Ulica toaletou

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

Vyriešený

V čase, keď snehová prikrývka ma spríjemniť zimnú prechádzku, tak naopak nám odhaľuje bezohľadnosť a benevolentnosť ľudí psíčkarov. Kde sa len človek pozrie tam žltý sneh a kôpky psích hovien. V letných dňoch je to také isté len menej viditeľné. Pýtam sa kde je mestská polícia platená z našich daní? Koľkí občania majú zaplatenú daň za psa? Asi nie je dostatočne vysoká alebo kontrolovaná.

23. január 2017

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
02. február 2017

Ján Guniš

Psie výkaly na sídlisku II

Žiadam mesto aby konečne začalo riešiť problém s nezodpovednými majiteľmi psov na sídliskách. Okraje chodníkov sú súvisle zafarbené na žlto od psieho moču, sem tam aj psí výkal. Ísť s dieťaťom na prechádzku je prakticky nemožné ak nechcem aby sa brodilo v snehu zmiešanom s močom alebo výkalmi.
Priložené fotky sú z Levočskej ulice na Sídlisku II., ale rovnako sú na tom aj ostatné časti sídlisk.
06. marec 2017

Odpoveď samosprávy

Príslušníci mestskej polície vykonávajú pravidelné preventívno – represívne akcie zamerané na kontrolu zákona č. 282/2002, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov, taktiež aj Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č. 15/2013 o niektorých podmienkach držania psov na území mesta Prešov. Okrem týchto akcií sú vykonávané aj kontroly psov pri výkone každodennej hliadkovej činnosti. Kontroly sú vykonávané tak v denných či nočných hodinách. K znečisťovaniu verejného priestranstva počas kontrol nedochádza a len v málo prípadoch sa stane, že je vodiaci pristihnutý pri neodstránení exkrementov po svojom psovi, pretože pokiaľ vidí policajta tak verejné priestranstvo ihneď očistí. Tu je potrebné, aby si vodiaci svoje konanie uvedomili aj vtedy keď nie je policajt na blízku. Neodpratávanie extrementov je vážnym problémom. V roku 2016 bolo na území mesta evidovaných 3 261 psov, ak len nejaké percento z ich držiteľov si nesplní túto povinnosť, je to nielen viditeľné na verejných priestranstvách, ale hlavne to znepríjemňuje život všetkým. Neodprataním exkrementov si tak držitelia psov znečisťujú priestranstvá, ktoré by aj oni sami najradšej videli čisté.
To koľkí občania majú zaplatenú daň za psa vychádza z evidencie prihlásených psov v zmysle zákona č. 282/2002 Z. z., ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov.
Výška sadzby dane za psa, oslobodenia a zníženia sú ustanovené vo VZN č. 12/2015.
Keďže mestskí policajti nemôžu byť všade, stále apelujeme na držiteľov psov, aby si svoje povinnosti plnili naozaj zodpovedne.


Mestský úrad v Prešove

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania