Hlavná-stavby a budovy-neohlásené stavebné úpravy

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

V riešení
meno
Ján Haluška 05. júna 2020

Žiadam mesto a aj médiá, ktoré uverejnili nepravdivé informácie o Neptúnovej fontáne o nápravu. Oficiálna stránka mesta a ani nikto iný nemôže šíriť dezinformácie. Vieme ako to často funguje: jeden opisuje od druhého. Tak vznikajú problémy, mýty a falšovanie dejín.
V odkazoch sú uvedené nepravdivé informácie.
https://www.presov.sk/oznamy/obdobie-sucha-v-presovskych-fontanach-sa-konci.html
...
https://pis.sk/clanok/18915/obdobie_sucha_v_presovskych_fontanach_sa_konci.html?fbclid=IwAR29id9zK19Z2xmCc97_A8FUmNejjzvuYEnsvD_-md1vEWtbAPMuf_c-gEU
Žiadam opraviť článok aby sa nešírili nepravdivé informácie. Fontána s dominantnou sochou Neptúna NIE JE na svojom mieste od roku 1826. NEBOLA postavená v priestore pôvodnej vodnej nádrže – cisterny. NIE JE to ani zachovaná nádrž ani na pôvodnom mieste.

05. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
28. jún 2020

Ján Haluška

Za starých čias dal postaviť túto fontánu Holandský žid ako vďaku za všeobecné usadenie v meste - Neptunová fontána...
...
Také „informácie“ sa šíria na internete. Bludy.
Ako už vieme, (v iných prípadoch) mnoho ľudí tomu aj uverí a bude šíriť ďalej.
28. jún 2020

Ján Haluška

Ďalšie prekrúcanie faktov a dejín zo stránky, ktorá by to už z názvu - Mestské informačné centrum v Prešove - nemala robiť.
...
http://www.gopresov.sk/zaujimavosti/pamiatky-v-meste/neptunova-fontana-2/?fbclid=IwAR1SDMr5PPuc-7NBoC1JTEooPIZr6ni8VAoRD1ODgQbbtfTVAo66vsvSgqk
...
Je jedinou zachovanou pôvodnou mestskou cisternou. Pred postavením vodovodu slúžilo občanom ako rezervoár úžitkovej vody desať podobných cisterien.

Až do čias Jozefa II. nesmeli okrem doby trhov bývať v Prešove žiadni Židia. Ako prvý úspešne porušil tento zákaz v druhej polovici 80. rokov 18. st. bohatý haličský obchodník Marek Holländer. Napriek vtedy už platným zákonom (zvláštny dekrét Jozefa II. dovoľoval Židom usádzať sa v kráľovských mestách s výnimkou banských) proti jeho prítomnosti vystúpila tak mestská rada, ako i obchodnícky cech. Vďaka dobrým vzťahom s panovníkom sa mu však podarilo v meste ostať, zakúpiť si dom, obchod a dokonca získať aj meštianske práva.

Z vďačnosti dal potom postaviť v jednej z cisterien túto fontánu. Autorom sochy Neptúna s trojzubcom, obklopeného vodnými živočíchmi – rybou, žabou, hadom, korytnačkou a krokodílom, je košický kamenár a sochár Vincent Staviarsky, ktorý súsošie dokončil v roku 1826.
........
Stále sa kopírujú nepravdivé informácie. Nikde sa neuvádza kto to napísal. Anonymita v tomto prípade nie je na mieste. Žiadam o opravu informácií a uvedenie konkrétneho autora.
29. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
10. júl 2020

Odpoveď samosprávy

Historické údaje týkajúce sa fontán v meste Prešov, vrátane Neptúnovej fontány, ktoré boli uverejnené v tlačovej správe zverejnenej na web stránke mesta Prešov (https://www.presov.sk/oznamy/obdobie-sucha-v-presovskych-fontanach-sa-konci.html), sme čerpali z oficiálnych publikácií o meste Prešov. Konkrétne išlo o publikácie "Sprievodca po historickom Prešove" a "Objavovanie Prešova." Údaje použité v tejto správe vychádzajú z uvedeného zdroja, a preto nevidíme dôvod na opravu. V prípade, že máte iný relevantný a dôveryhodný zdroj, kde je uvedený iný údaj, ktorý je v nesúlade s našou tlačovou správou, prosím konkretizujte nám o akú publikáciu ide, aby sme vedeli túto informáciu preveriť.

Kancelária primátorky mesta
13. júl 2020

Ján Haluška

S poľutovaním som si prečítal nepodpísanú odpoveď z Kancelárie primátorky mesta. Podobne nepodpísané a neoverené informácie mi posielate v odkazoch. Ak je v publikácii "Sprievodca po historickom Prešove" informácia tak ako uvádzate, je nepravdivá. Rovnako nepravdivá je informácia o tom, že v "Objavovaní Prešova" je to isté. Ak by niekto zodpovedný z mesta bol na Objavovaní Prešova, tak by mal vedieť to čo ja - že terajšia Neptúnová fontána je na inom mieste ako bola pôvodná nádrž na vodu. Mám ozajstný dôveryhodný zdroj - moji predkovia a ja. Všetci sme z Prešova a vieme ako to bolo. Ja som aj podpísaný pod podnetom. Okrem toho sú aj verejne dostupné a aj súkromné fotografie, ktoré to potvrdzujú.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania