Havarijný stav materskej školky

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

Uzavretý
meno
Marek Klimko 24. apríla 2013

Materská škola Antona Prídavka 1 v Prešove je už niekoľko rokov v havarijnom stave. Strecha pri prudších dažďoch preteká. A to práve v priestoroch, kde sa pohybujú deti. Namoknuté miesta potom zaplesnejú, čo vážne ohrozuje zdravie detí. Ako vidno aj na fotkách, plieseň je aj na miestach veďľa odpadových rúr. V dezolátnom stave v školke sú aj toalety. Mnohé z nich nesplachujú. Okná v učebniach už učiteľky radšej ani neotvárajú, lebo hrozí ich vypadnutie. Aj na fotkách je vidno, že mnohé okná už nemajú izoláciu a tak medzi vonkajškom a vnútrom je len kúsok umakartu. Fasádna omietka je na mnohých miestach odpadnutá, či zaplesnetá.
Ako vedenie školy, tak aj rodičia sme už niekoľkokrát podávali podnet na mesto. V minulom roku školku navštívil aj primátor mesta JUDr. Pavel Hagyari, ktorý prisľúbil pomoc. Neskôr poslankyňa Ing. Pavlovičová Svetlana prisľúbila, že dňa 29.10.2012 sa začnú rekonštrukčné práce. Tie sa nezačali do dnešného dňa.
My rodičia sme do rekonštrukcie učební prispeli nemalou sumou a neustále prispievame, aby sa naše deti učili v aspoň trocha slušnom prostredí.

25. apríl 2013

Odpoveď samosprávy

Uvedený podnet patrí do kompetencie samosprávy mesta Prešov. Podnet bol zaevidovaný na MsÚ v Prešove a pridelený na vybavenie vecne príslušnému organizačnému útvaru MsÚ, ktorý o výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk
S pozdravom
06. máj 2013

Marek Klimko

Od podania môjho podnetu došlo v materskej škole k pretečeniu strechy v ďalšej časti budovy. V tomto prípade však voda natiekla aj do elektrických rozvodov a spôsobila skrat. Časť budovy materskej školy je momentálne bez prúdu. Jediným šťastím je to, že sa jedná o tzv. spoločenskú miestnosť školy, v ktorej sa nezdržiavajú deti. Avšak muselo byt vypnuté aj osvetlenie vonkajších priestorov školky.
06. máj 2013

Marek Klimko

Na základe vlastného pátranie v predmetnej veci som z komunikácie s predstaviteľmi mesta a zo zverejnených dokumentov na stránke mesta zistil následovné:
Na XX. riadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva mesta Prešov, ktoré sa konalo dňa 30.05.2012 mestskí poslanci uznesením č. 218/2012 schválili finančnú dotáciu na rekonštrukciu materskej školy vo výške 2 x 50.000 EUR a 5.000 EUR na projektovú dokumentáciu. Projektová dokumentácia bola vyhotovená. No finančné prostriedky sa stratili. Na zasadaní rady školy, ktoré sa konalo dňa 29.04.2013 bol prítomný aj PaedDr. Peter Javorský, poverený riadením sekcie strategického rozvoja MsÚ, ktorý sa vyjadril, že mesto ukončilo výberové konanie dodávateľa rekonštrukčných prác a bola aj podpísaná zmluva. No, keďže nie sú finančné prostriedky, nie je možné realizovať rekonštrukciu budovy materskej školy. Otázkou ostáva, kde sa peniaze stratili.
Taktiež ma tejto súvislosti ma udivuje konanie samotného primátora mesta, ktorý v marci tohto roku (t.j. 2013) predal mestský pozemok o výmere 1138 m2 za cenu 0,12 EUR/m2 (jedná sa o priľahlé pozemky k bytovému domu na Palárikovej ul.). Pričom mesto bežne predáva mestské pozemky pod bytovými domami za cenu 16,60 EUR/m2. Keďže mestská pokladnica zíva prázdnotou, mohlo do nej pribudnúť ďalších 18.890,80 EUR miesto 136,56 EUR. Mám vedomosť aj o tom, že od roku 2011 mesto eviduje ponuku obyvateľov vedľajšieho bytového domu na odkúpenie časti tohto pozemku za jeho trhovú hodnotu. Myslím si teda, že konanie pána primátora nebolo úplne morálne. Vo svetle jeho konania, znejú jeho sľuby, že urobí všetko, čo je v jeho silách ako slová vyslovené do vetra.
10. máj 2013

Stanislava K.

Naše najmenšie deti si zaslúžia mať zdravé, čisté a bezpečné prostredie v ktorom trávia najviac času na hru a učenie zároveň. Ich nezaujíma čo? kto? kedy? a aké finančné prostriedky sú na to vyčlené a koľko? len to, ako to okolo nich vyzerá a prečo tam tečie voda? a prečo je to mokré? a prečo...detské otázky na ktoré by mal odpovedať niekto iný a nie rodič. Takže kompetentný nesľubujte toľko ale konajte, veď deti sú naša budúcnosť a zaslúžia si viac. Nemyslíte?
13. máj 2013

Adriana K.

V tejto materskej škôlke sú naozaj úžasné pani učiteľky a ostatný pomocný personál. Jediné, čo tu chýba, je dobrý technický stav budovy. Tato škôlka si to naozaj zaslúži....
13. máj 2013

Slávka

A zase budeme čakať ďalší polrok na vyjadrenie sa kompetentných, niektoré deti odídu,prídu nové a noví rodičia môžu ďalej dotovať rozpadávajúcu sa škôlku,ktorá je v rukách mesta. Ale dokedy? Prečo zodpovedným nezáleží na tom,v akých podmienkách sa hrajú,spia, učia naše deti?
20. máj 2013

Odpoveď samosprávy

Na základe Vášho podnetu, zverejneného na stránke www.odkazprestarostu.sk/3805, k problému Materskej školy Antona Prídavka 1, Prešov uvádzame nasledovné:

Stanovisko oddelenia školstva :

Od roku 2009 v prípade MŠ Antona Prídavka 1 má oddelenie školstva vo svojej evidencii tieto požiadavky s postupnosťou ich ďalšieho spracovania :

1. 19.1.2010 – oprava strechy hospodárskeho pavilónu,
INVESTÍCIA - REALIZOVANÉ v r. 2010
2. 13.12.2010 – zatekanie strechy (pavilón A, B),
komisionálne šetrenie sa uskutočnilo 13.12.2010,
klasifikácia šetrenia = INVESTÍCIA (riešenie oddelením investičnej výstavby)
3. 31.10.2011 – HAVARIJNÝ STAV - prasknuté vodovodné potrubie v triede na 1. poschodí,
komisionálne šetrenie sa uskutočnilo 31.10.2011 - OPRAVA,
REALIZOVANÉ v r. 2011







Stanovisko oddelenia investičnej výstavby:

V roku 2012 oddelenie investičnej výstavby zabezpečilo vypracovanie projektovej dokumentácie na stavbu „MŠ A. Prídavku – rekonštrukcia“.

Samotná realizácia stavby môže začať po podpise zmluvy s víťazom procesu verejného obstarávania a za predpokladu, že Mestské zastupiteľstvo v Prešove schváli potrebné finančné prostriedky.

Ďakujeme Vám za Váš podnet, ospravedlňujeme sa za situáciu, ktorá vznikla najmä po zimnom období a vážime si Vašu pozornosť ako vnímavého občana mesta Prešov.
19. august 2013

Jan

Odporúčam kompetentným si naštudovať hygienické normy a havarijný stav dať čím skôr do poriadku !

Vyhláška 259/2008
§ 2 Tepelno-vlhkostná mikroklíma
(11) Na žiadnom mieste vnútorného povrchu stropu,
stien a podlahy priestorov určených na pobyt ľudí nesmú byť viditeľné stopy po plesni ani po kondenzácii
vodnej pary. Po zistení takéhoto nedostatku sa musí
zabezpečiť jeho odstránenie vhodnou úpravou nevyhovujúcich stavebných konštrukcií alebo úpravou vetrania a vykurovania v postihnutej oblasti.
07. september 2013

Odkazprestarostu.sk

Stratili sa peniaze? Hmm, do dnešného dňa nenastala žiadna zmena? Ak nie skúsime tento podnet zmedializovať a pritlačiť na samosprávu týmto smerom...alebo sa týmto prípadom už zaoberali média? Vopred ďakujeme!

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania