Prostĕjovská-Verejné služby-iné

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

V riešení
meno
Vladimír 26. apríla 2021

Dobrý deň. Chcem Vás požiadať, hlavne primátorku mesta, kde tenje znovu otvorený rongen na sídlisku ul. Prostejovská - centrum. Pred voľbámi to bolo sľúbené občanom. Dodnes sa to neuskutočnilo. Ľudia so zlomeninami a sádrou musia cestovať autobusom alebo vl. dopravou na polikliniku ul. Levočská. Sľubovať netreba len pred voľbami. Prešli už roky. Ďakujem.

26. apríl 2021

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
25. september 2021

Michal

Verím, že mesto za 5 mesiacov problém už dostatočne preskúmalo a odpovie minimálne na tieto otázky:
- aké kroky podniklo od 26.4.2021 s cieľom vyriešiť tento podnet
- aký je stav riešenia.
V prípade, že riešenie tohto podnetu nie je v kompetencii mesta, prosím o zverejnenie mena kompetentného orgánu, inštitúcie a v budúcnosti o tomto informovať web odkazprestarostu skutočne bezodkladne, t. j. max. do 5–7 dní.

Autorovi podnetu a obyvateľom tejto časti sídliska odporúčam kontaktovať poslancov za túto mestskú časť, klásť im otázky (napr. vedia o tomto probléme? čo pre jeho riešenie spravili? čo chcú spraviť?), komunikovať, navrhovať, požadovať riešenia a to opakovane a vytrvalo.
Kontaktovať ich môžu osobne, telefonicky, mailom, na zasadnutí výboru mestskej časti č. 1 (zvyčajne začiatkom mesiaca), ...

Je nereálne očakávať, že každý problém v meste bude riešiť primátorka. Navyše, v jej volebnom programe som autorom zmienený sľub o zriadení röntgenologického pracoviska v zdravotnom stredisku Centrum nenašiel.
http://web.archive.org/web/20181101205422/https://turcanova.sk/volebny-program.html

Aj keď je veľa, čo by sa dalo primátorke vytknúť, ak chceme, aby naši volení zástupcovia boli čestní, spravodliví, profesionálni, objektívni, prípadne chceme zlepšiť aj stav našej spoločnosti, buďme takí aj my a vyžadujme tieto hodnoty aj od ostatných s ktorými žijeme.

Zoznam poslancov Výboru mestskej časti č. 1 (Sídlisko III, Sídlisko Mladosť, Rúrky)
je možné nájsť tu: https://www.presov.sk/zlozenie-vmc.html
Email: mailto:[email protected]
28. september 2021

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
28. október 2021

Odpoveď samosprávy

Mesto Prešov nebytové priestory, v ktorých bolo RTG pracovisko, vyhlásilo v obchodnej verejnej súťaži, kde sa prihlásil záujemca za účelom zriadenia RTG pracoviska. Záujemca však nájomnú zmluvu nepodpísal a požadoval investovanie do priestorov za účelom splnenia všetkých noriem pre zriadenie RTG pracoviska. Správca nebytových priestorov spoločnosť PREŠOV REAL, s.r.o. dala vypracovať cenovú ponuku. Mesto Prešov poskytlo správcovi na uvedené úpravy 10 000 €. Správca nebytového priestoru PREŠOV REAL s.r.o. podnikol všetky potrebné kroky na prípravu priestorov pre zriadenie RTG. Žiaľ ani po opakovaných výzvach nedošlo k podpisu nájomnej zmluvy zo strany nájomcu. Z tohto dôvodu nemohli byť prípravné práce zrealizované a vyčlenené prostriedky boli vrátené na účet mesta Prešov.
Mesto Prešov je naďalej prístupné dohode. Podmienkou správcu nebytových priestorov však zostáva, že úpravu priestorov môže zrealizovať až na základe podpísanej zmluvy s budúcim nájomcom. Ak by totiž investovali do úpravy priestorov nemalé finančné prostriedky a nakoniec by zo strany budúceho nájomcu z akéhokoľvek dôvodu nedošlo k podpisu zmluvy, išlo by zo strany mesta o nehospodárnu investíciu.
Mesto Prešov už rokovalo aj s ďalším vážnym záujemcom, ktorý by chcel prevádzkovať na Prostějovskej ulici RTG pracovisko. K dohode však nedošlo, nakoľko tento záujemca nemá podpísanú zmluvu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou.
Je v našom záujme obnoviť prevádzku RTG pracoviska v Zdravotnom stredisku Centrum na sídlisku III, no vzhľadom na to, že ide o špecializované pracovisko, ktoré možno prevádzkovať len na základe vydanej licencie, nie je možné dopyt občanov aj napriek enormnej snahe uspokojiť.
Ďakujeme Vám za Váš podnet a vážime si Vašu pozornosť ako vnímavého občana tohto mesta a za predpokladu doručenia ďalších podnetov sme pripravení na ich riešenie.

Odboru financií a mestského majetku MsÚ
29. október 2021

Michal

Mesto v článku na svojom webe "Mesto Prešov a zdravotná poisťovňa sa dohodli: Na Sídlisko III sa vráti röntgen" zo dňa 8.11.2019, t. j. takmer spred dvoch rokov uvádza, že
- VšZP zazmluvní RTG pracovisko na Sídlisku III
- Momentálne je potrebné už iba vybrať poskytovateľa, čo však bude jednoduché, nakoľko uchádzači sú traja

https://www.presov.sk/oznamy/mesto-presov-a-zdravotna-poistovna-sa-dohodli-na-sidlisko-iii-sa-vrati-rontgen.html

Nuž stáva sa, aj zdanlivo jednoduché veci sa niekedy dokážu riadne skomplikovať.

Vzhľadom však na chýbajúce dátumy vo vyjadrení mesta zo dňa 28.10.2021, domnievam sa, že všetky uvedené aktivity boli vykonané ešte v období roka 2018 – začiatok roka 2020, dávno pred podaním podnetu zo dňa 26.4.2021. Na zaslanie takejto odpovede mesto teda nemuselo čakať 6 mesiacov od podania podnetu.

Navyše v tejto svojej odpovedi mesto spomína len dvoch záujemcov, v súťaži boli prihlásení traja.

Z odpovede nie je zrejmé, či "vážny záujemca" nechcel podpísať zmluvu so VšZP, alebo VšZP nechcela zazmluvniť tohto vážneho záujemcu. Možno bagateľ, možno nie.

Ponúkla VšZP tomuto záujemcovi porovnateľné podmienky, ako ostatné poisťovne?

Ak áno, zrejme nešlo až o tak vážneho, resp. seriózneho záujemcu a jeho "biznis plánom" bol pravdepodobne najmä príjem z priamych úhrad pacientov, čo pre občanov a zo zákona povinných poistencov zdravotných poisťovní nie je akceptovateľné riešenie.
Ak VšZP porovnateľné zmluvné podmienky tomuto záujemcovi nedala, resp. ho zazmluvniť vôbec nechcela, občania by to mali vedieť. Aby, napr. mohli "hlasovať nohami" a túto svoju poisťovňu pri najbližšom termíne zmeniť. Možno by to bolo oveľa účinnejšie, ako petícia.

Aj keď je zmluva medzi zdravotnou poisťovňou a lekárom predovšetkým záležítosťou týchto dvoch zmluvných strán, vzhľadom na to, že mesto má priamo zo zákona o obecnom zriadení (§ 4 ods. 3 písm. h) povinnosť "utvárať podmienky na zabezpečovanie zdravotnej starostlivosti", malo by sa aj o tieto podmienky pri rokovaniach so zdravotnými poisťovňami zaujímať a primerane verejnosť informovať.

Okrem obchodno verejnej súťaže na prenájom nebytových priestorov vyhlásenej mestom 27.4.2018 bola vyhlásená aj nejaká iná, resp. vykonané iné kroky na vyriešenie absentujúceho RTG pracoviska? Ako sa mesto z výsledku tejto obchodno verejnej súťaže z roka 2018 poučilo? Ako riešilo situáciu od roku 2020? Rieši ju v súčasnosti, resp. ako ju chce riešiť?

Napriek uvedeným, pomerne kritickým poznámkam a otázkam, ďakujem mestu aj za takúto nie celkom konkrétnu a sumarizujúcu odpoveď zo dňa 28.10.2021 a verím, že bude priebežne, kvartálne informovať o podniknutých krokoch súvisiacich s riešením chýbajúceho RTG pracoviska v zdravotnom stredisku Centrum na Sídlisku III. Chýba tam totiž už vyše 5 rokov.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania