Vianočný stromček v meste nie je ekologicky osvetlený

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

Uzavretý
meno
Ján Haluška 11. januára 2017

LED propaganda pracuje a píše po svojom. Na stránke mesta je informácia, že vo východoslovenskej ankete si nová LED výzdoba stromčeka vybojovala víťaznú priečku. http://www.presov.sk/oznamy/zacina-sa-so-zberom-stromcekov-presovsky-oceneny-ako-najkrajsi.html
Ako bola vykonaná anketa a kto ju robil ťažko zistiť. Podrobnosti ako sa porovnávala spotreba nie sú. Iba nejaké čísla, ktoré sa nedajú s ničím porovnať. Hlavne že sa niečo šetrí a nevieme koľko to stálo. Dozvedeli sme sa tiež, že je to ekologické. Ako sa k „ekologickému“ záveru došlo tiež nevieme. Technicky všetko OK. Aj pekne urobené, vyzdobené. Na vyhotovenie sa nesťažujem. Problém je v použitej LED technológii. Pokračovanie bude v diskusii.

11. január 2017

Ján Haluška

Pokračovanie podnetu: Na stromčeku je niekoľko druhov LED, rozvody elektriny, výkonová elektronika, istenia, rozvodná krabica, uzemnenie a prívod 3x400V. Problém je v použitej LED technológii. Modré, alebo biele svetlo sa v prírode večer a v noci nikdy nenachádza. Blesky a mesiac teraz v tomto prípade nepočítajme. Okrem nevhodnej farby svetla väčšie LED blikajú! Na jednom zábere to vidno ako vodorovné čiary. Fotoaparát to nezvláda spracovať - oko človeka tiež. Preto som pri stromčeku počul názory iných ľudí - aby sme rýchlo išli preč. Necítili sa tam dobre. Blikanie LED, oslnenia a modrá zložka ich vyháňali z námestia. Okrem toho, v blízkosti stromčeka bývajú ľudia. Vyžarované oslňujúce modré a blikajúce LED im ničí pohodu aj spánok. Stromček v podstate produkuje svetelné znečistenie nie len pre ľudí, ale aj pre živočíchy a rastliny. Aké materiály sa pri výrobe LED používajú nemáme tiež informáciu. O porovnaní ekologického spracovania LED a starého osvetlenia po dobe životnosti nemáme tiež informáciu. O porovnaní energie a o nákladoch som písal skôr. http://www.presov.sk/oznamy/dominantou-vianocnej-vyzdoby-bude-novo-vyzdobeny-stromcek.html
O EKOLOGICKOM LED osvetlení v tomto prípade nemožno hovoriť ani písať.
12. január 2017

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
26. január 2017

Outdated

Nechápem, čo nazývate LED propagandou. To, že LED-ky majú mnohé výhody oproti klasickým žiarovkám je neodškriepiteľný fakt. Nikdy sa však nestne, aby bolo všetko dokonalé, LED osvetleni, má aj svoje nevýhody. Neviem, ako bol ten stromček pred použitím LED, ale nie je ťažké odhadnúť. Mám starú fotku žiarovkového stromčeka v BA z roku 2008: počet na fotke je vidno cca 150 žiaroviek, teda je 300 žiaroviek na stromčeku dokopy. Tieto žiarovky určite nemajú menej ako 20 watov, teda 300x20=6000W, dnes má stromček okolo 20 000 LED. 200LED-iek má výkon bežne okolo 10W. Dokopy je to 1000W, teda jedna šestina, a to sú tie ledky oveľa hustejčie ako u vás v Prešove. Bol by som veľmi prekvapený, keby ten LED stromček žral viac elektriny ako žiarovkový.

"Modré, alebo biele svetlo sa v prírode večer a v noci nikdy nenachádza. Blesky a mesiac teraz v tomto prípade nepočítajme."
Dovoľte aby som sa zasmial, mesiac je predsa v noci najvýraznejšie prírodné svetlo. To ako keby som povedal: povedzte mi, kedy je víkend, ale sobotu a nedeľu nepočítajte... Há!

Stretávam sa s názorom, že modrá, a biela (hlavne studená) je nevhodná ako vianočná výzdoba, lebo je smutná. Ja sám nemám rád prehnané používanie studenej bielej v dnešnej vianočnej výzdobe, no tvrdenie, že "modrá zložka ich vyháňali z námestia" je smiešne, videl som už aj žiarivejšie stromčeky bodrej aj bielej farby, a nikdy som nič také nevidel. Z tej vety skôr srší vaša predpojatosť k LED osvetleniu, ktoré, či už sa vám to páči, alebo nie, bude onedlho prakticky hlavný druh osvetlenia, až kým ho nenahradí ešte lepšia technológia. Keďže som stromček váš stromček nevidel naživo a nevyplýva to jasne z textu, neviem, či je to blikanie úmyselné , ale zrejme nie, keďže bliká tak rýchlo, že ho nestíhal ani fotoaparát. V takom prípade treba skutočne osvetlenie okamžite reklamovať. Je to jasný znak nekvalitného osvetlenia (respektíve zdroja, ktorý nevie ledkám dodávať stály jednosmerný prúd. Sám som svedkom toho, aké lacné LED prvky si kupujú niektoré obce a miestne časti, len aby ušetrili a oprava a vešanie výzdoby býva často neuveriteľne sfušované.

"Aké materiály sa pri výrobe LED používajú nemáme tiež informáciu."
Nebuďte smiešny, predsa nechcete vedieť presné zloženie všetkého, čo kúpi mesto. Ale ak to tak chcete vedieť, a nechce sa vám gúgliť, nech sa páči:
-Kovové drôty
-plastový kryt
-drobný zlatý vlasec spájajúci elektródu s polovodičom: je ledva vidno voľným okom, neopatí sa ho kradnúť.
-polovodič, mizivé množstvo, celý stromček by dal dokopy možno pár gramov, ak vôbec.
Keďže ide o biele a modré LED, ide zrejme o jeden z týchto:
Si-obyčajný kremík
SiC-bežný druh keramiky so širokým uplatnením
InGaN-takmer výhradne používaný v malých množstvách v LED, a solárnych článkoch. Môže síce jeho prach mierne dráždiť oči (ako, koniec koncov, každý prach), alebo pokožku, v pevnom obale LED to nehrozí.
Teda nič, čoho by sa trebalo obávať.
Odporúčam písať bet vyhrotených emócií, a s rozumnejšími argumentami. Žiaľ, neviem posúdiť, do akej mieri boli použité kvalitné ledky, ak sa mi podarí, budúci rok si to prídem pozriať, samospráva aj tak dovtedy nič neurobí.
26. január 2017

Outdated

Ospravedlňujem sa za chyby, a divné vetné konštrukcie, písal som to dosť narýchlo, a zabudol som si to skontrolovať, snáď je to zrozumiteľné.
29. január 2017

Ján Haluška

Anonymný, možno Michal: Prvé slovo vo vašom príspevku v diskusii je - Nechápem. To vystihuje skoro všetko čo ste uviedli ďalej. Na koniec sa ospravedlňujete za chyby a divné vetné konštrukcie. Zabudli ste sa ešte ospravedlniť za uvedenie nevhodných, vymyslených a nesprávnych príkladov. Zabudli ste sa ospravedlniť za to, že neovládate dobre základy osvetľovania, svetla a technológií. Zabudli ste sa ospravedlniť za písanie vymyslených, nepravdivých vecí, poloprávd, ktoré píšete o mne a o obsahu podnetu.
Uviedli ste, že ... sa prídete pozrieť na budúci rok. Ak by sa dalo, tak príďte tento rok (2017). Ponúkam vám osobné stretnutie a obhliadku osvetlenia. Píšem vám to bez vyhrotených emócií tak, ako som písal aj podnet. Nebudem na vás kričať, hnevať sa, alebo niečo iné, zlé. Kontakt na mňa má mesto, aj odkazprestarostu.
20. september 2017

Outdated

Aj keď tvrdíte, že odpoveď je bez emócií, z vašej odpovede srší posmech, povýšeneckosť a obviňovanie. Uviedol som konkrétny príklad, nie vymyslený, i keď presné parametre samozrejme nemám ako zohnať, snažil som sa o čo najlepší odhad. Vaša emocionálne iracionálna predpojatosť voči LED je zrejmá z iného vášho podnetu, kde ho nazývate, citujem: hnusné a jedovaté. Nazývať takýmito slovami časť elektromagnetického spektra nepovažujem za znak racionálneho myslenia. Tiež ste nevysvetlili, prečo máme ignorovať najvýznamnejší prírodný zdroj svetla v noci, teda mesiac, pri ktorom trávili noci naši predkovia po miléniá a nikomu to zjavne nevadilo. Rád by som bol, keby ste vymenovali tie "nepravdy a polopravdy", ktoré vraj šírim. Obviňovať vie každý, ale ten, kto má reálny príklad, uvedie ho (to platí aj pre to všetko, čo podľa vás "nechápem" - treba ich konkrétne uviesť, a nie len vágne obviňovať). A nie, že "rozširujete nepravdy" - to môže povedať každý. Mňa by napríklad zaujímalo, ako je možné, že na tak opustenom podnete, akým je tento, som dostal desať mínusov a vy desať plusov, keď tak veľa hodnotení často nevidno ani pri živých podnetoch, kde komentuje oveľa viac ľudí. Ani ja nesúhlasím s niektorými riešeniami LED osvetlenia, ktoré neuvážene používajú niektoré naše obce a mestá, no tento podnet mi príde prehnaný. Ak budem mať čas, skutočne sa prídem pozrieť. Sprievodcu nepotrebujem. Pekný deň.
31. december 2017

Ján Haluška

Neekologicky osvetlený stromček aj s nefunkčnými LED-kami.
31. december 2017

Ján Haluška

Anonymný, možno Michal: stále platí ponuka na stretnutie pri stromčeku.
Prosím označiť podnet ako Neriešený. Stromček nie je ekologicky osvetlený.
03. január 2018

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
05. február 2018

Odpoveď samosprávy

Vianočná výzdoba v centre mesta v posledných dvoch obdobiach Vianoc bola prerokovaná a odsúhlasená Odborom hlavného architekta mesta na základe požiadaviek vedenia mesta Prešov. Výber jednotlivých prvkov bol realizovaný na základe tohto usmernenia s ohľadom na efektívnosť použitia nových prvkov a použitia finančných prostriedkov.
Súčasťou odsúhlasenej vianočnej výzdoby bol aj vianočný strom pred Konkatedrálou
sv. Mikuláša, ktorý bol hlavnou dominantou vianočnej výzdoby.
Ďakujeme za doručenie podnetu a pozornosť pri riešení problémov v meste Prešov.


Mestský úrad v Prešove

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania