Búdy a chodník na Trajane

Zodpovednosť za riešenie: Piešťany

Vyriešený
meno
Mária 19. februára 2016

Prosím o zverejnenie podmienok zmlúv (dohôd?) s MÚ Piešťany, ktoré umožňujú majiteľom prevádzok prevádzkovať svoje obchody v búdach na Trajane a v hoteli Piešťany. Zvlášť ako boli stanovené možnosti zásobovania pri chýbajúcej cestnej komunikácii vedúcej priamo k predajni. Výsledkom je nielen permanentne špinavý chodník, ale aj zničená trávnatá plocha. Kto je za to zodpovedný? Ako to vyriešite?

25. február 2016

obyvatel1210

Suhlasim s prispevkom vyssie, uz samotne budy posobia katastrofalne a nehovoriac o okolitej komunikaci. Vsimol som si, ze za posledne dni tam pribudla dalsia buda, cele to tam nema ziadnu ideu, pre mna to cele posobi doslova ako chatrce.
29. február 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za Váš podnet. Na odpovedi už pracujeme.

Eva Bereczová, hovorkyňa MsÚ Piešťany
01. apríl 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Na všetky predmetné stavby boli vydané stavebné povolenia (pôvodné – „najstaršie“ objekty - „piváreň Kveta“ a objekt zberne TIPOS-u - boli povoľované ešte pred rokom 2003, kedy prešli kompetencie stavebných úradov na mestá a obce). Posledné dve nové stavby (predajný objekt „CANDY – bicykle“ a objekt rýchleho občerstvenia v nárožnej polohe) boli povolené tunajším stavebným úradom ako stavby dočasné s dobou trvania 3 roky odo dňa nadobudnutia právoplatnosti kolaudačného rozhodnutia.
Podľa Územného plánu mesta Piešťany sú parcely, na ktorých sa predmetné stavby nachádzajú, súčasťou plôch čistého bývania, ktoré sú prioritne určené pre bývanie v obytných budovách. Medzi prípustnú funkčnú náplň v území patria i obchodné zariadenia, verejné stravovanie a služby pre uspokojovanie potrieb obyvateľov územia. Uvedená funkčná náplň nevylučuje možnosť umiestnenia stavieb s funkčnou náplňou obchod, služby, rýchle občerstvenie v danom území. Riešenie obchodných prevádzok a prevádzok verejného stravovania formou dočasných stavieb - predajných stánkov nepovažujeme za optimálne, preto sú v súčasnej dobe povoľované ako stavby dočasné a je prihliadané aj na ich kvalitné architektonické riešenie. Pre informáciu uvádzame, že záujmové parcely v priestore pri vstupe na sídlisko A. Trajan, v ktorom sa stavby nachádzajú, nie sú vo vlastníctve Mesta Piešťany, ale vo vlastníctve fyzických, resp. právnických osôb, s ktorými majú vlastníci – prevádzkovatelia uzatvorené nájomné zmluvy, pričom vo väčšine prípadov boli takéto zmluvy uzatvorené bez predbežného požiadania Mesta Piešťany (MsÚ Piešťany) o stanovisko k investičným zámerom.
V Stavebnom zákone je presne určený okruh účastníkov jednotlivých konaní, t.j. aj stavebného konania (okrem stavebníka sú to napr. osoby, ktoré majú vlastnícke alebo iné práva k pozemkom a stavbám na nich, vrátane susediacich pozemkov a stavieb, ak ich vlastnícke alebo iné práva k týmto pozemkom a stavbám môžu byť stavebným povolením priamo dotknuté). Osoby bez takýchto práv nemôžu do konaní zasahovať.
Zrealizovanú úpravu nárožia (pôvodne trávnatej plochy, na ktorú bola položená dlažba) už rieši tunajší stavebný úrad, nakoľko takáto úprava nebola súčasťou projektovej dokumentácie, predkladanej v stavebnom konaní a nebola teda v rámci stavebného povolenia schválená. Dňa 30.3.2016 bol vykonaný na stavbe štátny stavebný dohľad, následne sa vlastník pozemku a vlastník stavby dostavili na stavebný úrad, kde boli oboznámení so skutočnosťou, že zrealizované stavebné úpravy terénu nie sú akceptovateľné. Stavebný úrad v danej veci bude konať v zmysle stavebného zákona.


Eva Bereczová, hovorkyňa MsÚ Piešťany
02. máj 2016

Eugen Malý

dobry den!
Je pravdou, ze vacsina tych bud je naozaj strasna a bez primerane upraveneho okolia. Prave ta posledna, postavena uplne v rohu, podla mojej mienky posobi uplne inak, moderne, sviezo a vkusne a aj jej okolie vydlazdene na mna posobi velmi pozitivnym dojmom, tak si to nejak predstavujem. Ale ked citam vyjadrenie MsÚ, ze stavebne upravy nie su akceptovatelne a uz to riesi Stavebny urad, akoze nechapem. Ako dlhorocny obyvatel tohto sidliska som mal dojem, ze tam konecne vyrasta nejaka vkusna a pekna prevadzka, ale zda sa ze nasim uradnikom nic nie je dobre. Keby radsej riesili dolezitejsie veci v meste, vid len pohlad cez cestu na nedostavanu opachu, to Vas moji mili uradnickovia nezaujima? Alebo rozbite cesty? Ale ak niekto zjavne pekne a vkusne a bez obmedzeni upravi okolie svojej prevadzky... a "Houston, mame problem", podme ho riesit na urade, sak aj tak nemame co ineho na praci... Mili uradnickovia, zobudte sa, ale rychlo... a rieste co mate a nevytvarajte umele problemy tak, kde nejsu!

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania