Špitálska-Zeleň a životné prostredie-iné

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

Uzavretý
meno
Ján Haluška 02. októbra 2019

SMART CITY = ROZUMNÉ MESTO.
V meste pribúdajú takéto prístrešky pre bicykle. Majú nevyužitú strechu. Vývod dažďovej vody v tomto prípade odchádza na spevnenú plochu. Celé parkovisko a blízke okolie nemá dostatok zelene ani plochy na zadržiavanie vody.
Mesto sa za posledné 2 roky výrazne zbavilo zelene. Okrem toho na Slovenskej dlhodobo chýba zeleň. https://www.odkazprestarostu.sk/presov/podnety/28296/slovenska-ulica-zelen
Mesto má možnosť vyhlásiť stav klimatickej núdze a napraviť to, čo sa desiatky rokov dostatočne neriešilo. Vytvorením zelených striech na týchto prístreškoch by sa čiastočne vylepšilo zanedbané životné prostredie. Zadržala by sa voda v meste, zvýšila by sa vlhkosť, znížila prašnosť, zlepšila estetickosť a prinieslo by to ďalšie benefity.
Konštrukcia je dostatočne silná.

03. október 2019

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
07. november 2019

Odpoveď samosprávy

Kryté parkovacie zariadenia pre bicykle (ďalej len prístrešky) sú konštruované tak, že na streche sú inštalované solárne panely za účelom zabezpečenia osvetlenia v prístreškoch. Z uvedeného dôvodu, ako aj dôvodu statického zabezpečenia prístrešku možnosť využitia zelenej strechy nebola riešená. Dovoľujeme si Vás však upozorniť, že mesto Prešov priebežne realizuje výsadbu zelene, má pripravené projekty zamerané na revitalizáciu nezelených priestranstiev a vnútroblokov sídlisk, pričom na tri projekty má už mesto Prešov aj schválené externé zdroje. Tieto projekty začne postupne realizovať v roku 2020. Zároveň má mesto Prešov ako jedno z mála miest na Slovensku spracovaný SECAP, ktorého súčasťou je aj akčný plán pre oblasť klímy, so zameraním predchádzanie vlnám horúčav a prívalových dažďov. Konkrétne opatrenia z uvedeného dokumentu sa bude mesto Prešov snažiť postupne realizovať a zavádzať do praxe.
Ďakujeme za Váš podnet a záujem o mesto Prešov.

Odbor riadenia projektov MsÚ
10. november 2019

Ján Haluška

V odpovedi z MÚ nevidím nič o vyhlásení stavu klimatickej núdze. Nevidím ani spracovaný SECAP ani akčný plán. Nič konkrétne, ani žiaden dokument či odkaz.
10. november 2019

Ján Haluška

Prečo je podnet uzavretý keď podmienky nie sú splnené?
Prečo v odpovedi nie je uvedená konkrétna osoba, ktorá to vybavuje?
...........................................................................................
Podnet bol označený ako Uzavretý
Oznamujeme Vám, že podnet Špitálska-Zeleň a životné prostredie-iné bol označený ako uzavretý.

Tento status prideľujeme podnetom, ktorým nie je možné jednoznačne prideliť na základe odpovede od samosprávy či aktualizácií a komentárov od užívateľov žiadny z iných statusov.Status mohol byť podnetu pridelený z niekoľkých dôvodov:

Podnet bol vyriešený, avšak bez zásahu samosprávy. Vyriešil ho čas (napr. zmena počasia), alebo iný subjekt (napr. dobrovoľníci).
Samospráva nesúhlasí s riešením navrhovaným zadávateľom podnetu a k tomuto rozhodnutiu uviedla zrozumiteľné argumenty.

Diskusia

Diskusia k tomuto podnetu bola uzatvorená.