Františkánske námestie-strom-napadnutý

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

Uzavretý
meno
Ján Haluška 05. februára 2020

Po odstránení osvetlenia, ktoré roky obťažovalo stromy, ostali konáre na zemi a pár nalomených hore. Veľa rokov tie stromy trpeli a nevyzeralo to pekne. Urobiť peknú fotku bez rušivých káblov z námestia v zime, či v lete sa skoro nedalo. Po čase už ostal iba jeden chudák strom akože osvetlený.
Žiadam mesto, aby už nikdy a nikde, takto omotať stromy nedovolilo a neodsúhlasilo. Gýčové osvetlenia treba odstrániť a ľuďom treba ukázať čo je správne a vkusné. Osvetlenie narušovalo už dávno narušené životné prostredie svojim nevhodným svitom a SPD.
Keď je už toto osvetlenie preč, tak treba urobiť odborné ošetrenie stromov. Zaslúžia si to stromy, rastliny v okolí, živočíchy v dosahu svetla a aj ľudia. Mesto by chcelo byť SMART tak teraz má možnosť nápravy.

17. apríl 2020

Odpoveď samosprávy

Stav dreviny bol odborne posúdený v teréne. Po odstránení osvetlenia z dreviny boli všetky polámané konáre z verejnej zeleni pozberané. Pri obhliadke bolo zistené, že drevina druhu pagaštan konský (Aesculus hippocastanum) rastúca na Františkánskom námestí je v dobrom zdravotnom stave, nemá žiadne defekty, ktoré je potrebné odborne ošetriť, zároveň táto drevina najhoršie znáša odborný orez.

Každý orez drevín znamená otvorenie možných vstupných rán pre patogény (hniloba, drevokazné huby, drevokazný hmyz atď.) a následné odumieranie drevín, preto k nemu pristupujeme iba v nevyhnutných prípadoch.

Z vyššie uvedených dôvodov bol Váš návrh na orez dreviny vyhodnotený ako neopodstatnený. Orez nebude realizovaný.


Ďakujeme Vám za doručenie podnetu a všímavosť.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania