Mukačevská-Verejný poriadok-iné

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

Vyriešený

Pod momentálne uzavretou lávkou Mukačevská je, predpokladám, nočné ležovisko nejakého človeka v núdzi. Chodím okolo do práce aj z práce a je tam deň čo deň čoraz väčší neporiadok (odpadky) a smrad. Možno by bolo super odchytiť toho človeka v noci a pomôcť mu. Som si istý, že mesto Prešov má nejaké miesto sociálnej pomoci. Pri odpratávaní toho neporiadku som ochotný pomôcť.

01. jún 2021

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
17. jún 2021

Odpoveď samosprávy

Na základe prijatého podnetu mestská polícia vykonala šetrenie na mieste, ktoré potvrdilo ležovisko a neporiadok pod uzavretou lávkou Mukačevská. Samotné znečistenie bolo nahlásené na príslušný odbor mestského úradu. V priebehu siedmych dní od prijatia podnetu mestská polícia vykonávala kontroly danej lokality tak v denných ako aj v nočných hodinách. Pri kontrolách neboli zaznamenané osoby, ktoré by sa tam zdržiavali, zároveň bolo zistené, že priestor bol vyčistený a ležovisko odstránené.
Čo sa týka pomoci človeku v núdzi, možnosti pomôcť má tak mesto ako aj iné organizácie, ktoré takýmto ľuďom pomáhajú. O danej skutočnosti bol informovaný gestor Referátu starostlivosti o zdravotne postihnutých a seniorov Mestského úradu v Prešove. Mesto má záujem riešiť problémové situácie takýchto ľudí, ktorí nemajú trvalé bydlisko a poskytuje finančné prostriedky pre neverejných poskytovateľov – Gréckokatolícka diecézna charita, ktorá následne poskytuje stravovanie, prespanie a možnosť vykonania základných hygienických potrieb ľuďom bez domova. V týchto prípadoch je však potrebné, aby dotyčný pomoc chcel prijať. Takíto ľudia však nechcú pomoc ako takú, ale chcú finančnú pomoc a keď potom dostanú nejaké peniaze použijú ich na alkohol pre seba a kamarátov. Následne dochádza od týchto osôb k znečisťovaniu okolia kde sa nachádzajú a k narušovaniu verejného poriadku. Týmto osobám vyhovuje takýto bezstarostný život a keďže sa nechcú prispôsobiť podmienkam, ktoré majú stanovené rôzne inštitúcie, ktoré by im dokázali pomôcť zostávajú takto na ulici. Na tieto situácie potom nedoplácajú oni sami, ale ich okolie a prakticky celá spoločnosť, ktorá nemá možnosť pomôcť človeku, ktorý pomoc nechce.
Hliadky mestskej polície budú aj naďalej vykonávať kontroly predmetnej lokality a v prípade zistenia porušenia právnej normy budú postupovať v zmysle zákona SNR č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov. Mestská polícia zároveň apeluje na občanov, aby v prípade zistenia porušovania zákona v súvislosti s týmto podnetom kontaktovali mestskú políciu v reálnom čase na bezplatnej tel. linke 159, prípadne na tel. č. 051/3100310, aby hliadky mestskej polície mohli na mieste účinne zakročiť.

Mestská polícia v Prešove
17. jún 2021

Radoslav Brecelj

Áno. Potvrdzujem, že bolo všetko v poriadku a okolie vypratané až do dnešného dňa, kedy som bohužiaľ opäť našiel ležovisko. 😕
13. október 2021

Michal

Vedelo by mesto aktualizovať stav riešenia podnetu zo 17. júna?
14. október 2021

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
10. november 2021

Odpoveď samosprávy

Na základe prvého podania predmetného podnetu ešte v mesiaci jún 2021 vykonala šetrenie na mieste, ktoré potvrdilo ležovisko a neporiadok pod uzavretou lávkou Mukačevská. Samotné znečistenie bolo nahlásené na príslušný odbor mestského úradu. V priebehu siedmych dní od prijatia podnetu mestská polícia vykonávala kontroly danej lokality tak v denných ako aj v nočných hodinách. Pri kontrolách neboli zaznamenané osoby, ktoré by sa tam zdržiavali, zároveň bolo zistené, že priestor bol vyčistený a ležovisko odstránené.
V súčasnosti je tento opätovne zaslaný podnet neopodstatnený, nakoľko sa v tomto čase vykonáva rekonštrukcia predmetnej lávky a ležovisko ani žiadny bezdomovec sa tam nenachádza.

Mestská polícia v Prešove

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania