Ďumbierska-dlhodobo odstavené vozidlá-vozidlo s EČV, bez platnej TK a EK

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

V riešení
meno
Tomáš 24. septembra 2021

Dlhodobo odseaveny automobil, pred vchodom na Ďumbierskej ulici č.22
Značka: Honda, ružový lak. ŠPZ PO 969 CF. Bez platnej technickej a emisnej kontroly viac ako 2 a 1/4 roka.
Blokuje ďalšie z mala parkovacích miest na sídlisku.

27. september 2021

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
28. október 2021

Odpoveď samosprávy

Mestská polícia vykonala na základe predmetného podnetu miestne šetrenie, kde bolo na Ďumbierskej ulici č.22 v Prešove potvrdené státie motorového vozidla Honda s pripevnenou tabuľkou EČV PO 696 CF. Technická a emisná kontrola (ďalej len TK a EK) podľa nalepených známok skončila v mesiaci jún 2019. Na základe neplatnej TK a EK je vozidlo nespôsobilé na prevádzku v cestnej premávke. V zmysle § 43 ods. 4), písm. d novelizácie zákona č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke, ktorá je účinná od 15.5.2021, môže správca komunikácií po splnení zákonom stanovených podmienok, odstrániť vozidlo z komunikácií vrátane parkovísk. Hliadka mestskej polície na základe podnetu vec 4.10.2021 zdokumentovala a v prípade, že uvedené vozidlo bude viac ako šesť mesiacov aj naďalej odstavené na verejnom priestranstve, pričom nebude spĺňať podmienky prevádzky v cestnej premávke, budeme postupovať v zmysle ustanovení tohto novelizovaného zákona.

Mestská polícia v Prešove
28. október 2021

Michal

Kontaktovala Mestská polícia aj vlastníka tohto motorového vozidla? Má vlastník v úmysle pre toto vozidlo zabezpečiť EK a TK, resp. odstrániť z parkoviska sám?

Pokiaľ nie, novela Zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke účinná od 15.5.2021 dáva možnosť odtiahnuť vozidla aj teraz, keďže už v súčasnosti je nespôsobilé na prevádzku v cestnej premávke dlhšie ako šesť mesiacov.

https://www.zakonypreludi.sk/zz/2009-8/znenie-20210515#p43-4
§ 43 Prekážka cestnej premávky
(4) Správca cesty môže odstrániť vozidlo stojace na ceste vrátane chodníka a parkoviska na náklady jeho prevádzkovateľa, ak je
d) nespôsobilé na prevádzku v cestnej premávke dlhšie ako šesť mesiacov aj keď netvorí prekážku cestnej premávky.
08. február 2022

Tomáš

Dobrý deň,
aj po viac ako 4 mesiacoch od zdokumentovania veci Mestskou políciou nedošlo k zmene a preto by som rád požiadal, či vylepenie výzvy na čelné sklo predmetného vraku auta (ako v iných prípadoch po uplynutí 6 mesiacov od zaevidovania veci Mestskou políciou) je možné realizovať v tomto prípade už po uplynutí 4 mesiacov od zdokumentovania veci (ak nedôjde k zmene zaevidovanej veci)? Teda či je možné podobné vylepenie výzvy na odstránenie vraku vozidla - na čelné sklo (lehota 2 mesiacov na odstránenie) realizovať už pred uplynutím predmetnej 6-mesačnej doby alebo by to bolo v rozpore s interným nariadením Mestskej polície, prípadne iným interným pracovným postupom, ktorým sa hliadky mestskej polície v podobných prípadoch riadia?
Za reakciu ďakujem
06. marec 2022

Tomáš

Bez zmeny viac ako 5 mesiacov od zaevidovania… celkovo už približne 2 roky blokuje parkovacie miesto…
A dostane zrejme po vylepení výzvy na čelne sklo ďalšie 2 mesiace na nápravu?
Veľmi skostnateny systém vymožiteľnosti zákona v meste Presov. Palec nadol
04. apríl 2022

Tomáš

Aj po uplynutí 6 mesiacov od zaevidovania Mestskou políciou je predmetný automobil bez pohybu na mieste.
04. apríl 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol preposlaný samospráve s upozornením na aktualizáciu.

S pozdravom,

Martina
Odkaz pre starostu
[email protected]
05. apríl 2022

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.
Mestský úrad v Prešove

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania