Cyklisti

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

Uzavretý
meno
Michal 06. júla 2017

Už v roku 2014 som písal podnet na cyklistou. Nič sa nezmenilo. Aj vyhlášku č.8/2009 platnú od roku 2016 novelizovali a nepíše sa tam nič o jazde po chodníkoch. Konkrétne v § 55 sa hovorí o pravidlách jazdy.
Robte v tom niečo. Kreslíte čiary po cestách, po chodníkoch po kopcoch atď. Len nech neohrozujú chodcov.
Ďakujem. Ale nie tak ako v roku 2014. Nič sa nerieši a podnet je vyriešený.
Vďaka ešte raz a ostávam s pozdravom. Michal

06. júl 2017

Ján Haluška

V zmysle platnej legislatívy a podľa inštrukcií Polície, bicyklisti aj cyklisti môžu jazdiť po chodníku. Ak odpovedá inštitúcia ako Mestský úrad v Prešove, tak by to mala vedieť. Bicyklisti a aj cyklisti z velodrómu pri jazde po chodníku nemajú byť pokutovaní. Bolo to vysvetlené na stretnutí všetkých zainteresovaných strán, ktorých sa to tíka - teda aj Mestský úrad v Prešove. Stretnutie bolo pred časom v zasadačke MÚ. Tejto problematike bolo venované dosť času aj financií.
To som už pásal tu:
https://www.odkazprestarostu.sk/presov/podnety/40578/prilis-vysoke-kriky
Podnet je vyriešený.
Cyklisti jazdia na velodróme a bicyklisti mimo neho - na vysvetlenie pojmov.
06. júl 2017

Michal

P. Haluška.
Môžete mi poslať na môj e-mail túto platnú legislatívu. Chcem vedieť, či je tam rozpísana rýchlosť, spôsob jazdy, vybavenosť cyklistu, jazda keď je chodník úzky len tak pre jedneého chodca, kto má právo vtedy ho využivať, ako aj právo chodca na uživanie chodníka od slova chodiť, Postup v prípade úrazu cyklistu s chodcom, kto vyrieši, aka je pokuta za porušenie nejakých pravidiel v tejto legislatíve. Či vôbec nejaké existujú.
Kto sú tie stránky zainteresované. Boli tam aj chodci????? Ten kto to vymyslel "musel veľmi DLHO chodiť do školy, ŽE."
Vďaka.
06. júl 2017

Michal

P. haluška.
Nevšimol som si Váš dodatok, že CYKLISTI jazdia na velodrome a BICYKLISTI mimo neho. Nehrajme sa na slovíčka. Neviete kam z konopí tak hľadáte slovíčka. Je to typický alibistický postoj človeka, ktorý nevie čo hovorí a píše, čiže mestský úradník platení z daní ľudí a ja nič ja muzikant. Však som nič nepokazil totu odpoveďou.
A ešte niečo. V podnete Príliš vysoké kríky je odpoveď samosprávy zo dňa 9.jún2014, že Odpoveď samosprávy
V zmysle platnej legislatívy cyklisti nesmú jazdiť po chodníku. Kríky budú orezané zmladzovacím rezom v predjarnom období 2018.
Ďakujeme Vám za doručenie podnetu a všímavosť.
To iba toľko. Z toho je jasne, že hlava nevie čo robí krk, alebo niečo iné.
Čau. Michal.
07. júl 2017

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
07. júl 2017

Ján Haluška

p. Michal - nepoznám váš mail a odpoviem vám tu. V prvom rade odpovedať má samospráva a nie ja. Moja reakcia je preto taká, aby som mojou odpoveďou nič nepokazil, lebo som muzikant. Tým, že som aj technik na slovíčkach mi záleží, lebo oni dávajú zmysel. Ja nie som alibista a viem čo hovorím aj píšem. V konope som ešte nebol a určite by som dokázal vyjsť z konopí. Všetko má zmysel a čakám aj roky, kedy kto pochopí čo píšem. Niekto nepochopí nikdy. Nevymýšľam si, bol som na tom stretnutí. Boli tam aj chodci. Vymysleli to na Ministerstve vnútra. O tom ako dlho chodili do školy sa nehovorilo. Bola aj diskusia, aj odpovede na otázky. Preto vám píšem, že bicyklisti a cyklisti pri jazde po chodníku nemajú byť pokutovaní. Jazdiť a chodiť sa má ohľaduplne. Navzájom sa rešpektovať. Jednoducho používať zdravý rozum. Je to jednoduché.
K tomu ako odpovedá samospráva: odpoveď, ktorú poslali možno zaradiť do tej kategórie o ktorej píšete, že hlava nevie čo robí krk. Jedna ruka nevie čo robí tá druhá. Preto neodpovedám do detailov, lebo to má urobiť niekto, kto za to berie peniaze. To stretnutie tiež stálo peniaze + čas a boli tam aj z MÚ. Ja a aj iní, čakáme na správnu odpoveď od kompetentných zamestnancov...
09. júl 2017

Michal

Pán Haluška!
Dlho som uvažoval či mám Vám napísať. Ale neda mi. A to:
1. Neviem akú funkciu zastávate na samospráve. ale podľa Vášho vyjadrenia ste Hovorcom niekoho.
2. Tú legislatívu ste mohli uverajniť aspoň na web stránke mesta Prešova.
3. Jazdiť ohľaduplne. Išli ste pešo po cyklistickom chodníku? Vyzváňajú na Vás, tvaria sa však sme tu my pánom, čo tu robíš chodec máš tam chodník pre chodcov, toto je náš rajón atď. A ja na chodníku mám byť TOLERANTNY???? To snaď nemyslíte VÁŽNE!!!!! Nie je tu vzájomna tolerancia. Videli ste niekedy cyklistov na chodníku??? Boli ste niekedy pri Starom Mexiku, kde sa predáva zmrzlina? Vyzváňajú, ani nezídu z bycikla a tlačia ho vedľa seba. Človek má strach o malé deti aby ic niekto nezrazil na bycikli. Potom na Pešej zóne. To je ZVLÁŠTNA KAPITOLA. Jazdia ako na TDF. Čím rychlejšie tým lepšie. Nehovorím o trhoch.
4. Prečo odpúovedate za niekoho kto berie za to peniaze.
To iba toľko. Rád by som sa s Vami stretol aby sne si pohovorili o problémoch nášho krásneho mesta.
čau Michal.
10. júl 2017

Ján Haluška

p. Michal. Vždy viem čo robím aj píšem. Začnem od vášho bodu 1.
1 = Nie som hovorca niekoho iného v tomto podnete. Funkciu v samospráve nezastávam.
2 = Ako sa má jazdiť bicyklom, mohla zverejniť samospráva. Určite to vie, lebo to bolo na tom stretnutí. Mesto premárnilo niekoľko rokov, aby jasne a zreteľne informovalo všetkých občanov! Je na to spôsob a stále čakám. Viem čo urobím ak to mesto nedokáže.
3 = Áno išiel som pešo po bicyklistickom / cyklistickom chodníku tu a aj v zahraničí. Všade žijú normálni ľudia a aj HLUPÁCI. Reakcie sú podobné ako píšete. Podráždenie aj pochopenie. Na chodníku máte byť TOLERANTNÝ a myslím to VÁŽNE! Nesúhlasím s vami, že tu nie je tolerancia - je to od toho kto koho stretne. Jazdím v súlade s pravidlami aj po chodníku a mal som 1 prípad slovnej netolerancie. Zastavil som a po vysvetlení bolo všetko OK. V ostatných prípadoch je vzájomné pochopenie a rešpekt. Ak si to situácia vyžaduje navzájom komunikujeme a niektorí mi aj poďakujú - ja poďakujem tiež. K jednotlivým prípadom, ktoré uvádzate sa môžeme porozprávať.
4 = Písal som, že čakáme na odpoveď z mesta niekoľko rokov. Upresním, že čakáme na kompetentnú odpoveď. Moja reakcia - odpoveď, slúži ako vodítko čo očakávam. Vždy mám premyslené kroky dopredu. Všimnite si, že neodpovedám za niekoho, kto za to berie peniaze.

Môj mail je verejne známy a môžeme sa stretnúť: [email protected]
13. júl 2017

Michal

Dobrý deň,

Povinnosti cyklistov sú upravené v zákone č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Podľa § 52 ods. 2 zákona č. 8/2009 Z. z.
Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať; to neplatí, ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením je určené inak alebo ak ide o zastavenie alebo státie vozidla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m okrem zóny s dopravným obmedzením spočívajúcim v zákaze zastavenia alebo státia a zóny s plateným alebo regulovaným státím.

Podľa § 55 ods. 1 zákona č. 8/2009 Z. z.
Na bicykli sa jazdí predovšetkým po cestičke pre cyklistov. Po cestičke pre cyklistov sa jazdí vpravo. Kde cestička pre cyklistov nie je alebo nie je zjazdná, jazdí sa pri pravom okraji vozovky. Ak sa tým neohrozujú ani neobmedzujú chodci, smie sa jazdiť po pravej krajnici.
Osoby mladšie ako desať rokov smú jazdiť po chodníku.

Podľa § 52 ods. 5 zákona č. 8/2009 Z. z.
Osoba, ktorá tlačí bicykel alebo motocykel, smie použiť chodník, len ak neohrozí ani neobmedzí chodcov; inak musí použiť pravú krajnicu alebo pravý okraj vozovky.

S pozdravom

Mgr. Ján Vysocký
vedúci kancelárie primátorky mesta

Mestský úrad v Prešove
Hlavná ul. č. 73
080 01 Prešov

máte pravdu VZN tohto druhu nie je. Neviem, kto je pán Haluška, ktorý Vám tvrdil opak, no zamestnanec MsÚ to nie je. Porušovanie dopravných priestupkov rieši štátna polícia. Do Vašej pozornosti dávam fakt, že v súčasnosti sa v meste Prešov sa pripravuje, resp. buduje množstvo cyklotrás, ktoré by budú prospešné nie len pre cyklistov, ale pre všetkých účastníkov cestnej premávky.
S pozdravom
Mgr. Ján Vysocký
vedúci kancelárie primátorky mesta.

Tu je vyjadrenie od zástupcu mesta a nie od p. Hálušku, ktorý tu iba rieši niečo nepodstatné. Takže moj podnet je správny. Cyklisti majú na to svoje chodníky, a cyklotrasy. Nie chodníky po ktorých chodia ľudia. Som zvedavý ako to bude riešiť mesto? Či nejak tak ako pri kine Scala. Čo je veľká blbosť.
nakoniec ostávam s pozdravom Michal PO.
13. júl 2017

Ján Haluška

Vidím, že Michal nevydržal a uverejnil vyjadrenie nekompetentnej osoby a diletanta. Keď je to vonku, tak treba uviesť, že Ján Vysocký by mal vedieť kto som, keď si so mnou píše a komunikuje.
Vaše reakcie Michal na odpovede z mesta sú unáhlené a nesprávne. Je to možno aj z neskúsenosti ako funguje mesto a svet. Prečítajte si vaše reakcie po nejakom čase, keď budete v obraze. Už len myšlienka zverejňovať na odkaze toto, čo ste mi napísali skôr na mail stojí za zamyslenie. Pochvalu máte za to, že ste to skorigovali. Všimol som si, že moje vyjadrenie neberiete vážne. Máte aj iné možnosti zistiť, ako to je s jazdou po chodníku. Zistite si od kancelárie primátora, kedy a kto bol na stretnutí o ktorom som písal. Okrem toho máte možnosť osloviť MV, Políciu, Mestskú políciu, MÚ okrem Jána Vysockého, projektantov ktorí tam boli, bicyklových aktivistov... Ak budete mať odpovede aj od nich, prosím pošlite ich na porovnanie.
Takéto veci sa dajú riešiť, ale nie s horúcou hlavou.
27. júl 2017

Odpoveď samosprávy

Pohyb cyklistov po komunikáciách ustanovuje § 55 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke, ktorý jazdu cyklistom po chodníku vyslovene nezakazuje. Cyklista tak, ako aj chodec a vodič je účastníkom cestnej premávky a nesmie svojou jazdou ohrozovať pohyb ostatných účastníkov cestnej premávky, teda aj chodcov.
Mesto Prešov v súčasnosti pripravuje výstavbu niekoľkých nových cyklistických cestičiek. Jednou z nich je aj cyklistická cestička na Masarykovej ulici, ktorou sa zruší vyznačenie koridoru pre cyklistov na chodníku, ktoré bolo v minulosti realizované len vodorovným dopravným značením.



Mestský úrad v Prešove
28. júl 2017

Michal

Pre Samosprávu:
Opierate sa o Zákon č. 8/2009 Z.Z. Ale asi ste HO ZLE ČÍTALI. Pretože:§55 odst. - (1) Na bicykli sa jazdí predovšetkým po cestičke pre cyklistov. Po cestičke pre cyklistov sa jazdí vpravo. Kde cestička pre cyklistov nie je alebo nie je zjazdná, jazdí sa pri pravom okraji vozovky. Ak sa tým neohrozujú ani neobmedzujú chodci, smie sa jazdiť po pravej krajnici. Osoby mladšie ako desať rokov smú jazdiť po chodníku.
Áno nesie ohroziť chodcov IDÚCICH TAK AKO CYKLISTI IDÚCI PO PRAVEJ STRANE VOZOVKY, NIE NA CHODNÍKU.
Pre mňa je táto odpoveď odpveď neznalého zákona, alebo "Však niečo napíšem a bude pokoj".
Stále mi to prichádza, že mám pravdu. A CYKLISTI NEMAJÚ ČO ROBIŤ NA CHODNÍKU. Za predošlého režimu by TO BOLO NEMOŽNÉÉÉÉ.
A ešte sa chcem spýtať na záznam zo stretnutie na Mestskom úrade, že cyklisti môžu jazdiť po chodníku. Je to podľa vyjadrenia p. Halušku, ktorý vraj tam bol. Ak existuje dajte to na na web stránku mesta. Prosím.
Ešte ray. Samospráva riešte otázky dôkladne. Nie diletantsky.
S pozdravom Michal.
28. júl 2017

Michal

Ešte niečo pre samosprávu:
Ten istý zákon, ale iný paragraf a odstavec: A to § 52 odst:
(1) Chodec je povinný používať predovšetkým chodník. Po chodníku sa chodí vpravo. Tam, kde chodník nie je alebo kde je neschodný, chodí sa po ľavej krajnici; tam, kde nie je krajnica alebo kde je krajnica neschodná, chodí sa čo najbližšie pri ľavom okraji vozovky. To platí aj pre chodca, ktorý nesie predmet, ktorým by mohol ohroziť premávku na chodníku alebo na krajnici.

(2) Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať; to neplatí, ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením je určené inak alebo ak ide o zastavenie alebo státie vozidla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m okrem zóny s dopravným obmedzením spočívajúcim v zákaze zastavenia alebo státia a zóny s plateným alebo regulovaným státím. V zóne s dopravným obmedzením spočívajúcim v zákaze zastavenia alebo státia a v zóne s plateným alebo regulovaným státím je však na chodníku povolené zastavenie alebo státie bicykla a motocykla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m.
To iba toľko. S pozdravom Michal PO
14. október 2019

Michal

Sídlisko duklianskych hrdinov-chodník-znečistený

Ako dlho to bude trvať, že cyklisti budú jazdiť po chodníku. Majú vybudované cyklotrasy,. V centre mesta, okolo Torysy, ale stále sú na chodníku.
Porušujú zákon o cestnej premávke č.8/2009 a to paragraf č.52 a odstavec 2.
Čo robí štátna polícia??? Ako aj mestská polícia???
Ja ako šofér poruším niečo z tohto zákona, tak hneď je pokuta. A tu stále nič.
Žeby chodci mali chodiť po ceste??? A ešte. Sú oblečení - cyklisti ako Sagan a jazdia po chodníku a nie po ceste.
Ďakujem.
16. október 2019

Ján Haluška

Pán Michal. Mali sme stretnutie v Starom Mexiku a vysvetlil som vám prečo bicyklisti môžu bez pokuty jazdiť po chodníku. Je to legálne. Vysvetlil som aj rozdiel medzi cyklistom a bicyklistom. Ak ste inteligentný a pochopili ste čo som hovoril - vysvetlil, tak by ste už nemali písať, uverejňovať fotky a šíriť váš nesprávny subjektívny názor.
Na vaše otázky odpovedám, že cyklisti po chodníku nejazdia. Cyklista jazdí po cyklistickom ovále. Ale viem o čo vám ide - cyklista je podľa vás bicyklista. Jazdiť budú aj po chodníku, či sa vám to páči alebo nie. Cyklotrasy nie sú vybudované všade a ani nikdy nebudú tam, kde sa bicyklista chce dopraviť. Tie trasy o ktorých píšete sú kvapkou v mori a len čiastočne niečo riešia. Zákon bicyklisti jazdou neporušujú a ich jazda má byť tolerovaná - bez pokuty. Polícia si robí to, na čo bola inštruovaná - nepokutovať. Mestská polícia by sa mala správať rovnako - nepokutovať. Bolo to už na pôde MÚ zdôvodnené aj vysvetlené.
Okrem iného nemáte pravdu, že keď porušíte zákon tak máte hneď pokutu. Mnoho krát nie je žalobca, osoba - orgán ktorý by vám dal pokutu. Pokuty sa nedávajú za všetko a nie tak ako sa vyjadrujete.
Píšete, žeby chodci mali chodiť po ceste ??? ... ÁNO chodia aj chodci po ceste. Aj bez pokuty chodia. Potrebujú sa niekde predsa pohybovať. Je to v mnohých prípadoch tiež legálne.
Pasáž o ... Sú oblečení - cyklisti ako Sagan ... je o čom?
27.8.2019 ma už 3x zrazilo motorové vozidlo na ceste. Nič som neporušil nikdy. Ale až po 3 zrážke to riešila aj Polícia. 11x som bol na RTG, chodenie po lekároch, strata peňazí za úkony, času aj zdravia, bolesti. Obmedzenie pri práci... ATĎ.
VÝSLEDOK v skratke: Policajti mi povedali, že mám radšej jazdiť po chodníku !!!
Je to už JASNÉ ?
16. október 2019

Michal

P, Haluška.
Nebudem sa hrať na slovíčka. Cyklista, alebo bicyklista. tak odteraz je to :VODIČ NEMOTOROVÉHO VOZIDLA. Ten je tiež účastník cestnej premávky. Platí pre neho Zákon č. 8.2009 Z.Z. Ten presne určuje hranice používania motorových, nemotorových vozidiel, taktiež chodcov.
Dokladajte mi Vaše tvrdenia, že ich jazda nemá byť pokutovaná. Ak mi to dokladajte, tak to prijmem. Ale takýto doklad neexistuje. Žiadny policajný orgán, štátna, alebo mestská polícia to Vám nedá. Proste NEEXISTUJE takáto výnimka. Na tú tému sme už rozprávali.
Proste to NIEJE.
Chodník je pre CHODCOV. Ak to nie je určené dopravnou značkou sme použiť aj iný užívateľ chodník.
Ak nie sú cyklotrasy tak bojujte, robte štrajky, ale nejazdíte po chodníku URČENÝ PRE CHODCOV.
Ak už ste na chodníku jazdite: RÝCHLOSŤOU CHODCA, NIE AKO NA TOUR de FRANC, jazdite OSVETLENÍ.
08. október 2021

Michal

Obrancov mieru-chodník-bariéra na chodníku

Na zástavke MHD nemožno fajčiť. Pokuta. Ale cyklista Vás môže zraziť, ide že vraj rýchlosťou chodca.
Chodník na Obr. mieru ako cyklistická dráha. Štyria vedľa seba, takže chodec musí chodiť po ceste. Tam sa mi zdá bude to bezpečnejšie.

Diskusia

Diskusia k tomuto podnetu bola uzatvorená.