Pod Skalkou-strom-suchý

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

V riešení

Dobrý ďeň, na ul.Pdo skalkou 1-4 rastú stromy,ktoré v prípade silných búrok ohrozuju bytovky..V roku 2017pri silnej burke padli na cestu 3 stromy ,máme obavu,že sa tak môže stať znovu.Prosíme vás o pomoc pri ich odstráneňí.

11. apríl 2019

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.



Mestský úrad v Prešove
23. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Príslušníci mestskej polície vykonali miestne šetrenie v oblasti Pod Skalkou, kde zistili, že v celej tejto oblasti sa na súkromných pozemkoch nachádzajú vysoké ihličnaté stromy. Niektoré majú polámané, prípadne orezané konáre a vrcholce. Príslušníci Mestskej polície v Prešove však nie sú odborne spôsobilí posúdiť stav týchto stromov.
Podnet s rovnakým problémom od toho istého oznamovateľa bol prijatý aj 9.marca 2019 s nasledujúcou zverejnenou odpoveďou.
„Mesto Prešov, ako príslušný orgán štátnej správy v prvom stupni vo veciach ochrany prírody, (ďalej len „ správny orgán“) podľa zákona NR SR č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov, zaujíma k Vášmu podnetu zverejnenému na stránke www.odkazprestarostu.sk/ 48689 v predmetnej veci nasledujúce stanovisko:
V danom prípade ide o dreviny nachádzajúce sa na súkromnom pozemku, o ktoré je povinný sta starať vlastník pozemku. Žiadosť o výrub stromov, ktoré svojim umiestnením na súkromnom pozemku a vzrastom ohrozujú priľahlé nehnuteľnosti môže podať na príslušný správny orgán – mesto Prešov, vlastník pozemku alebo aj ním splnomocnená osoba. Postup a doklady potrebné na vydanie súhlasu na výrub sú zverejnené na stránke mesta Prešov v časti „ AKO VYBAVIŤ – v oblasti DOPRAVA, ENERGETIKA A ŽIVOTNÉ PROSTREDIE “, kde nájdete podrobné informácie o tom ako podať žiadosť o vydanie súhlasu na výrub dreviny (http://www.presov.sk/ziadost-o-suhlas-na-vyrub-dreviny-na-sukromnom-pozemku-0-clanok/mid/312997/.html#m_312997).
Tlačivo sa nachádza aj v klientskom centre MsÚ v Prešove na ulici Jarková 26, Prešov.
Po doručení žiadosti s doložením všetkých príloh začne správny orgán konať v súlade so zákonom NR SR č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny a zákonom č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok).“


Mestský úrad v Prešove
24. máj 2019

Anton Lukāč

Dobrý ďeň, ďakujeme za informáciu zo dňa 23.05.2019o výrub drevvin na našej ulici .Aj keď su dreviny na súkromnom pozemku,nakoľko nám nie je známi majiteľ pozemku,žiadame vás o pomoc pri odstranení drevín,ktoré ohrozujú náše nehnuteľnosti,kym nebude neskoro,na priestranstvách pred bytovkami sa jednak hrávaju deti a parkujú aj auta.V prípade silného vetra hrozí polamanie,alebo zrútenia uvedených dravin .Prosíme vás o pomoc,aby ste vyzvali majiťeľa pozemku,aby urobil opatrenia a zabránil prîpadným katastrofálným následkom. Za kladné vybavenie našej žiadosti vám vopred ďakujeme. Obyvatelia ulice Pod skalkou 1-4.
12. február 2020

Anton Lukāč

Dobrý deň, vážená pani primátorka mesta PREŠOV,obyvatelia Pod skalkou 1-4 v auguste 2013,vás žiadali o opravu pristupovej cesty v uvedenej lokalite, ktorá je v katastrofálnom stave ,vytlky sa viacej prehlbujú. K dnešnému dňu sme neostali odpoveď kedy bude uvedený problém realizovaný, iba,že nie sú finančné prostriedky, za toto obdobie sa už realizovali mnohé opravy,resp.vybudovali nové chodníky, cyklotrasy a pod. Na našu požiadavku nebol pozrieť žiadny poslanec VO č. 3.Trváme na našej požiadavke ju čím skôr realizovať. Obdobne sme žiadali v aprili 2019 o pomoc pri odstranení vysokých drevín, ktoré v prípade silného vetra ohrozuju bezpečnosť obyvateľov a našich obydlí. V máji 2019 nám bola doručená odpoveď, že dreviny sú na súkromnom pozemku.To nám je jasné, ale mi nemôžme a ani nemáme právo a povinnosť naháňať !majiťeľa pozemku. Máme veľké obavy keď je silný vietor konkrétne v dňoch 11.-12 02.2020 kedy sme čakali kedy ktorý strom padne Čakáte kedy dôjde k tragédii, alebo poškodení nášho obydlia. Vážená páni primatorka ,prosíme vás o pomoc MsU pri riešení našich problémov. Obyvatelia uvedenej lokality sú presvedčený, že nám naše požiadavky budú realizované. Prajeme vám vo vašej ďalšej práci veľa zdravia,pevných nervov a úspechov. V Prešove 12.02.2020.
24. február 2020

Anton Lukāč

Vážená pani primátorka mesta PREŠOV,žiadali sme Vás dňa 11.04.2019,24.05. 2019,12.02 2020 a dns 24.02..o pomoc pri výrube ,alebo skratení drevín v blízkosti naších obydlí a pristupovej cesty Pod skalkou č.1-4.Pri silných vetroch ,ktoré teraz fukaju,mame obavu o ich zlomenie,čo môže viesť k tragédii, alebo poškodeniu našich obydlí.Nakolko nie je nam známy majiteľ pozemku kde dreviný rastú, nakoniec nie je ani našou povinnosťou hľadať majiťeľa, Vás pekne prosíme o pomoc pri vyriešení uvedeného problému, kým nebude neskoro.. Veríme, že našej požiadavke bude kladne vybavené, za čo Vam vopred ďakujeme.Obyvatelia uvedenej lokality. Fotografie doli zverejnené dňa 11.042019 a prekladáme aj dnes.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania