Prehustená zeleň

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

V riešení
meno
Božena 14. júla 2017

Obyvatelia obytného domu na Záhradnej ulici žiadali o výrub stromov, mesto a pamiatkári zamietli, vraj sú to zdravé stromy, ktoré neohrozujú zdravie. Od zamietnutia žiadosti je toto už druhý padnutý strom. Keď padal tento strom, našťastie tam parkovalo iba jedno auto. Pred vedľajším vchodom ich parkuje viac. Nebolo by lepšie vyhovieť ľuďom a minimalizovať tak náklady na odstraňovanie škôd?

14. júl 2017

Božena

Prehustený porast stromov

Toto je krásna, ale prehustená zeleň na Záhradnej ulici, ktorá spôsobuje obyvateľom bytového domu problémy: chlad, vlhko (pieseň v byte) a z východnej strany aj tmu. O neustálej špine, peľoch a semenách, ktoré nalietavajú až do bytov nehovoriac. Ako je na jednom zábere možné vidieť, konáre stromu dokonca šúchajú po streche domu. Žiadali sme o výrub stromov, žiaľ mesto a pamiatkári zamietli. Veď prečo chrániť zdravie a majetok obyvateľov vlastného mesta?
14. júl 2017

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
05. október 2017

Odpoveď samosprávy

Správca verejnej zelene, Oddelenie komunálnych služieb (ďalej ako žiadateľ) požiadal o výrub dreviny orgán ochrany prírody Odbor dopravy a životného prostredia. Orgán ochrany prírody konal vo veci výrubu dreviny v súlade s platnou legislatívou a vydal žiadateľovi rozhodnutie, ktorým zamietol výrub drevín ako neopodstatnený.
Vo veci Vášho podnetu bola vyžiadaná súčinnosť Odboru dopravy a životného prostredia, ktorý uviedol nasledovné:
„Obcou Lemešany určenou podľa § 68 písm. q) zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny v znení n. p. bolo Mestu Prešov dňa 2.3.2017 vydané Rozhodnutie pod č. ODŽPaKS/15913/3/2016/CB, ktorým bol zamietnutý výrub 1 ks stromu duglaska tisolistá a 1 ks stromu breza previsnutá (Betula pendula), ktoré rastú v lokalite ulica Záhradná č. 15. V odôvodnení Rozhodnutia je uvedené:
Strom duglaska tisolistá (Pseudotsuga menziesii) s obvodom kmeňa 185 cm má dobrý zdravotný stav. Koruna stromu je upravená orezaním v časti od bytového domu. Strom je situovaný pri bytovom dome v blízkosti strany bez okien. Tienenie bytov v bytovom dome žiadateľ nepreukázal. Strom breza previsnutá (Betula pendula) s obvodom kmeňa 112 cm meraným vo výške 130 cm nad zemou má vyhovujúci zdravotný stav. Koruna stromu bola upravená orezaním. Na kmeni stromu sa nachádza zahojená dutina.“
Ďakujeme Vám za doručenie podnetu a všímavosť.


Mestský úrad v Prešove

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania