Psie výkaly

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

Uzavretý
meno
Anonymný užívateľ 04. marca 2013

Po tom čo sa začal roztápať sneh, si môžeme všetci všimnúť všade pri chodníkoch aj na nich psie výkaly. Je to dlhodobo neriešený problém. Majitelia psov sú neohľaduplní a neupratujú aj napriek košom na výkaly popri Toryse. Osobne si myslím, že bytové priestory vôbec nevyhovujú chovu psov a ide o ich týranie, keďže každé zviera potrebuje svoj priestor a ranné a večerné 15 minútové vykadenie sa pred panelákom, ani zďaleka nie je to, čo potrebujú a tak mnohé z nich hlasito brešú, zavýjajú, skáču v bytových priestoroch, čo obťažuje väčšinu žijúcu v paneláku. Nie je možné, aby v prípade chovu psa v bytových priestoroch platilo mestské nariadenie, že je to možné iba v prípade súhlasu všetkých vlastníkov bytov vo vchode? Práve s rastúcim počtom psov v paneláku súvisí totiž aj stále znečistenejší priestor okolo nás. Psie výkaly sú všade, popri chodníkoch, aj na nich a keď máte malé dieťa, alebo slabší zrak, tak určite do niečoho stúpite. Človek si už pripadá ako na prekážkovej dráhe. Myslím, že riešením by bolo:
1. V prípade nového psa oficiálna žiadosť na mesto s podpismi súhlasu všetkých vlastníkov bytov vo vchode.
2. Zvýšenie dane pre majiteľov psov (hlavne v bytovkách bez vlastného výbehu pre psov) súvisiace so zvýšenými nákladmi pre mesto, ktoré musí zabezpečiť čistý životný priestor pre ostatných obyvateľov
- zabezpečiť psom ohradený priestor na výbeh
- najať ľudí, ktorí by pravidelne upratovali psie výkaly po rajónoch a zároveň by pokutovali neposlušných majiteľov psov ( neupratanie výkalov, pes bez vodítka alebo náhubku na verejnom priestranstve - dosť nebezpečné v prípade malých detí, alebo starších ľudí). Toto oznámiť všetkým majiteľom psov s tým, že keď budú ulice opäť čisté a budú dodržiavať pravidlá bezpečnosti, bude možné opäť znížiť dane (motivácia pre nich).
- zahrnúť náklady súvisiace s bodom 1,3,4
3. Zverejnenie všetkých platičov daní za psa podľa adresy bydliska na internete, aby sa tomu nikto nemohol vyhnúť. Všetci susedia by si to mohli zistiť a v prípade neplatiča zahlásiť to na mesto. Neplatičom by mali hroziť vysoké pokuty ( vymáhateľné, aby to bolo opodstatnené).
4. Od všetkých oficiálnych majiteľov psov žiadať každoročne kontrolu očkovacích preukazov a zároveň potvrdenie o odčervení 2 krát do roka. (Každý veterinár Vám potvrdí, že pes je nositeľom parazitov, ktorých vajíčka prežívajú v pôde aj 10 rokov, preto by sa mali preventívne odčervovať 2 krát do roka. Po prenose na človeka môže spôsobiť aj vážne zdravotné komplikácie. Napríklad pri kosení trávy dochádza k rozprášeniu psích výkalov do vzduchu a po vdýchnutí týchto výkalov....). To isté platí, keď si takýto výkal prinesieme domov na topánke.
Dúfam, že nepôsobím ako človek, ktorý nemá rád zvieratá, pretože naopak, ja ich milujem. Záleží mi však na čistom prostredí, bezpečnom a nestresujúcom. Na vine nie sú zvieratá, ale bezohľadní ľudia, ktorých žiaľ dobrým slovom neprevychováme, keďže som sa o to už niekoľkokrát pokúšala. Nie je príjemné, keď na Vás vyskočí veľký pes bez náhubku a obojka, alebo keď sa rovno pred Vami vykadí a majiteľ to neuprace. Veď aká že je to prechádzka? Buďme v niečom prví a zlepšime svoje okolie. Buďme najčistejším mestom na Slovensku!

Ďakujem!

Oľga

05. marec 2013

Peter Mattovič

To s tým zvyšovaním dane za psa snáď žartujete. Veď to je poplatok ktorý nemá absolútne žiadne opodstatnenie a aj jeho súčasná výška je privysoká na to že je to vlastne poplatok za ktorý človek nedostane nič. Ja by som bol skôr za jeho zrušenie lebo je to podľa mňa nechutné obohacovanie sa mesta na úkor psíčkarov. Keď už mesto ten poplatok berie tak nech sa stará aj o čistotu mesta. Nech len neberie poplatky ale za ne tým psíčkarom aj niečo dáva. A to s tým súhlasom bytovky radšej ani nekomentujem. Mám doma yorkshira ktorý zašteká raz za mesiac a keď si predstavím že by som náhodou mal idiota suseda ktorému by to vadilo a vďaka nemu by som ho musel dať preč tak sa mi normálne pri tom vašom návrhu s prepáčením nôž vo vrecku otvára.
05. marec 2013

Odpoveď samosprávy

Uvedený podnet patrí do kompetencie samosprávy mesta Prešov. Podnet bol zaevidovaný na MsÚ v Prešove a pridelený na vybavenie vecne príslušnému organizačnému útvaru MsÚ, ktorý o výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk
06. marec 2013

Adam

klasicky prejav cloveka ktory nenavidi zvierata alebo aspon psov
06. marec 2013

Stano

Určite je potrebné vyriešit znečistené ulice a chodníky. Kde sa majú hrať naše deti a po čom máme chodiť? V zahraničí je bežné, že prípadné exkrementy sú upratované pravidelne službou. Ak niekoho prichytia, že po psíkovi neuprace, dostane pokutu. U nás to akosi nefunguje. Riešenie je na meste a príspevok hore som pochopil ako návrh. Láska k zvieratám nám predsa nemôže zakrývať realitu a nemá nič spoločné s tým, že naše okolie má byť čisté. Nikto z nás by si predsa nenechal exkrementy v strede obývačky...
07. marec 2013

Oľga

S takýmto prejavom ako u p. P.Mattoviča a p.Adama (agresivita, arogancia, útočenie, vyhrážky) sa bežne stretávam, keď žiadam majiteľov psov, aby poupratovali po svojom miláčikovi výkaly. V obidvoch príspevkoch postrádam vyjadrenie sa k téme výkalov, prípadne k riešeniu problematiky.
07. marec 2013

Peter Mattovič

Riešenie je jednoduché a rozhodne ním nieje uplatňovanie kolektívnej viny ako vo vašom príspevku o zvyšovaní dane. Stačí ak si mestská polícia bude plnit svoju úlohu a pokutovať prípadných vinníkov. A k tomu šliapaniu po psích výkaloch. Čo takto prestať ničiť zeleň a používať chodníky.
07. marec 2013

Adam

treba chodit po chodnikoch a nie cez travnate plochy skoro kazdy si skracuje cestu cez travnatu plochu len aby nemusel chodit 5-10m navise. staci to spravit par krat a travnik sa znici a ostane len blatovy chodnik ktory ked zaprsi tak nik neviuziva ale spravia si novy vedla neho. neviem ci to je bezne aj v zahranici ked to tu tak prezentujete, v zahranici mozno maju v rozpocte financne prostriedky na zaplatenie ludi ktory to upratuju. maju ihriska pre deti kde sa mozu hrat s tabulkov o zakaze vencenia psov potom priestory na vencenie psov aj s kontajneramy na psie exkrementy a pokial niekto toto porusuje mestska policia je schopna hned zasiahnut a pokutovat.
08. marec 2013

Oľga

Prepáčte, ale píšem o chodníkoch a tráve vedľa nich, nie o trávnatých skratkách. Neviem či sa výkaly nachádzajú na trávnatých skratkách, ale určite by nemali byť ani tam (v prípade, že ide o slušného majiteľa psa). Deti sa zvyknú hrať aj na trávnatej ploche a keď behajú nerozlišujú chodník, trávu alebo ako popisujete trávnaté skratky. Foto bolo len ilustračné.
09. marec 2013

Peter Mattovič

Ja som sa zatiaľ nestretol s psím výkalom na chodníku a neverím že niekto by to po svojom psovi tak nechal.
14. marec 2013

Stano

Ja som šiel bicyklom minulú nedeľu od Kauflandu. Výkaly sú priamo na cyklistickom chodníku pri Kauflande a je dosť ťažké sa im vyhnúť. Sú rozmazané po chodníkoch ako ich každý prejde bicyklom. Aj chodníky popri Toryse sú dosť špinavé od výkalov, hlavne za mostom smerom na Šariš.
02. apríl 2013

Odpoveď samosprávy

Súhlasím s Vami, že počet psov v meste narastá, avšak súčasná legislatíva nám neumožňuje regulovať počet psov v Prešove. Pes sa z právneho hľadiska berie ako súkromné vlastníctvo. Každý zásah do súkromného vlastníctva musí mať oporu v zákone. Preto mesto nemôže vyžadovať pri chove psa súhlas všetkých vlastníkov bytov v bytovom dome. Túto povinnosť už raz mesto malo vo svojom všeobecne záväznom nariadení mesta, ale na protest prokurátora, táto povinnosť musela byť zrušená.
Výška dane za psa v bytovom dome je dnes v Prešove 66 € a táto daň za psa patrí v rámci Slovenska k najvyšším daniam za chov psa. Všetci evidovaní chovatelia psov sú už zverejnení na stránke www.presov.sk a tak sa dá skontrolovať, či Vaši susedia majú psov prihlásených.
Čo sa týka exkrementov psov, tak v zmysle § 6 ods.1 zákona č. 282/2002 Z.z., ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov, ak pes znečistí verejné priestranstvo výkalmi, je ten, kto psa vedie, povinný výkaly bezprostredne odstrániť. Mestská polícia za tieto priestupky ukladá pokuty, ale problém je prichytiť chovateľa a psa pri čine a tak čin aj zdokumentovať.
So žiadosťou o každoročnú kontrolu očkovacích preukazov a potvrdenia o odčervení psa sa môžete obrátiť na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu Prešov, Levočská 112, 080 01 Prešov 1, lebo mestský úrad na túto kontrolu nemá legislatívne kompetencie.
Ďakujem Vám za Váš doručený podnet, ktorým ste poukázali, na konkrétne nedostatky, a tým ste prispeli k skvalitneniu životného prostredia v meste Prešov.
13. máj 2013

Stano

Odpoveď samosprávy sa mi zdá nepostačujúca. Ak nič nezmeníme, tak sa situácia nezlepší. Nemôže mesto zabezpečiť, aby sa výkaly upratovali? Manželka aj ja sme s deťmi často na prechádzkach, ale ako je rok dlhý, tak sme žiadnych policajtov na hliadke nestretli. Ako je možné potom pokutovať ľudí nedodržiavajúcich zákony?
13. máj 2013

Slávka

Ja som tiež majiteľka psa a nemám problém zbierať za svojím psom psie výkaly. Prepáčte pani Oľga,ale Váš príspevok vyznie veľmi diskriminačne. Ja v príspevkoch spomínaných pánov nevidím nič urážajúce ani agresívne,vyjadrovanie sa obrazne je predsa normálne. A čo sa týka problému s výkalmi,tak to je veľmi ťažké a nemyslím si,že Vaše návrhy by viedli k nejakému zlepšeniu.Ja mám odskúšané,že ak vidím majiteľa psa,ktorý si to akože nevšíma,že jeho pes urobil kôpku,tak k nemu podídem a podám mu sáčok so slovami:Asi sa Vám minuli,tak Vám dám môj,ja ešte mám. Zostanú zahanbení a pozbierajú a môžem potvrdiť,že pri opätovnom stretnutí už nemusím nič dávať,vedia,čo sa patrí. Stačí zvážiť prístup, akým k ním pristúpite a oslovite ich.

Diskusia

Diskusia k tomuto podnetu bola uzatvorená.