Novopostavené parkovisko na sídlisku 3 pri NS Centrum

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

V riešení
meno
Mgr. Milan Petrík 03. decembra 2015

Občania z ul. Tomášikova 2-14 od r. 2001 žiadali mesto o navýšenie počtu parkovacích miest pri NS Centrum.
2012 mesto pod č. R-1064/2012, odpovedalo, že parkoviská budú vytvorené v rámci stavby NS Centrum.
Október 2014, /pred voľbmi/, parkoviska ukončené, aby voliči videli ochotu riešiť ich dlhodobý problém.
Október 2015, kedy už voliča netreba, odsadená „Pešia zóna“ a na novom parkovisku dáva MP daňovým poplatníkom papuče.
Dop. značku považujeme za nezmyselnú, pretože je tam dostatok miesta a zaparkované autá nijako nebránia prechodu chodcom. Z druhej strany už mesto osadilo zábrany. /viď foto/

Žiadame preto odstrániť túto dopravnú značku, alebo aspoň osadiť dodatkovú tabuľku „OKREM DOPRAVNEJ OBSLUHY“, čo by riešilo parkovanie domácich občanov Tomášikova 2 - 14.

03. december 2015

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.



Mestský úrad v Prešove
05. december 2015

Vlado

V tomto prípade som jednoznačne za terajšie riešenie.Autá nech si vodiči zaparkujú inde.
19. marec 2016

Lórenczová

Chcela by som reagovať na príspevok p. Petríka.

Pán Petrík zabudol uviesť, že iniciátorom pre vybudovanie parkovacích miest bol on sám, no nie z dôvodu aký uviedol, pretože jeho skutočný zámer vyšiel najavo neskôr.

V tomto príspevku berie do úst vôľu obyvateľov Tomášikovej 2-14, no v prvom rade ide o jeho vlastný, podnikateľský záujem. Zabudol totiž uviesť, že pred Tomášikovou 6 postavil nový polyfunkčný objekt, a to aj napriek tomu, že stavebné povolenie bolo vydané na rekonštrukciu starej kotolne. Obyvateľov priamo susediacich s týmto objektom vôbec neinformoval, že pôjde o novostavbu, že budova bude mať dve poschodia a že si pred ňou a vedľa nej naplánoval vybudovanie parkovacích miest v celkovom počte 17. Dokonca na 5 z nich dal rezerváciu pre tzv. firmu Denitex, ktorá náhodou patri jeho manželke. Pán Petrík sa odvoláva na obyvateľov Tomášikovej ulice 2-14, na ktorých nemal a nemá v prípade parkovania na ním vyhradených parkovacích miestach, najmenší problém volať políciu, ktorá im následne dáva už vyššie spomínané papuče. Pán Petrík zabudol rovnako uviesť, že rezerváciu parkovacích miest si dal na parkovacie miesta, ktoré vybudovalo mesto na mestskom pozemku. Vzhľadom na to, že sám bol štátnym zamestnancom darí sa mu veľa vecí vybaviť rýchlo a dokonca s ním nevie „pohnúť“ ani „mesto“.
Pán Petrík ma stále rečí takpovediac v záujem obyvateľov, no opak je pravdou. Dokonca nesplnil ani to, čo mal striktne dané. Keďže výstavba jeho polyfunkčného objektu si vyžiadala výrub stromov a likvidáciu nemalej , do 25.11.2014 mal zabezpečiť ich náhradu, výsadbou nových stromov. Do dnešného dňa tak neučil.
Rovnako sa o rezervované parkovacie miesta nestará, neudržiava ich v čistote. Pred polyfunkčným objektom má neudržiavaný približne pol metrov široký a asi 15 metrov dlhý pás „hliny“, na ktorom nie je schopný zasiať ani trávnik.

Ešte čo sa týka spomínaných parkovacích miest sám ma rezerváciu na päť parkovacích miest, šieste nonstop „okupuje“ nájomca jeho polyfunkčného objektu a siedme zaberá on sám pred vchodom, v ktorom býva. Rovnako zabudol uviesť , že v polyfunkčnom objekte má interiérové ihrisko, ktoré je otvorené do 20.00, takže jeho návštevníci parkujú pred vchodmi už spomínaných obyvateľov a bránia im tak v parkovaní pred vlastnými vchodmi v bytovom dome, v ktorom bývajú.
Pán Petrík zabudol uviesť, že v roku 2016 sa plánuje v budove bývalého kina Kozmos otvoriť potravinový obchod Billa, v rámci ktorého pribudne ďalších cca 60 parkovacích miest.
Na záver, aby som ešte uviedla niektoré veci na správnu mieru, pešia zóna bola schválená na základe sľubu, ktorý dali poslanci mestskej časti obyvateľom práve Tomášikovej ulice 2-14 ako kompromis za vybudovanie vyššie spomínaných parkovacích miest. Pán Petrík zabudol tiež uviesť, že posledný rok a pol na Tomášikovej ulici pribudlo cca 30 parkovacích okrem tých 60, ktoré pribudnú pred Billou a ďalších vyše 100 parkovacích miest pribudne na konci Tomášikovej ulice v rámci rekonštrukcie starej polikliniky, kde sa plánuje výstavba viac ako 100 nových bytových jednotiek.

A teraz odkaz pre pána Petríka.
Ešte raz, pán Petrík zamyslite sa, to Vám až tak chýba tých 8 parkovacích miest, ktoré boli vybudované na terajšej pešej zóne, ktorá v podstate bola v minulosti vždy chodníkom ?
21. marec 2016

Anna

Plne súhlasím so stanoviskom p. Lórenczovej. Pán Petrík nech sa nevyhovára na obyvateľov bytovky Tomášikova 2-14. Keby prenajímateľ(ka) jeho priestorov nezaparkovala firemnú dodávku pred objektom - parkuje tu už možno mesiac bez pohnutia - bolo by parkovacích miest dosť. Pred pár mesiacmi to robil aj majiteľ kvetinárstva.
Dokedy budú svietiť tabule na objekte Tomášikova č. 8a, ktorými si pán Petrík vyhradil parkovacie miesta pre firmu Denitex (majiteľka firmy pani Petríková). Ako môže súkromná firma vydávať parkovacie karty na parkoviská, ktoré sú majetkom mesta???
24. október 2021

Michal

Takmer šesť rokov sa mesto nevyjadrilo ani k pôvodnému podnetu ani k podnetom ďalších občanov.

Môže sa mesto vyjadriť k týmto veciam vyplývajúcich z obsahu podnetov občanov?
- chýbajúce parkovacie miesta, resp. odstránenie dopravnej značky "okrem dopravnej obsluhy"
- nerealizovaná náhrada za vyrúbané stromy
- rezervácia verejných parkovacích miest súkromnou firmou
- súlad výstavby dvojposchodovej budovy so stavebným povolením na rekonštrukciu kotolne a i.)

Ďakujem.
27. október 2021

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania