Žilinská cesta-semafor-zle nastavený

Zodpovednosť za riešenie: Piešťany

Uzavretý
meno
Eva 02. júna 2020

Na križovatke pri Kocke (Žilinská cesta, A. hlinku) je tlačidlový semafor pre chodcov veľmi zle nastavený. Pravidelne som svedkom nebezpečných udalostí vzniknutých na základe nesprávneho fungovania semaforu. Aj po stlačení tlačidla, chodci nie vždy dostanú zelenú, napriek tomu, že autá zastavia. Absurdné je, ak zelenú dostanú chodci napr. na prechode pri Kocke a nedostanú na prechode pri Lidli ( prechádzajúci v tom istom smere), aj keď autá musia rovnako stáť. Chodci často považujú svetlá na semafore za nefunčné a preto vchádzajú do križovatky kedykoľvek, často na konci červenej pre autá, kedy sa autá rozbiehajú. Aj keby bola zelená len na pár sekúnd pri každom stlačení, bolo by to bezpečenejšie ako takto. + z časti pre cyklistov sa nedá dočiahnuť na tlačidlo

02. jún 2020

Majo

Myslím že tie semafory sú práve takto správne nastavene, aby nebrzdili premávku áut na hlavnom ťahu Bratislavská Žilinská. Chodci majú zelenú len keď o to požiadajú stlačením tlačidla, inak je červená pre vozidlá krátka, nepredpokladá totiž potrebu zelenej pre chodcov.
02. jún 2020

Eva

Suhlasim. Ak by auta mohli prudit, chodec by si trochu pockal na svoju zelenu.. ale tie auta aj tak musia stat, no chodec zelenu nedostane. Testovala som to s kamosom.Obaja sme isli v rovnakom smere cez prechod , no jeden na strane pri Kocke, druhy pri Lidli. On zelenu dostal, ja nie. Auta stali v oboch smeroch presne rovnako dlho, no ja som zelenu nedostala (zavisi asi na presnej chvili stlacenia tlacidla). Ak uz je premavka aut zastavena, mali by dostat zelenu oba prechody (aj keby bol stlaceny len jeden) autam je to jedno. Videla som vela ludi vsetkych vekov, ako potom prechadzaju v ovelahorsej chvili, ako keby tam kratka zelena blikla.druhym riesenim by bolo napr. Odpocitavanie sekund do zelenej na obrazovke po stlaceni, ludia by mozno pockali. Takto si myslia, ze tlacidlo nefunguje. Pozorujem to dlho.
04. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Cestná svetelná signalizácia v križovatke cesta I/61 Žilinská a MK A.Hlinku bola zrekonštruovaná v roku 2011 na dynamicky riadenú križovatku s výmenou celej cestnej signalizácie, pričom boli priechody pre chodcov cez cestu I/61 Žilinská cesta naprogramované ako výzvové, t.j. aby mohol byť aktivovaný zelený signál na prechode pre chodcov cez Žilinskú ulicu, je nutné, aby bolo správne zatlačené tlačidlo pre chodcov na príslušnom prechode.
Pri funkčnosti a správnej obsluhe tlačidiel, tzn. pri ich zatlačení (aktivovaní) chodci a cyklisti čakajúci na prechodoch pre chodcov a cyklistov cez Žilinskú ulicu čas, za ktorý dostanú tento zelený signál je vždy iný, závisí to od toho, v akom časovom okamihu sa zatlačilo tlačidlo v práve prebiehajúcom programe. Z dĺžky programov, ktoré na križovatke bežia počas dňa je zrejmé, že tento čas nemôže byť nikdy dlhší, ako je dĺžka samotného programu, čo je 90 sekúnd. V prípade, že sa neaktivuje zelený signál pre chodcov a cyklistov (nie je zatlačené tlačidlo), tak čas potrebný na priechod chodcov a cyklistov cez križovatku sa prerozdelí pre motorovú dopravu, čím sa zvýši prejazdnosť tejto križovatky.

Beáta Palkechová, Referát dopravy a technickej infraštruktúry MsÚ Piešťany

D. Moretová, Kancelária primátora
04. jún 2020

Eva

Dobry den. Dakujem za odpoved. To, ze signalizacia presla modernizaciou a je naprogramovana bohuzial neznamena, ze krizovatka je bezpecna. Pravidelne tam vznikaju nebezpecne strety chodcov a aut. Ja viem ako semafor funguje, tak si pripadne pockam na zelenu pre chodcov, ked auta zastavia druhykrat. Ak je problem zmenit program krizovatky, mozno by ste mohli lepsie informovat chodcov. Naozaj si myslia, ze tlacidla nefunguju, ked auta stoja a oni nedostanu zelenu .. potom vchadzaju nebezpecne do krizovatky... Bez ohladu na farbu. Pri tlacidlovych semaforoch je v inych mestach bezne svetelne odpocitavanie sekund do dalsej zelenej alebo nejaky sposob upozornenia, ze tlacidlo pokyn zaznamenalo. Cena taketo zariadenia v porovnani s celou krizovatkou by bola symbolicka, ale efekt na bezpecnost by bol velky.
29. jún 2020

Ondrej

Toto sa tu už raz riešilo. A... nedoriešilo. Hold, ak nie je záujem, tak sa to jednoducho nedá.
28. august 2020

Michal

A čo ako mám zatlačiť tlačidlo, keď tam pre cyklistov nie je? Sa tam treba motať na bicykli jak kretén.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.