Nesprávny údaj o objeme vodárenskej veži

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

Neriešený
meno
Ján Haluška 17. marca 2014

Z približných rozmerov vnútorného priestoru hornej časti veže, kde bola nádrž na vodu (4,1m x 4,1m x 2,6m) vychádza údaj o objeme približne 44 metrov kubických. Samozrejme, že za predpokladu úplného naplnenia priestoru. V skutočnosti sa tam mohlo nachádzať menej vody - približne 35 metrov kubických. Nikdy sa tam nemohlo zmestiť 350 metrov kubických, tak ako to udávajú nižšie uvedené odkazy. Za predpokladu, že na veži by bola zásoba vody o objeme 350 metrov kubických, tak by výška nádrže bola cca 20 metrov! Hmotnosť cca 350 ton! Rozumné by bolo uviesť, že to mohlo byť 350 hektolitrov. Pri takom objeme, by výška hladiny bola cca 2 metre. Nesprávny údaj o objeme vody vo vodárenskej veži sa opakuje (kopíruje) v informáciách o tejto technickej pamiatke. Na internete:
http://www.presov.sk/portal/?c=12&id=21767
http://pis.sk/clanok/13139/jedinecny_vyhlad_laka_domacich_i_turistov.html
http://pis.sk/clanok/12877/denne_vyse_dvesto_navstevnikov.html
http://www.hlavnespravy.sk/presov-vo-vodarenskej-vezi-uz-otvorili-kaviaren-a-vyberaju-aj-vstupne/209483/
http://www.po-kraj.sk/sk/samosprava/kompetencie-psk/medialna-komunikacia/tlacove-spravy/tlacove-spravy-2012/vodarenska-veza-mala-sluzit-ako-vyhliadka.html
http://udalosti.noviny.sk/z-domova/09-01-2011/presov-mesto-stale-uvazuje-o-ziskani-vodarenskej-veze-do-svojho-vlastnictva.html
http://www.piestanskydennik.sk/sita-detail/?tx_kiossita_pi1%5Bdetail%5D=222599
http://www.presov.sk/portal/?c=12&id=21534
http://presov.korzar.sme.sk/c/7026091/presov-mozno-ponukne-kaviaren-vo-vezi-investorovi.html
Nesprávny údaj sa uvádza aj v printovej podobe:
Prešovský magazín november - december 2013
Dvojtýždenník naše novinky Prešov v prvom aj druhom čísle 2014.
Predpokladám, že som nenapísal informácie o všetkých, čo kopírujú nesprávny údaj o objeme vody.
Všetky nesprávne zverejnené údaje sú už vonku a v súčasnosti aj v budúcnosti sa tieto budú brať ako jeden z podkladov o veži. Na obrázku, z rodinnej zbierky pohľadníc si môžete pozrieť, ako to vyzeralo na začiatku 20. storočia.

17. marec 2014

Ján Haluška

Ďakujem za zverejnenie podnetu 17.3.2014.
17. marec 2014

Ján Haluška

Na tomto odkaze to už opravili na hektolitre - http://www.presov.sk/portal/?c=12&id=21767
18. marec 2014

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.
31. marec 2014

Odpoveď samosprávy

Na základe technickej správy a výkresov z projektovej dokumentácie Vodárenskej veže, ktorou disponujeme je uvedený údaj o objeme vody na internete správny. Po osobnej konzultácii s riaditeľom šarišského múzea v Prešove p. Lattom sme sa zhodli, že objem vodojemu na vodárenskej veži sa podľa dobových fotografii nedá s istotou určiť, pretože tieto fotografie boli autorom retušované a upravované. V prípade, že disponujete historickou projektovou dokumentáciou, ktorú my nemáme k dispozícii, radi uvítame fotokópie a na základe týchto dobových správ potom vieme v prípade potreby predmetné údaje upraviť.



Čo pokladáme za dôležité, je samotné zrekonštruovanie tejto unikátnej technickej pamiatky a to, že opäť slúži Prešovčanom aj návštevníkom mesta ako vyhliadková veža.
31. marec 2014

Ján Haluška

Oznamujem vám, že údaj na internete je NESPRÁVNY - 350 metrov kubických. Z dobových fotografií sa DÁ určiť objem nádrže. Je na to spôsob. Vaša informácia ohľadom retušovania a upravovania fotografií je v tomto prípade nepodstatná. Rozmery sedia, lebo som ich meral na mieste nádrže. Nemusíte čakať ma moje údaje - poslal som ich 10.2.2014. Je to tak ako som písal a nič nebráni tieto nesprávne údaje opraviť. Žiaci na základnej škole sa učia výpočet objemu a môžu si to overiť priamo na veži. Exkurzie žiakov chodia stále. Rátajú počet schodov a môžu rátať aj objem.
Pre istotu by som chcel vedieť, či projektovú dokumentáciu máte z tej veže o ktorej píšem. V meste je viacero vodárenských veží. Jedna z nich, tiež na Táborisku má objem 350 metrov kubických. Je blízko prosektúry, hvezdárne a planetária. Rád by som sa v vami stretol, ale neviem s kým a kde.
02. máj 2014

Ján Haluška

Do dnešného dňa nedošlo k pozitívnej náprave a z tohto dôvodu podnet treba označiť ako neriešený.
07. máj 2014

Ján Haluška

Toto mi prišlo:
Rozhodnite o podnete!
Prečítajte si odpoveď samosprávy alebo iného zodpovedného subjektu na podnet Nesprávny údaj o objeme vodárenskej veži a v hlasovaní v spodnej časti stránky rozhodnite, či podnet považujete za vyriešený.
.............................................................................................
Nesúhlasím s hlasovaním o podnete. Tu netreba hlasovať, ale opraviť údaje o objeme.
.........................
Odkaz pre starostu píše: O podnetoch, ktorých konečný stav riešenia nie je jednoznačný, nechávame rozhodnúť návštevníkov našej stránky.
.........................
Tento prípad je jednoznačný. Nie je dôvod pochybovať o tom, že na veži nemohlo byť nikdy 350 metrov kubických vody. Čo si pomyslia generácie neskôr o nás? Že sme nevedeli počítať? Čo si pomyslia o tom, že o objeme treba hlasovať? O objeme sa nehlasuje, ale dá sa normálne zmerať a vyrátať.
16. január 2016

Ján Haluška

Žiadam odkazprestarostu, aby podnet označil ako neriešený. Zároveň je to ukážka ako sa dá šermovať s číslami a s informáciami pre verejnosť.
17. január 2016

Prešov Odkazprestarostu.sk

podnet bol odoslany na radnicu, ak radnica neodpovie bude oznaceny ako nerieseny
17. január 2016

Ján Haluška

Radnica už skôr odpovedala - ale po svojom. Prešiel nejaký čas možno že urobia nápravu :-)

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania