Vyhodené peniaze za LED ležia na dlažbe okolo DJZ

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

V riešení
meno
Ján Haluška 21. apríla 2017

Vyhodené peniaze za LED ležia na dlažbe okolo DJZ – škoda peňazí a práce. Toto je 3. neúspešný pokus so svetlom pred DJZ od kedy sa robilo námestie a nové divadlo. Stále sa nájdu svetelní dobrodruhovia, ktorí niečo vymyslia, dajú naprojektovať, schváliť, odsúhlasiť, získať peniaze a realizovať. Všetko v súlade s projektovou dokumentáciou. Škoda, že to nie je v súlade s pravidlami osvetľovania. Realizácie nie sú v súlade ani s mnohoročnými skúsenosťami ozajstných elektrotechnikov. Najsmutnejšie na tom je, že tieto osvetľovacie experimenty sú platené zo spoločných peňazí.
Pred budovou DJZ je 48 kruhových LED svietidiel zapustených v novej dlažbe. Ďalších 13 kusov je z južnej strany, kde sú aj schody smerom ku Grešovej ulici. Spolu 61 zbytočných kusov. Pokračovanie podnetu...

23. apríl 2017

Ján Haluška

Pokračovanie podnetu: Dva týždne po spustení (odovzdaní) bol dážď a voda vnikla do niekoľkých značkových LED vodotesných svietidiel. Ubehlo niekoľko mesiacov a počet zaplavených svietidiel pribúda. Teraz je ich 16! Z celkového počtu 61 je to 26,23%. Voda je z vnútornej strany svietidla. Celý tento koncept je ZÁSADNE CHYBNÝ. Existujú aj iné spôsoby ako sa dá osvetliť priestor pred divadlom.
Prekladač: https://translate.google.sk
Tu je odkaz na rýchlokurz o osvetlení pod úrovňou terénu: http://luxreview.com/article/2016/02/7-big-problems-with-in-ground-uplights---and-7-fixes?utm_content=buffer6c736&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer
Videl som osvetlenie v prevádzke. Najväčšiu radosť z osvetlenia mali deti :-) Pre nich to bola hra, preskakovať, skákať a behať po žiariacich svetlách.
----------------------------------------------------------------
Odkazy: https://presov.korzar.sme.sk/c/8012648/vstup-do-presovskeho-divadla-opravia-za-400-tisic-eur.html
https://presov.korzar.sme.sk/c/7989343/vstupne-plochy-presovskeho-divadla-su-derave-do-suterenu-zateka.html
23. apríl 2017

Ján Haluška

Zaplavené svetlá ... doteraz 16 kusov.
23. apríl 2017

Ján Haluška

Zaplavené svetlá ... doteraz 16 kusov.
23. apríl 2017

Ján Haluška

Zaplavené svetlá ... doteraz 16 kusov.
23. apríl 2017

Ján Haluška

Zaplavené svetlá ... doteraz 16 kusov.
23. apríl 2017

Ján Haluška

Zaplavené svetlá ... doteraz 16 kusov zo 61. Nemám tu na fotkách všetky.
02. máj 2017

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk

Mestský úrad v Preršove
15. máj 2017

Odpoveď samosprávy

Nová divadelná budova Jonáša Záborského v Prešove je unikátnym stavebným dielom. Je prvou účelovou divadelnou budovou postavenou po I. svetovej vojne na území Československa. Posledné „ kamenné „ divadlo na území Slovenska bolo postavené za c.k. Rakúsko-Uhorskej monarchie.
Svojim urbanisticko-architektonickým a technickým riešením je nadčasovým stavebným dielom, ktoré predbehlo technologické možnosti socialistického stavebníctva. Napriek tomu všetka česť staviteľom, že aj v takýchto podmienkach sa ich osobnou statočnosťou podarilo výnimočné dielo dokončiť. Divadlo bolo dokončené a odovzdané do používania v pohnutých rokoch ( 09.1990 ) aj so svojimi neduhmi (okrem iných : pretekajúca strecha, nezhutnené násypy pod spevnenými plochami, nezrealizované osvetlenie parkoviska a severovýchodného krídla parku a p. )
V priebehu prevádzky divadla si občania mohli všimnúť zrealizovanú rekonštrukciu strešného plášťa a po viac ako 25 rokoch prevádzky sa pristúpilo k rekonštrukcii terénnych úprav, spevnených plôch, rekonštrukcii parkoviska a k realizácií iluminácie samotnej divadelnej budovy. Týmto prácam predchádzali projektové práce, ktoré boli realizované na odbornej úrovni s patričnou pozornosťou zodpovedných orgánov ( Pamiatkový úrad, ÚHA, Stavebný úrad a p. ) a vychádzali z 25 ročnej skúsenosti a potrieb užívateľa a správcu . / DJZ /
Realizácia bola rozdelená do 4. Etáp z čoho počas divadelných prázdnin 2016 boli zrealizované prvé dve etapy realizácie rekonštrukcie najexponovanejších spevnených plôch z južnej a západnej stany fasády divadla. V rámci týchto dvoch etáp z celkovej koncepcie bola čiastočne zrealizovaná aj iluminácia divadelnej budovy v podobe svietidiel osadených v dlažbe. Tieto svietidlá sú súčasťou konceptu slávnostného osvetlenia budovy a prvou etapou realizovania myšlienky „ námestia divadelných hviezd „ , kde v dlažbe postupne budú inštalované hviezdy - osobnostiam prešovského kultúrneho neba.
A teraz na margo vašej sťažnosti. Z vyššie uvedeného vyplýva, že spôsob rekonštrukcie námestia sleduje zvýšenie bezpečnosti priestoru, vytesnenie nežiaduceho pohybu určitých skupín, ktoré netolerujú slušných občanov. V neposlednej miere pri tých peniazoch zvýšiť kultúrny rozmer neopakovateľnej stavby slávnostným osvetlením, čo je v réžií DJZ a nie mesta. Osvetlenie bude rozsvecované pri slávnostných príležitostiach a kombináciou rôznych možnosti osvetlenia objektu, zvýšiť výnimočnosť a atraktivitu samotného mesta. Čo sa týka poznámky na vyhodené peniaze - celkový náklad na „ inkriminované „ svetlá predstavuje 0,4 % z nákladu na celkové rekonštrukčné práce. Ich 7 W svetelné zdroje sú z technológie LED, celkovo je to menej watov, ako na lustri v priemernej obývačke. Práve to necelé pol percento bude najviac viditeľné, o čom svedči aj vaša sťažnosť – padli Vám do oka. Padli, aj preto, čo je pravdou, že 16 z nich, ako uvádzate, je zarosených – isto ide o nejakú poruchu odvádzania drenovanej vody v drenáži, ktorá je zabezpečená pre každé svietidlo. V každom prípade je to v kompetencii dodávateľa, ktorý to odstráni v rámci reklamácie vady diela.
Záverom, vážim si Vaše postrehy pán Haluška, ale dovoľte aby som sa rozhodne ohradil voči Vašim invektívam o dobrodruhoch s odkazmi na rýchlo kurz elektriky, o vyhodených peniazoch a p. Táto pasáž hovorí o Vašom povrchom poznaní problematiky, čo je súčasťou dnešnej doby a Vy ste sa od toho trendu neodchýli. Dobre sa to číta, keď sa kydá špina. Škoda len, že ste si nevšimli tých doteraz viac ako 60 % odvedených prác z celkového diela a ich prínos pre verejný priestor, pre občana , pre mesto.


Mestský úrad v Prešove
13. jún 2017

Ján Haluška

Niekoľko svietidiel je už z dlažby vonku. Firma, ktorá má v kompetencii odstrániť v rámci reklamácie vady diela, bude ľudovo povedané chodiť na klavír. Po záruke sa uvidí, kto bude mať čierneho Petra... Opravy sa budú robiť dovtedy, pokiaľ sa všetci nepoučia. Je to drahé školné.
13. jún 2017

Ján Haluška

Reakcia na odpoveď samosprávy:
1. Pozitívne je to, že mi niekto vôbec odpovedá.
2. Škoda, že neviem kto je autor odpovede. Už len z toho dôvodu je odpoveď nepostačujúca.
3. Píšete mi: A teraz na margo vašej sťažnosti... Ja som sa ešte na to osvetlenie v dlažbe nesťažoval, ale po vašej odpovedi už budem. Ja som tu dával iba podnet - odkaz.
4. V mnohých argumentoch, ktoré som si prečítal v odpovedi sú nepresnosti, fikcie, mýty, nedostatočné informácie, a polopravdy. Odbočovanie od podstaty podnetu a pravdivé veci mi nevadia.
5. Ak si vážite moje postrehy (podnet) tak bezdôvodne nepíšte nepravdy o mne. Oznamujem vám, že problematiku osvetlenia ovládam a aj skutočnosti okolo plochy pred DJZ.
6. Nepísal som invektívy a nekydám špinu. Viem čo píšem.
7. Ak ste doteraz nepochopili podstatu môjho podnetu, možno neskôr pochopíte. Tak ako som písal v aktualizácii, je to DRAHÉ ŠKOLNÉ. Som presvedčený, že mnoho čitateľov sa poučilo a v budúcnosti sa ďalší poučia.
8. Všetci ktorí potrebujú pomoc a radu, majú možnosť sa so mnou skontaktovať :-) Mesto a odkazprestarostu o mne vie...
10. december 2017

Ján Haluška

Výmena LED v dlažbe bola urobená. Ale celkový výsledok je 16 LED bez funkcie. Myšlienka umiestňovať svietidlá do „zeme“ je zásadne chybná. Svietidlo sa vlastne pochová do zeme.
10. december 2017

Ján Haluška

Výmena LED v dlažbe bola urobená. Ale celkový výsledok je 16 LED bez funkcie. Myšlienka umiestňovať svietidlá do „zeme“ je zásadne chybná. Svietidlo sa vlastne pochová do zeme. Je mi ľúto tej firmy, čo sa musí postarať v rámci reklamácie vady diela. Samotná koncepcia je vadná. Alebo by sa reklamovala koncepcia - myšlienka?
19. január 2018

Ján Haluška

Pred asi týždňom nesvietilo 29 LED svetiel. 19.1.2018 nesvietilo 13 LED svetiel v dlažbe. Kde je ten slávnostný efekt?
05. marec 2018

Ján Haluška

Tentoraz iná kombinácia slávnostného osvetlenia budovy nefungovala. 29 kusov spolu. Cez deň vidno v niektorých vodu.
05. marec 2018

Ján Haluška

„Osvetlenie“ schodov je ďalší príklad nesprávneho osvetlenia. Umiestnenie a rozloženie svetiel nie je v súlade s pravidlami osvetľovania. Okrem nepríjeného a obťažujúceho osnenia tu vidíme aj dvojaké SPD v LED svetlách. Na obrázku je porovnanie dvoch SPD zo schodov - teplá a studená farba z LED. Modrá špička svetla je veľmi nepríjemná a narušuje pohodu.
29. apríl 2018

Ján Haluška

28 LED svetiel má vo vnútri vodu po daždi...
07. september 2019

Ján Haluška

Nekonečné opravy pokračujú. 28 kusov zemných LED svetiel má vo vnútri vodu. Smutné.
07. september 2019

Ján Haluška

Uložiť svetlo do podlahy je vopred prehratý boj s vodou. Drahé školné.
06. júl 2020

Ján Haluška

Vidíme prerábanie dlažby pred DJZ. Zmena z nevhodne uložených kociek na rovnejšie plochy. Pritom zbytočné a nevhodné LED osvetlenie stále ostáva na svojom mieste. Skoro všetky lampy sú zamoknuté a ani nesvietia. Je veľmi dobré že nesvietia. Najlepšie by bolo ich odstrániť a možno ponúknuť tomu kto to vymyslel - nech pochopí. Drahé školné pre všetkých. Koľko rokov budeme čakať na rozumnú zmenu a rozumné využitie spoločných peňazí? Smart City = inteligentné, rozumné mesto.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania