Prírodné kupalisko Delňa

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

V riešení
meno
Anonymný užívateľ 05. júna 2017

Za podstatnú časť Prešovčanov chcem vyjadriť nespokojnosť, ako narábate s našími daňami. Začali letné horúčavy a ľudia nemajú kam vyraziť za relaxom. Pritom prírodná Delňa je na to ako stvorená. Prečo sa ešte nenapúšťa? Prečo nejdú aspoň sprchy? Žiaden bufet, žiadne občerstvenie! Prešovčania utekajú míňať peniaze do Maďarska a inde. Sigort si strčte niekam, väčšina tam nechce, nie sú spoje. Dokedy ešte bude primátorka ignorovať verejnosť?Život nie sú vysvätené kostoly, ale to, čo chcú ľudia. A na margo festivalu 16.6 - 18.6.2017. Nikto Taslera neodmieta,ale nech si ide na amfiteáter, predsa za ožraté prasce nebude trpieť trištvrte Prešova. Ak odišiel pán Hagyari, postaral sa o delňu a na odchode urobil, čo mohol, postarajte sa aj Vy, ináč ste tu zbytočne a nepotrebná.

06. jún 2017

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
20. jún 2017

Odpoveď samosprávy

Požiadavku prešetrila osobne vedúca oddelenia podporných činností Mestského úradu v Prešove na dňa 08.06.2017 a zároveň požiadala o vyjadrenie oddelenie investičnej činnosti, ako aj konateľa správcovskej spoločnosti PREŠOV REAL, s.r.o.
V roku 2004 bolo PK Delňa prenajaté súkromnému podnikateľovi. Kúpalisko súkromný podnikateľ vrátil mestu Prešov v roku 2013, pričom niekoľko sezón pred jej vrátením ju neprevádzkoval. Mesto Prešov ju v roku 2014 dalo do výpožičky opäť súkromnému podnikateľovi. V roku 2014 bolo letné kúpalisko otvorené a sprevádzkované 1.7.2014.
Po komunálnych voľbách v roku 2014 sa kúpalisko zverilo do správy mestskej obchodnej spoločnosti Prešov Real, s.r.o., ktorá ho prevádzkuje. Na príprave, predovšetkým investičnej výstavby na Delni sa podieľa mesto Prešov. Keďže PK Delňa bolo dlhodobo zanedbávané a voda nespĺňala hygienické podmienky tak, aby nebolo ohrozené zdravie obyvateľstva, pristúpilo mesto Prešov k investíciám, ktoré prispeli k splneniu požadovaných kritérií v súlade s Vyhláškou MZ SR č. 308/2012 Z.z. a voda bola vhodná na kúpanie.
V roku 2016 boli zrealizované práce s cieľom zabezpečiť podmienky pre minimalizovanie množenia rias a siníc, odstránenie zákalu a fekálnych baktérií, ktoré sú výrazne zastúpené už na prítoku rieky Delne. Za týmto účelom bola zrealizovaná dôkladná údržba a čistenie odkaľovacej nádrže, nádrže na kúpanie a hygienizácia vody bola skúšobne overená pomocou zapožičanej technológie. PK Delňa bolo sprístupnené pre verejnosť prvý júlový týždeň a pre návštevníkov bola zabezpečená kvalitná a hygienicky nezávadná voda v nádrži na kúpanie, o čom svedčia aj výsledky z rozborov vody a kontrolných rozborov vody, vykonaných Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Prešove.
V roku 2017 mesto Prešov realizuje opatrenia zamerané na systémové nastavenie procesu hygienizácie vody s cieľom zabezpečiť hygienicky čistú vodu, ktorá bude spĺňať všetky potrebné parametre vo vzťahu ku kvalite vody z hľadiska biologického zloženia. Z toho dôvodu pristúpilo mesto Prešov k výstavbe norných stien v sedimentačnej nádrži, ktoré zachytávajú sediment vznikajúci hygienizáciou vody a nečistoty z pritekajúcej vody. Na prítoku bude trvalo zabudovaná technológia na úpravu vody s cieľom, aby do nádrže na kúpanie vtekala voda zodpovedajúca požiadavkám pre prírodné kúpaliská. Zároveň bolo v nádrži na kúpanie zrekonštruované mólo, inštalované boli gabiónové koše s jačmennou slamou, slúžiace k biologickej stabilizácii vody. Z dôvodu vyššie uvedených stavebných prác sa začala napúšťať voda druhý júnový týždeň.
Aby bolo možné oficiálne spustiť prevádzku PK Delňa, vrátane vodnej plochy, je potrebný súhlas dotknutých štátnych orgánov, zabezpečujúcich dohľad nad bezpečnosťou a zdravím obyvateľstva. Keďže mesto Prešov plánuje otvoriť PK Delňa, vrátane vodnej plochy, nie je možné požiadať dohliadajúce orgány o vydanie rozhodnutia skôr, ako je pripravené všetko, vrátane vody v nádrži. Je potrebné zdôrazniť, že rozhodnutiu štátnych orgánov predchádza hygienický odber vody z nádrže, ktorý je možné zrealizovať až po jej kompletnom napustení. Zabezpečenie vody v sprchách, vrátane občerstvenia plánuje prevádzkovateľ zabezpečiť kontinuálne s oficiálnym zahájením riadnej prevádzky PK Delňa, najneskôr 1.7.2017. Je potrebné zdôrazniť, že v roku 2014 Regionálny úrad verejného zdravotníctva nebol ani požiadaný o vydanie súhlasu na prevádzku areálu, teda s vysokou pravdepodobnosťou voda v nádrži nemusela spĺňať predpísané hygienické normy.
Mesto Prešov vynakladá nemalé úsilie na to, aby Prírodné kúpalisko Delňa spĺňalo požadované hygienické kritériá k spokojnosti jeho návštevníkov. Preto ďakujeme za Váš podnet, pochopenie a dúfame, že mierny časový posun pri otvorení prevádzky PK Delňa bude vyvážený kvalitou vody v nádrži na kúpanie.



Mestský úrad v Prešove

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania