Nerozširovať hrobové miesta v parčíku cintorína.

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

V riešení
meno
Ján Haluška 27. júla 2014

Nerozširovať hrobové miesta v parčíku cintorína.
Žiadam všetkých štyroch poslancov z VMČ.4 a aj ďalších poslancov, aby sa zaoberali cintorínom v Prešove. Pripravuje sa rozšírenie hrobových miest v parčíku za domom smútku. Teraz navrhované riešenie je rýchle, lacné a zlé. Treba hľadať iné riešenie ako je teraz načrtnuté. Existuje aj iný názor. Je rozumné ho vypočuť a rešpektovať. Nedostatok hrobových miest na hlavnom cintoríne nie je novinka. Bolo potrebné sa tomu venovať viac a skôr. Ja som sa zúčastnil - nezúčastnil konania ohľadom výrubu drevín na cintoríne. Bolo to zvláštne. V stanovenej lehote sa k tomu vyjadril.
Ja, aj iní občania si neželajú a nechcú premeniť parčík, ani časť parčíka na hrobové miesta. Nemám vedomosť o tom, že sa domy a pozemky na Krátkej ulici vykupovali za účelom vytvorenia hrobových miest. Vykupovalo sa to pre dom smútku. Priestor za domom smútku je veľmi dobrý na to, aby sa pozostalí vo vhodnom prostredí nadýchli, porozprávali, kondolovali. Je jedno aké ročné obdobie je. Tento priestor netreba zapratať hrobmi. Samotný pohreb je spoločenská udalosť a nie je vhodné mať pri východe z budovy rovno pre očami žiadne hroby. Nie každý sa pochováva do zeme. Niektorí sa ani nechcú odobrať s ostatnými k miestu pochovania. Sú ľudia, ktorí hovoria, že na pohreb pôjdu iba raz – na ten svoj.

29. júl 2014

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
14. august 2014

Haluška

Z pozície primátora budete toho schopný urobiť viac, ak to pravdaže stihnete, pretože stromy už rúbu. Obľubujete pohreby? Máte hrobku na mestskom cintoríne? Čo teda spravíte? Budete držať gladovku, stanovať pri dome smútku, priviažete sa reťazou o strom?
15. august 2014

Odpoveď samosprávy

Pozemok parc. č. KN-C 807/1 k. ú. Prešov, ktorý sa nachádza v nástupnej časti Mestského cintorína na Krátkej ulici v Prešove je súčasťou areálu cintorína, kde podľa platného Územného plánu mesta Prešov platí regulatív RL I/ Plochy cintorínov. Podľa ods. d) uvedeného regulatívu plocha má byť zazelenená a a parkovo upravená. Pre daný pozemok bola spracovaná dokumentácia pre stavebné povolenie“ Cintorín Prešov – sadové úpravy, chodníky a spevnené plochy na pozemku parc. č. KN-C 807/1 k. ú. Prešov“, ktorá rieši urbanizáciu tohto priestoru
K tomuto riešeniu bolo nutnú pristúpiť vzhľadom na nedostatok voľných hrobových miest na hlavnom cintoríne a skutočnosť, že na Mestský cintorín Prešov – Šváby“ , pre ktoré bolo vydané územné rozhodnutie v roku 2010 doposiaľ nebolo vydané právoplatné stavebné povolenie. Došlo k časovému posunu vykonania archeologického prieskumu v tejto lokalite, čo má za následok posun termínov pre vydanie stavebného povolenia, ako aj začatia pochovávania na novom Mestskom cintoríne Prešov - Šváby.


S pozdravom

Ing. arch. Helena Jacová
Oddelenie hlavného architekta mesta a územného plánovania
Sekcia stavebného úradu a urbanistiky

Mestský úrad v Prešove
Jarková 24
080 01 Prešov
03. september 2014

Haluška

Pán Haluška, diskutujú o vás. Božie mlyny melú pomaly, ale...
http://pis.sk/diskusia/2951/presovsky_cintir__vrchol_nevkusu/

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania