Prostĕjovská-priechod pre chodcov-chýbajúci

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

V riešení
meno
Mirek28 16. septembra 2020

Pokial viem plan na priechod pre chodcov od Prostejovska 123 bol v plane developera uz ked tu budovu staval, aj ked sa staval novy Polyfunkcny dom Bikos. Denne tade prechadzaju deti do skoly, ludia od zastavky Prostejovska, deti z jasli na Prostejovska 123 v kocikoch, ked idu na vychadzku a stari ludia, co idu k lekarom, co sidlia na Prostejovska 123 a 125 a casto nestacia prejst na druhu stranu kvoli hustej premavke na Sabinov. Ina moznost nie je, kedze chodnik doprava ide do stratena na pozemok plny blata, nehovoriac o tom, ze dostat sa na zastavku Prostejovska je umenie.

16. september 2020

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
18. september 2020

Mirek28

Prave dnes ráno presne na tomto mieste mladá vodička zrazila staršieho pána, dôchodcu. Zdá sa, že sa mu nič vážne nestalo, ale je to len otázka času, kedze vodiči si mýlia cestu z konečnej s pretekarskou dráhou. 😕
22. september 2020

Odpoveď samosprávy

Investor Polyfunkčného domu Bikoš v lokalite Ul. Prostějovská vybudoval v rámci novovybudovaných bytových domov priechod pre chodcov, ktorý je od Vášho bytového domu č. 123 vzdialený necelých cca 90 m konkrétne je pri bytovom dome č. 127b (pred vchodom prevádzky). Novovybudovaný priechod je bezbariérový s vodiacimi prvkami pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie. Daný prechod spája pešiu dopravu novovybudovaného komplexu Bikoš s chodníkom cez Ul. Prostějovská v majetku a správe mesta Prešov.
Existujúce priechody pre chodcov (myslené na adrese 127/B a na zastávke MHD Prostějovská na Ul. Prostějovská) sú od seba vzdialené cca. 190 m v zmysle zachovania optimálnej plynulosti a bezpečnosti pri už vysokej intenzite dopravy v rannej a poobednej špičke, by vybudovanie tretieho priechodu na uvedenej vzdialenosti pri aktuálnej dopravnej situácií, nebolo príliš vhodné. Situácia by sa mala zlepšiť pri dostavaní stavby „Rýchlostná cesta R4 Prešov – severný obchvat“, ktorú financuje Národná diaľničná spoločnosť, a.s. Dúbravská cesta 14 841 04 Bratislava, ktorá odľahčí dopravné zaťaženie (tranzit) v danej oblasti.
Zopár rád na záver, ktoré by každý občan mal vedieť. Cez vozovku prejdete bezpečne, len ak budete dodržiavať nasledovné pravidlá a povinnosti vyplývajúce zo zák. č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke podrobnejšie popisuje § 52 až § 54:
• pri prechádzaní cez cestu je chodec povinný prednostne použiť priechod pre chodcov, nadchod alebo podchod,
• na priechode pre chodcov sa chodí vpravo,
• chodci, ktorí prechádzajú cez priechod pre chodcov, musia brať ohľad na vodičov prichádzajúcich vozidiel najmä tým, že neprechádzajú jednotlivo, ale v skupinách,
• chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť,
• pred vstupom na vozovku sa chodec musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva,
• chodci smú prechádzať cez vozovku mimo priechodu pre chodcov, len ak s ohľadom na vzdialenosť a rýchlosť jazdy prichádzajúcich vozidiel nedonútia vodičov na zmenu smeru alebo rýchlosti jazdy,
• mimo priechodu pre chodcov sa smie cez vozovku prechádzať len kolmo na jej os,
• chodec nesmie prekonávať zábradlie ani iné zábrany.

Odbor životného prostredia a dopravnej infraštruktúry MsÚ
22. september 2020

Mirek28

Nikto, kto vystupi z autobusu, alebo dieta, co ide zo skoly, neprejde cez priechod pri zastavke Prostejovska, lebo tam chyba chodnik a musel by sa brodit blatom.
Rovnako ludia nebudu chodit 90 metrov daleko, len aby sa mohli vratit spat dalsich 90 metrov domov, k lekarovi, alebo aby mohli odviest deti do jasli.
Tento tyzden tam skoro doslo k tragedii, tak len cakajme, ked k nejakej skutocne dojde, lebo je to lacnejsie a aj preto, ze si investor vybudoval priechod tam, kde mu to vyhovovalo.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania