Masarykova-cyklotrasa-poškodená

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

V riešení
meno
Ján Haluška 09. mája 2019

Škaredé rozvádzače a vizuálny smog. K tomu aj strata zelene na ulici. Mesto výstavbou bicyklovej cestičky prišlo o stovky metrov štvorcových zelene. Zatiaľ bez náhrady. Bolo by slušné nahradiť stratu zelene živým plotom, možno aj vertikálnou zeleňou a podobne. Mesto sa pred časom pýtalo občanov ako znížiť teplotu v meste, či zabrániť vysušovaniu prostredia. Je najvyšší čas konať. Nápady sú.
V meste chýba aj uličné umenie. Gýče nechceme, ale nemám zručnosti a program aby som ukázal ako je možné škaredý betón zamaskovať - na 4. upravenej fotke. V meste sú určite nadaní ľudia, ktorí premaľovaním alebo originálnou úpravou povrchu dokážu zakryť škaredosť a vniesť trochu umenia na ulicu.

09. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
16. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Projektová dokumentácia na stavbu Cyklochodník ul. Masarykova (medzi ul. Kuzmányho a ul. Hurbanistov) bola spracovaná v roku 2016 a bola odsúhlasená odbornými útvarmi mesta, vrátane útvaru hlavného architekta mesta. Na stavbu bolo vydané stavebné povolenie č. SÚ-S/1394/2017-Su a stavba pozostáva z týchto objektov:
SO 01 Cyklochodník
SO 01.1 Cyklochodník
SO 01.2 Prekládka zastávky MHD
SO 02 Osvetlenie prechodu pre chodcov
SO 03 Sadové úpravy
Podľa vydaného stavebného povolenia sa sadové úpravy budú realizovať pozdĺž celej trasy po oboch stranách ulice Masarykova v zelených pásoch, ktorými prechádza trasa cyklochodníka. Na základe dohody medzi mestom a pamiatkovým úradom je projekt náhradnej výsadby riešený ako novozaložená alej stromov, 2 m od kraja cesty, v spone 8 m s ohľadom na jestvujúce vytýčené inžinierske siete.
Čo sa týka uličného umenia v Prešove s takýmto nápadom mesto prišlo už pred 8 rokmi. Sprejerom vtedy oficiálne odovzdali plochy, námety však boli najprv schválené na papieri. Zverili im zastávku a aj predstaničný priestor, ktorý sa teraz kompletne aj so zastávkou rekonštruuje.


Verejné plochy dnes v Prešove nezdobia len sprejeri. Plot na Okružnej ulici, neďaleko centra mesta, bol voľakedy hanbou, teraz je atrakciou lákajúcou pohľady. Sú to historické pohľady do minulosti zachytené umelcom. Niektoré miesta, ktoré sú namaľované už dnes v Prešove neexistujú a tak ponúkajú okoloidúcim aj historickú exkurziu.

Ďakujeme Vám za Váš podnet, vážime si Vašu snahu o zlepšenie prostredia v našom meste.


Mestský úrad v Prešove

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania