Obrancov mieru-Bolt kolobežky

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

V riešení
meno
Michal 14. júla 2021

El. kolobežky Bolt. Nedá sa s nimi urobiť poriadok. Jazdia, jazdia dvaja, idú rýchlosťou auta do 40km/hod,
Ohrozujú chodcov.
A ešte podnet na el.bicykle. Stoja na zástavkách MHD. Vid, zástavka Centrum. Na zástavkách nemožno fajčiť, ale bicykle tam stoja a zavádzajú. A ešte prekážajú pri výstupe s predajne trafiky.
Bude sa s tým niečo robiť. Pretože je to "energetický smog" .
Ďakujem za vyriešenie.

15. júl 2021

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
02. august 2021

Odpoveď samosprávy

V súvislosti s podnetom je potrebné uviesť, že problém kolobežkárov, cyklistov, chodcov a iných účastníkov cestnej premávky je vzájomný. Problémom sú nielen kolobežkári a cyklisti jazdiaci po chodníkoch nerešpektujúc zákon, ale problémom sú aj chodci pohybujúci sa po cyklistických chodníkoch. Napriek tomu, že všetci sú účastníkmi cestnej premávky, mnoho z nich nedodržuje zákon NR SR č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Tak ako nedodržujú ustanovenia zákona kolobežkári a cyklisti pohybujúci sa po chodníkoch pre chodcov, tak aj chodci, bežci, mamičky s kočíkmi, vodiaci so psami a iní, porušujú zákon keď používajú cyklochodníky. Je potrebné, aby si tieto skutočnosti uvedomili nielen kolobežkári, cyklisti, ale aj chodci a zároveň, aby uvedený zákon dodržiavali. Podobne je to aj s odstavením bicykla alebo kolobežky. Ich používatelia si musia uvedomiť kam ich môžu a majú odstaviť tak, aby neprekážali ostatným.
Mestská polícia v Prešove na základe už prijatých podobných podnetov vykonáva pri svojej činnosti aj kontroly zamerané na chodcov, cyklistov a kolobežkárov a dodržiavanie hore uvedeného zákona o cestnej premávke. Potvrdením toho sú preventívno-bezpečnostné akcie a kontroly, kde mestská polícia vykonáva nielen pešie kontroly, ale aj kontroly na služobných kolobežkách. Zistené priestupky sú riešené v zmysle zákona SNR č.372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov.
Mestská polícia v Prešove bude aj naďalej vykonávať kontroly a preventívno-bezpečnostné akcie zamerané na zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky v meste v súvislosti s používaním kolobežiek a bicyklov na chodníkoch pre peších a zároveň používaním cyklistických chodníkov ostatnými účastníkmi cestnej premávky, v zmysle zákona NR SR č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke o o zmene a doplnení niektorých zákonov a v prípade zistenia porušenia zákona bude mestská polícia postupovať v zmysle zákona SNR č.372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov.

Mestská polícia v Prešove
02. august 2021

Michal

V zákone o cestnej premávke sa nikde nespomína, že na cyklochodníku sa nesmie pohybovať a je to pokutované ak sa tam niekto pohybuje.
Oproti tomu v Zákone o Cestnej premávke je uvedené: ŽE CYKLISTA Pohybujúci SA PO JE TRESTNÉ cHODNíK POUžÍVAJÚ CHODCI NIE CYKLISTI.
To Vaše vyjadrenie, že problém je vzájomný. To čo je vypotená veta. Zákon hovorí jasnou rečou. Nič o vzájomnosti.
Vozidlo je všetko čo sa pohybuje rýchlosťou nad rýchlosťou chodca. Vozidlo je všetko čo má viac ako 1,2 kw. To je ta elektro kolobežka. Pre ňu určená cestná komunikácia.
Nikdy doteraz som nevidel žeby policajt či mestský alebo štátny pokutoval cyklistu alebo kolobežkára pohybujúceho sa po chodníku. RADŠEJ OTOČIA HLAVU A PROBLÉM NENÍ.
a ďakujem za vyjadrenie, ktoré je také ako vyjadrenie žiaka na prvom stupni ZDŠ.
Čau.
08. október 2021

Michal

Hlavná-chodník-bariéra na chodníku

Na kolobežkách by sa malo jazdiť po jednom. Ale skutočnosť je však iná.
Ešte s malými deťmi.
A čo ešte čo sa nedodržuje. Je jazda po chodníku a že "RÝCHLOSŤOU CHODCA".
12. október 2021

Michal

§ 55
Osobitné ustanovenia o cyklistoch
(1) Na bicykli sa jazdí predovšetkým po cestičke pre cyklistov. Po cestičke pre cyklistov sa jazdí
vpravo. Kde cestička pre cyklistov nie je alebo nie je zjazdná, jazdí sa pri pravom okraji vozovky.
Ak sa tým neohrozujú ani neobmedzujú chodci, smie sa jazdiť po pravej krajnici. Osoby mladšie
ako 10 rokov smú jazdiť po chodníku.
(2) Cyklisti smú jazdiť len jednotlivo za sebou; to neplatí pri jazde po cestičke pre cyklistov.

Že nie je v zákone. Pre tohohto pána je tu vysek zo ZÁKONA č. 8/2009 z.z o cestnej premávka a o zmene a doplnení niektorých zákonov.(k 1.1.2016)
Ja pochybujem o Tvojom vzdelaní. Keď si nevieš prečítať jeden zákon. Čau.
22. október 2021

Michal

Môže autor podnetu uviesť, ako konkrétne si predstavuje ideálne, prípadne uspokojivé riešenie tohto fenoménu súčasnej doby? Značné rozpory medzi znením v zákonoch a tým, čo v príspevku z 2. augusta uviedol, teraz nejdem riešiť.

Ako som len pred chviľou zistil, podnety o zle odstavených zdieľaných kolobežkách alebo bicykloch, či o bezohľadnej jazde ich používateľov je možné nahlásiť priamo prevádzkovateľovi týchto zariadení. Tí majú oveľa účinnejšie prostriedky, ako situáciu, či nezodpovedného jednotlivca riešiť. A som presvedčený, že to bude aj rýchlejšie, ako riešenie cez mestskú políciu, či web OpS.

Bolt – verejné kolobežky: https://bolt.eu/sk/report-scooter/
Antik Telecom – verejné bicykle: Telefonicky na čísle 055 30 12345 alebo emailom na [email protected]

V prípade, že sa jedná o súkromný dopravný prostriedok, nie verejný/zdieľaný, je možnosť oznámiť to priamo Mestskej polícii na tel. č. 159.

Zákony je potrebné dodržiavať. Avšak pri toľkom množstve a tak častých zmenách, bežný občan, ba ani právnik s mnohoročnými skúsenosťami v danej oblasti, nemá šancu všetky poznať. A priznajme si, koľkí z nás starostlivo a úplne prečítajú všetky podmienky používania zakúpeného výrobku, či služby?

Isto, neznalosť zákona neospravedlňuje. Ale nebolo by jednoduchšie a nežilo by sa lepšie, keby si obe strany "boja" (kolobežkári/cyklisti vs. chodci) uvedomili, že na to stačí obyčajná ohľaduplnosť, úcta a rešpekt k ostatným, minimálne v zmysle "nerob iným, čo nechceš, aby robili iní tebe"?

A na tých, čo toto nepovažujú za potrebné a ani nechcú dodržiavať zákony, využiť dostupné zákonné možnosti – napr. ohlásiť ich konanie prevádzkovateľovi, či mestskej polícii?

Pre admina OpS: Pokiaľ autor, napr. do konca októbra nespresní, ako si predstavuje riešenie, navrhujem podnet zatvoriť.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania