Vulgárny bezdomovec znepríjemňuje život obyvateľom Piešťan

Zodpovednosť za riešenie: Piešťany

Vyriešený
meno
Katarina 24. januára 2016

Dobrý deň, na nám. Slobody, smerom k pešej zóne sa každý deň zdržiava na lavičkách bezdomovec, ktorý je zdá sa psychicky narušený a možno aj nebezpečný. Už viac krát som ho videla ako sa na ulici háda s nejakým "imaginárnym nepriateľom", pritom vulgárne nadáva a doslova vrieska na celú ulicu, je ho počuť až na staré trhovisko. Mám pocit, že ten človek patrí do rúk psychiatrom a nemal by sa pohybovať voľne medzi ľudmi a návštevníkmi mesta. Je to veľmi nepríjmné tadiaľ prechádzať, radšej používam inú cestu, najmä keď idem s deťmi. Ísť touto ulicou so známymi, ktorým chcete ukázať Piešťany je tiež riskantné - takýto zážitok si chce z návštevy odniesť málokto. Prosím o vyriešenie situácie, aby sme mohli túto trasu v centre Piešťan opäť bez obáv používať - nie som jediná, ktorej to vadí.Ďakujem

25. január 2016

B.

Prosím Vás a ako si predstavujete, že toto má vyriešiť samospráva? Registrujem ho dlhší čas, nevšimla som si, že by bol voči niekomu agresívny, či nebezpečný, ozbrojený je iba gitarou. Iste, príjemné to vždy nie je, ale "nemal by sa voľne pohybovať medzi ľuďmi a návštevníkmi mesta"? Myslíte vážne?
26. január 2016

Katarina

B., skúste ísť okolo, keď bude ako nepríčetný vrieskať na celú ulicu vulgárne nadávky, možno zmeníte názor.
27. január 2016

B.

Stalo sa. Skúste si ešte raz prečítať môj koment. Nie je to príjemné, ale: po a/ nikoho fyzicky neohrozuje a po b/ samospráva to má ako riešiť? To, že Vás to vyrušuje, nie je predsa dôvod strčiť ho do ústavu.
27. január 2016

Katarina

Zadala som svoj podnet na tento portál v kategórii narušovanie verejného poriadku. Podnet bol schválený administrátorom portálu a zverejnený, takže sem zrejme patrí. Ďalej sa k nemu vyjadrí samospráva. Buď napíše, že nie je v jej kompetencii podnet riešiť alebo že sa ním bude zaoberať.

Pri poslednom takomto výstupe toho človeka po ulici prechádzali v sprievode rodičov tri deti vo veku 4-9 rokov. Vy možno vykrikovanie oplzlostí v prítomnosti malých detí hodnotíte ako "príjemné to vždy nie je", ja to považujem za neakceptovateľné. Každý má právo na svoj názor.
27. január 2016

Pat a Mat

Dobry den pán B vy ste príklad typickeho Pieštanca ...Všade bol všetko videl tam kde nebol tam sa chystá :D
Zamyslite sa nad sebou a nefrflite tolko ale račej sa podpište a ne ako anonym tu skáčete
28. január 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
na základe Vášho podnetu kontaktovali pracovníci Oddelenia sociálnych a školských služieb v spolupráci s príslušníkmi MsP spomínaného bezdomovca. Vykonali šetrenie priamo v teréne, t.j. v mieste kde sa obvykle zdržuje. Boli mu ponúknuté služby Zariadenia sociálnych služieb Domum, ktoré sú smerované priamo k občanovi na ulici (nocľaháreň, stredisko osobnej hygieny, práčovňa, krízový potravinový balíček, darované šatstvo, sprevádzanie po lekároch, úradoch, …). Všetky uvedené služby odmietol. Opakovane odmietal aj lekárske vyšetrenie, pomoc od odborníka i sprevádzanie pracovníkmi k lekárom. Nakoľko spomínaný občan je svojprávny, má nárok na odmietnutie ponúkanej pomoci i lekárskeho vyšetrenia. Podľa nám dostupných informácií svojím správaním neohrozuje iných občanov. Bol upozornený na nevhodné vulgárne správanie na verejnosti, za ktoré sa ospravedlnil.
Pracovníci Oddelenia sociálnych a školských služieb budú s bezdomovcom v kontakte a budú mu opakovane ponúkať služby ZSS Domum. Naďalej budú v kontakte s príslušníkmi MsP a lekárom, a tak sa snažiť minimalizovať nevhodné prejavy správania u bezdomovca..
Ďakujeme za Váš podnet a teší nás, že Vám nie je ľahostajný osud spoluobčanov.


PhDr. Martina Briganová a PhDr. Marcela Vrbová, Oddelenie sociálnych a školských služieb MsÚ Piešťany
29. január 2016

B.

Pat a Mat - to je isto pravé meno, keď už sme pri anonymoch. A ak by ste príspevky riadne čítali, prv než ich hejtujete, viete, že som pani, nie pán. Podpíšem sa, keď sa Vy naučíte pravopis.

Pani Katarína, vykrikovanie vulgarizmov je isto nepríjemné, to verím, ale netvárme sa, akoby ich deti nikde inde v živote nepočuli. Skúste deťom proste vysvetliť, že ten človek je chorý, mal by sa liečiť, a to, čo robí, nie je v poriadku, než volať naňho lapiduchov. Pokiaľ nikomu neubližuje, proste voľný pohyb mať bude.
29. január 2016

Pat a Mat

Pani B smejem sa s vašej inteligencie a každy normalny sa nad vami zasmeje!!!!keby ste tu pisali pod svojim menom a nie anonymne!len sa tu verejne strapnujete a ukazujete svoj inteligenčny strop!!!!
29. január 2016

Katarina

Dobrý deň p. Briganová a p. Vrbová,

ďakujem Vám za rýchlu reakciu na môj podnet a za snahu ho vyriešiť. Verím, že ponúkané riešenia prispejú k tomu, že atmosféra na tejto ulici už bude pokojnejšia. Možno sa časom dotyčný, podľa svojho uváženia, rozhodne aj ponúkanú pomoc prijať.

Ešte raz ďakujem za ochotu zaoberať sa týmto podnetom.

S pozdravom,
Katarína
03. február 2016

wlado

Dobrý deň,
Romana trochu poznám a môžem potvrdiť, že nebezpečný naozaj nie je, naopak, je to veľký dobrák. Na druhej strane uznávam, že jeho výstupy nie sú príjemné. Prevdepodobne schyzofrénia, ktorú si on uvedomuje a stačí ho normálne, slušne napomenúť. Btw, ak ho niekto ešte nepočul spievať, tak tu sú nejaké videá. Toto je tá normálna tvár Romana a mne osobne z toho padla sánka :) Pekný deň všetkým.
https://youtu.be/-8KEv4iy1QI
https://youtu.be/FKuuJlC98do
15. február 2016

Magdaléna Magdalénová

Cením si že sa snaží - to je všetko. Každý sme nejaký. Keby tam bol miesto neho domáci maznáčik to by bolo o inom.! Čo tam akýsi Roman - treba ho odtiaľ odpratať.
20. júl 2016

Dušan

Dobrý deň,

Rád by som vyjadril svoj názor na p. Romana, a túto diskusiu. Včera som sa prechádzal s priateľkou okolo, keď spomínaná osoba chodila dokola s agresívnym výrazom v tvári, a pri tom vykrikovala na svojho imaginárneho spoločníka citujem: Vyzleč sa donaha ty K****!. Vravím ti vyzleč sa do P***!, K**** N**** ma!. (pre moderátora: naschvál to uvádzam v presnom znení, keďže očividne niektorým tu to nedopína a keď im to nevadí na ulici, tak nebude ani tu, a zároveň prosím moderátora aby môj príspevok nemazal, keď tak to ohviezdičkujte)

Toto samozrejme neje prvýkrát, opakuje sa to pravidelne a teda to nevyzerá, že riešenie popísané p. Briganovou a p. Vrbovou naozaj funguje. To že za svoje správanie sa ospravedlnil je úctyhodné, ale žiaľ zbytočné, keďže v tom naďalej pokračuje. Naozaj si cením snahu všetkých zúčastnených strán poskytnúť tomuto človeku pomoc, ale očividne to zatiaľ nefunguje, a preto prosím moderátora znovu otvoriť tento podnet a preposlať samospráve. Samosprávu zase poprosím, tak ako aj zvyšné strany aby buď skúsili inú metódu, ale dali znovu posúdiť jeho svojprávnosť.

@wlado: to že ho poznáte osobne je super, ale uvedomte si, že veľa ľudí ho osobne nepozná, nevie že je dobrák, a podľa toho ako sa správa nevedia, čo od neho môžu čakať. Je to nepríjemné. Ja toho človeka neodsudzujem, je mi ho ľúto a verím vám, no ten človek musí so sebou niečo robiť. Nedá sa čakať od ľudí, že ho prídu "napomenúť", keď sa takto správa.

@B.: To že je ozbrojený iba gitarou je tiež zjavné tým čo ho poznajú, ale nie tým ostatným. Čo sa týka toho prečo to má riešiť samospráva - lebo je to miesto kde sa to dá riešiť. Samozrejme, druhá možnosť je stále tam volať MP, ale to podľa mňa nieje ozajstné, ale dočasné riešenie. Ak to však samospráva nedorieši, asi to takto začnem robiť.

Plne súhlasím s p. Katarínou že je jeho správanie absolútne nevhodné nielen pre deti, ale aj pre turistov, a všetkých, ktorí ho "nepoznajú".
20. august 2016

daniela.k

Má schizofréniu podľa vyjadrení diskutujúcich.Videla som jeho videá na youtube.Ak by sa liečil zo schizofrénie,pri vedľajších účinkoch psychofarmák by už tak krásne nespieval.Práve,že skutoční umelci si prejdú skôr utrpením a až ich nejakí manažer objaví , stanú sa bohatí a slávni.
20. august 2016

Pat a Mat

daniela k. chodte v pondelok na policiu odovzda občiansky preukaz.... ten vas komentar stoji za to !!!!
25. august 2016

Katarina

Môžem potvrdiť slová p. Dušana - odkedy sa tu tento problém otvoril, bola som svedkom ešte niekoľko krát výstupu tohto pána na ulici. Takže napriek snahe, problém zostáva nevyriešený.

Osobne to riešim tak, že sa tomuto miestu zámerne vyhýbam a radšej si zvolím inú trasu, aj keď je dlhšia. Nechcela by som zažiť, že si vyjdem na nedeľnú prechádzku s blízkou osobou a cestou naspäť vidíme takéto nechutné vulgárne divadlo ako opísal p. Dušan, určite by mi to minimálne pokazilo zvyšok dňa.

Nepomôže ani spoľahnúť sa na to, že keď vchádzate do ulice, je dotyčný pokojný - jeho psychický stav sa dokáže zmeniť v priebehu pár sekúnd a kým prejdete na koniec ulice, kde sa zdržuje, tak si "vychutnáte" scénu so všetkým čo k tomu ponúka - vulgarizmy, hlasné vrieskanie, výrazná gestikulácia a pod. Prečo by mali byť slušní obyvatelia tohto mesta takto obťažovaní jedným človekom?
25. január 2019

Dušan

Problém zostáva neriešený. Uznávam že v poslednej dobe mám pocit že si robí svoje, aj keď spievať som ho ešte nepočul, no minule mal zas tie svoje pochody. Uznajte, že keď počas zimných večerov pred Auparkom vrieska medzi ľuďmi PRIJ***M TI POĎ SEM, a podobne, nemôžeme nad tým zatvárať oči. Hanbím sa vtedy máme tu mnoho turistov, čo si majú myslieť? Privolanie MP prebieha tak, že my s tým nič nespravíme a prídu až po doslovnom opise jeho prejavu. Nečudujem sa že ich to nebaví. Môžu sa teda odborné osoby z ústavu opäť pozrieť na jeho stav? Ďakujem.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania