Schátrane budovy na Masarykovej

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

Uzavretý
meno
Aďo 14. marca 2017

Dokedy budú tieto budovy hanbou mesta ?

14. marec 2017

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
18. apríl 2017

Odpoveď samosprávy

Stavebný úrad po preskúmaní žiadosti Vám zasiela nasledovnú odpoveď.
Na základe zistenia stavebného úradu podnet sa týka troch budov bývalých kasárni /Zápotockého kasárne/ na ul. Masarykovej v Prešove, ktorého vlastníkom podľa výpisov z LV je Slovenská republika štát v jednom prípade je správcom Slovenské národne múzeum, ktoré aj budovu využíva v druhom je Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, ktorá nie je v súčasnosti užívaná a ďalšia je v správe Spojenej školy internátnej ktorá je taktiež v užívaní.
Podľa § 86 ods. 1 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (ďalej v texte len „stavebný zákon“), v znení jeho noviel je vlastník stavby povinný udržiavať stavbu v dobrom stavebnom stave tak, aby nevznikalo nebezpečenstvo požiarnych a hygienických závad, aby nedochádzalo k jej znehodnoteniu alebo ohrozeniu jej vzhľadu a aby sa čo najviac predĺžila jej užívateľnosť.
V opačnom prípade, ak vlastník stavbu riadne neudržiava, môže mu stavebný úrad vo verejnom záujme nariadiť, aby sa v určenej lehote a za určených podmienok postaral o nápravu podľa § 86 ods. 2 stavebného zákona.
Po prešetrení tohto podnetu Mesto Prešov stavebný úrad predkladá nasledovné stanovisko :
Vo všetkých troch prípadoch sa jedná o stavby ktoré sú v dobrom stavebno-technickom stave a neohrozujú zdravie a bezpečnosť osôb. V dvoch prípadoch sa jedná o stavby ktoré sú v užívaní a ktoré boli už zrekonštruované, pričom podľa vyjadrenia zástupcov Spojenej internátnej školy ako aj Slovenského národného múzea, hľadajú potrebné finančné zdroje na realizáciu poslednej etapy – rekonštrukcia fasád na uvedených objektov.
V treťom prípade sa jedná o objekt, ktorý je bez užívania, pričom stavba je zabezpečená proti vniknutiu cudzích osôb, sú osadené nové dažďové zvody, mreže na oknách, osadené zámky a stavba nevykazuje žiadne stavebno- technické závady.
Z tohto dôvodu stavebný úrad konštatuje, že nie je potrebné vydať rozhodnutie, ktorým sa nariadi vlastníkovi stavby vykonať nápravu, resp. udržiavacie práce podľa ustanovení stavebného zákona.


Mestský úrad v Prešove

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania