Pod komínom-detské ihrisko-potrebná údržba

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

V riešení
meno
Občan 13. mája 2019

Detsje ihrisko na Sidlovci bez povrchu. Po dazdi len blato a deti sa nemozu hrat. Potrebne doplnit gumovy resp strkovy podklad

13. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
05. február 2020

Občan

Bude tento rok aspoň vysypané?
24. marec 2020

Odpoveď samosprávy

Na predmetnom detskom ihrisku sa nachádzajú všetky herné prvky, ktorých výšky kritického pádu sú do 1 m. Tieto prvky sú umiestnené na tráve, čím sú splnené podmienky podľa technickej normy STN EN 1176-1 a zároveň toto ihrisko spĺňa plošné podmienky.

Od 1. januára 2020 nadobudol účinnosť nový zákon č. 371/2019 Z. z. o základných požiadavkách na bezpečnosť detského ihriska a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon č. 371/2019 Z. z.“), ktorý pre vlastníkov, prevádzkovateľov verejných ihrísk po celom Slovensku, a teda aj pre mesto Prešov ustanovil nové povinnosti.
Za neskontrolované ihriská a za nedodržanie základných povinností vlastníka ihriska môžu dostať majitelia aj niekoľkotisícovú pokutu.
Podľa § 17 ods. 1 zákona č. 371/2019 Z.z. „Vlastník detského ihriska uvedeného do prevádzky do 31. decembra 2019 je povinný zabezpečiť splnenie požiadaviek na bezpečnosť detského ihriska podľa tohto zákona a vykonať alebo zabezpečiť splnenie požiadaviek na bezpečnosť detského ihriska podľa tohto zákona a vykonanie prvej pravidelnej kontroly detského ihriska podľa § 9 najneskôr do 31. decembra 2021.
V súčasnosti prebieha kontrola všetkých detských ihrísk, ktorou zisťujeme nedostatky podľa novej platnej úpravy, ktorou sa má zabezpečiť vyššia bezpečnosť a mesto Prešov bude musieť zrealizovať ich odstránenie tak, aby boli v potrebnom rozsahu a čase .

Po vykonaní kontroly mesto prijme opatrenia za účelom naplnenia povinností podľa novej právnej úpravy vzhľadom na nevyhnutný rozsah v závislosti od finančných prostriedkov, ktoré má mesto k dispozíciu.
V danom prípade po vyhodnotení zistení získaných z výkonu kontroly, je preto prvoradé v najbližšom období zabezpečiť splnenie zákonných povinností a až následne ďalšie potreby vyplývajúce z požiadaviek občanov.

Ďakujeme Vám za doručenie podnetu a všímavosť.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania