Kukorelliho-zviera-deratizácia

Zodpovednosť za riešenie: Piešťany

Vyriešený
meno
A. N. 27. apríla 2021

Po celom toku potoka Dubová v Piešťanoch sú premnožené nutrie. Ide o nepôvodný invázny druh ktorý poškodzuje miestny ekosystém a navyše prenáša rôzne parazity (svalovec, motolica pečeňová) a choroby (leptospiróza, tularémia, salmonelóza). Ľudia ich neustále kŕmia a oni sa nekontrolovateľne množia (môžu mať potomstvo až 3 krát do roka).
O probléme sa niekoľko krát písalo aj v miestnych novinách: https://www.piestanskydennik.sk/2021/02/19/nekrmte-nutrie-su-to-skodcovia-co-roznasaju-choroby/ a https://www.piestanskydennik.sk/2021/04/08/nutrie-sa-stale-mnozia-neostychaju-sa-ani-obydli/ .
Žiadam preto o vyhubenie nutrií na území mesta (otravou, lovom, ...).

28. apríl 2021

Veronika Lengyelova

Minimalne by mohla prebehnut informacna kampan, aby ludia pochopili, ze krmenim tychto zvierat iba podporuju ich dalsie mnozenie! Dlhodobo sa nijak zasadne neriesia tulave macky krmene ludmi a uz je tu aj tento hlodavec...
29. apríl 2021

Odpoveď samosprávy

Mestský úrad Piešťany eviduje nárast podnetov na zvýšený výskyt živočícha nutrie riečnej (Myocastor coypus) v lokalite Kukorelliho ulice, v k. ú. Piešťany. Nutria riečna je podľa zákona č.150/2019 Z.z. o prevencii a manažmente introdukcie a šírenia inváznych druhov a o zmene a doplnení niektorých zákonov i vyhlášky MŽP SR č. 24/2003 Z.z., ktorou sa vykonáva zákon o ochrane prírody a krajiny na Slovensku zaradená do zoznamu inváznych druhov. Podľa zákona č.274/2009 Z.z. o poľovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov je nutria riečna zaradená aj medzi poľovnú zver s celoročnou dobou lovu. Z tohto dôvodu je problém s premnožením a riešenie regulácie tejto poľovnej zveri podľa § 3 ods.3 zákona č. 150/2019 Z.z. najmä v kompetencii poľovníkov, a to aj v nadväznosti na § 56 ods.7 zákona o poľovníctve.
V kontexte uvedených skutočností Mestský úrad Piešťany plánuje riešiť reguláciu uvedeného živočícha za účasti všetkých zainteresovaných strán, ktorými sú Štátna ochrana prírody SR, Správa CHKO Malé Karpaty, Obvodná poľovnícka komora Piešťany a správca pobrežných pozemkov toku Dubová Slovenský vodohospodársky podnik, š.p., Odštepný závod Piešťany.
S pozdravom,
Mgr. Miroslava Martinkovičová
Referent pre zeleň, ochranu vôd, pôd a chov zvierat OŽP
Tel.: +421-33-77 65 422
Fax: +421-33-77 65 444
e-mail: [email protected]

Čo sa týka informačnej kampane, viackrát sme už zverejnili informácie na web portáli mesta i sociálnej sieti o nevhodnosti kŕmenia týchto zvierat. Samozrejme v tom budeme pokračovať.
28. jún 2022

A. N.

V Dubovej je zas plno mladých nutií. Plánujete to nejako riešiť (vyhubiť ich)?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.