Vajanského-reklama-vizuálny smog

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

V riešení
meno
Jozef 04. mája 2020

Zaujímalo by ma, či tieto reklamy sú umiestnené legálne. Vizuálny smog je v Prešove veľkým problémom a mesto s tým nič nerobí.

04. máj 2020

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
19. jún 2020

Jozef

preposlať
22. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
31. júl 2020

Odpoveď samosprávy

V podnete zdokumentované reklamné stavby a reklamné zariadenia sú umiestené na oplotení a na pozemku parc. č. KN-C 912/1, zapísanom na LV č. 86 v katastrálnom území Prešov, vo vlastníctve Slovenská republika, v správe Spojená škola Pavla Sabadoša internátna, Duklianska ul. č. 2, 080 76 Prešov, IČO 42 037 425. Reklamné stavby a reklamné zariadenia sa nenachádzajú na verejnom priestranstve, na nehnuteľnosti (pozemku, budove, inej stavbe) vo vlastníctve mesta Prešov. Mesto Prešov, Mestský úrad v Prešove, Odbor územného rozvoja, architektúry a výstavby sa k umiestneniu uvedených reklamných stavieb a zariadení nikdy nevyjadroval a ani nevydal súhlas s ich umiestnením.
Umiestnenie reklamnej stavby a reklamného zariadenia môže byť vykonané len so súhlasom vlastníka alebo správcu dotknutej nehnuteľnosti, na ktorej sa stavba alebo zariadenie nachádza. Z uvedeného dôvodu mesto Prešov neodkladne požiada správcu vyššie uvedenej nehnuteľnosti - Spojenú školu Pavla Sabadoša internátnu Prešov, aby preveril legálnosť umiestnenia týchto reklamných stavieb a zariadení s cieľom ich postupného obmedzovania vo vzťahu k nadmernému vizuálnemu smogu.
Povoľovanie reklamných stavieb sa riadi režimom zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v znení neskorších predpisov vo väzbe na Záväznú časť Územného plánu mesta Prešov. Mesto Prešov – Stavebný úrad je povoľujúci správny orgán pre reklamné stavby v súlade s platnou legislatívou. Za reklamné stavby sa môžu považovať len presne technicky, účelovo vymedzené stavebné konštrukcie, definované stavebným zákonom. Podľa §56 písm. j) stavebného zákona je určené, že stavebné povolenie ani ohlásenie sa nevyžaduje pri reklamných stavbách, na ktorých má najväčšia informačná plocha veľkosť do 1,2 m2. Z uvedeného dôvodu taktiež neodkladne požiadame príslušný stavebný úrad o preverenie legálnosti umiestnenia uvedených reklamných stavieb s cieľom ich odstránenia v súlade s platnými legislatívnymi predpismi.
Ďakujeme Vám za doručený podnet, ktorým ste iniciatívne poukázali na konkrétny nedostatok, a tým prispeli skvalitneniu životného prostredia v meste Prešov.

Odbor územného rozvoja, architektúry a výstavby MsÚ
04. august 2020

Odpoveď samosprávy

Stavebný úrad je povoľujúci orgán pre reklamné stavby, ich umiestnenie je na základe povolenia v povoľovacom procese (vrátane ulice Vajanského). Na základe platnej legislatívy (stavebný zákon) nie každá „reklama“ je reklamnou stavbou. Pojmová časť osobitného právneho predpisu – stavebného zákona nepozná pojem vizuálny smog, jeho riešenie je mimo právomoci stavebného úradu.

Stavebný úrad MsÚ
16. november 2020

Jozef

Z uvedeného dôvodu mesto Prešov neodkladne požiada správcu vyššie uvedenej nehnuteľnosti - Spojenú školu Pavla Sabadoša internátnu Prešov, aby preveril legálnosť umiestnenia týchto reklamných stavieb a zariadení s cieľom ich postupného obmedzovania vo vzťahu k nadmernému vizuálnemu smogu. - Udialo sa tak? Zaujímala by ma odpoveď. Toto miesto pôsobí fakt tragicky.
02. január 2021

Ingrid

Nevyzera to tak, ze by sa reklamy obmedzovali. Momentalne tam je jedna nova na Lysu, cize z mojho pohladu ziaden posun nenastal. Poprosime odpoved. Dakujeme.
02. január 2021

NebudemLabutKedNebuduUradnici

Presne tak, dokonca sa nedavno pripravovali zmeny uzemneho planu kde formou VZN mohlo mesto urobit nejake pozitivne zmeny, ale vo veci reklamneho smogu na uzemi mesta tusim tam urad nenavrhol absolutne nic (nech ma opravia ak sa mylim) hoci ma mnozstvo podnetov/staznosti. Uz aj mensie mesta davno dobehli Presov a robia pozitivne veci. Vid priklad nizsie. Len Presov je ako zaspata sipova Ruzenka. Kedy sa takeho niecoho dockame v Presove mili uradnici?

https://www.facebook.com/petofiabane/posts/2847973875490999
BOJ S VIZUÁLNYM SMOGOM V ŽILINE
Reklamný smog je veľkým problémom všade na Slovensku, nie len v Žiline. Keďže chceme, aby náš verejný priestor vyzeral inak, za posledné obdobie sme urobili niekoľko konkrétnych krokov na zlepšenie situácie a plánujeme ďalšie:
✅ Aktuálne v tomto týždni sme z mestských pozemkov odstránili 9 veľkých reklamných stavieb (ako bigboard vo videu za mnou a pod.)
✅ V pešej zóne sme zmapovali a spasportizovali všetky nelegálne reklamné nosiče a odstránili 85% z nich.
✅ Pripravili sme manuál reklamy v mestskej pamiatkovej rezervácii
✅ Odstránili sme veľkoplošnú LED obrazovku na Hlinkovom námestí
✅ Pracujeme na odstránovaní nelegálnych alebo zanedbaných predajných stánkov, vo viacerých lokalitách sa to už aj podarilo (napr. Hliny VII).
- Pripravujeme odstránenie 5 reklamných veží na Hlinkovom námestí
- Mesto sa aktuálne súdi s niekoľkými reklamnými agentúrami v súvislosti s odstraňovaním ďalších plôch, keďže sme napriek pokusom nenašli spoločnú reč ako problém riešiť cestou spolupráce, čo by som osobne preferoval.
02. január 2021

Ingrid

Ja to vidim tak, ze nie je tam nikto kompetentny, koho by zaujimala a trapila tato problematika (asi este na to nedorastli, bohuzial). Odporucam sledovat, ano, Zilinu a Bratislavu - planuju sa tam tiez zaujimave zmeny v tejto oblasti.
24. marec 2021

Jozef

Poprosil by som o vyjadrenie skoly, zmenu k lepsiemu nevidiet.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania