že existujú mosty s oveľa užšími proporciami, aj tu na SVK, a je na nich cyklopruh. Niekedy je to dokonca polovica šírky pre cyklopruh a je to most veľmi využívaný chodcami. Tento argument neobstojí. Choďte sa pozrieť do sveta. My máme za to, že by sa kolízne situácie znížili, lebo tam naďalej aj tak budú chaoticky jazdiť. Čo tak nechať vypracovať odborný posudok?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.