Detské ihrisko s bezpečnostným oplotením

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 17. septembra 2014

Na Gorkého ulici prebieha výstavba destkého ihriska, na ktorom boli na oplotenie použité zvárané plotové panely. Čo je ale mimoriadne zarážajúce, že bolo použité oplotenie výšky cca 1 meter, pričom plotové panely sú ukončené drôtmi, ktoré smerujú nahor. Teda sú pre deti používajúce ihrisko mimoriadne nebezpečné a hrozí riziko vážnych úrazov.

Kto schválil použitie takéhoto nezmyselného oplotenia ?! Prečo nebolo použité oplotenie výšky aspoň 1,6 metra, kde by uvedené riziko nehrozilo ? Doteraz sa na oplotenie ihrísk používali pletené drôtené pletivá, kde ale riziko poranenia nehrozí ani pri menšej výške oplotenia.

Tiež by ma zaujímalo, či sa bude riešiť odvodnenie podložia ihriska, keďže vo výkope hlbokom sotva 20 cm sa po daždi vytvorilo jazero, ktoré bude mať určite pozitívny vplyv na živostnosť oceľových konštrukcií.

17. september 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu.
Odpoveď ako aj prípadné riešenie zabezpečí odbor výstavby MsÚ.


Michal Ďureje
hovorca mesta
19. september 2014

vigoo

...ku tomu hádam toľko...len dement môže navrhnúť a postaviť detské ihrisko týchto parametrov a doslova ho "zakopať" pod úroveň okolitého terénu. Takéto práce mesto schvaľuje a prepláca ? Je síce pravda, že sme prakticky jediné veľké okresné mesto bez vlastného vonkajšieho kúpaliska, ale robiť ako náhradu takéto "mláky" pred panelákmi...klobúk dolu.
23. september 2014

M.D.

Uvedené závady boli odstránené. Na predmetné ihrisko bol navezený makadam, ktorý zabezpečí, že deti sa nebudú hrať vo vode, a keďže nebudú mať záujem behať po makadame, vyriešili sme aj problém z nebezpečným pletivom. Nehovoriac o tom, že máme ďalšáí splnený volebný sľub.
06. október 2014

Odpoveď samosprávy

S ohľadom na dlhodobo pretrvávajúce daždivé počasie a charakter zeminy sme na okraji ihriska prehĺbili výkop na zachytávanie atmosférických zrážok. Taktiež sme ako dopadovú zónu použili plavený štrk a nie gumové podložky.
Oplotenie ihriska je štandardne dodávaný výrobok s vrchnou úpravou s cieľom zamedziť jeho preliezaniu a následnému poškodzovaniu. Klasické oplotenie bolo v minulom roku poškodené na každom novom detskom ihrisku, pričom Na Gazdovskej ulici vandali strhli tretinu oplotenia ihriska. Oplotenie je vybudované, aby sa zamedzilo pohybu psov po areály ihriska a jeho znečisťovaniu, preto nie je potrebné oplotenie výšky 1,6 metra.


Dušan Kohút
referent výstavby
Mestský úrad
08. október 2014

Peter Novák

Ako tu nie je o čom dajte podnet vyriešený. Ono by stálo za zváženei či príjmať všetky podnety...
13. október 2014

Odpoveď samosprávy

Oplotenie na detských ihriskách ako aj na iných miestach ako sú materské či základné školy sa neposudzuje špeciálne pre deti, rovnako ako sa neposudzujú obrubníky, rohy, schody a podobne. Je to štandardný výrobok ktorý nie je určený na iné účely ako je význam oplotenia, napr. hry a podobne. Rodičia sú zodpovední za deti na detskom ihrisku, podľa prevádzkového poriadku.
Oplotenie nie je hrací prvok, posudzujú a sa vydávajú certifikáty, či povolenia na predaj, pre hracie prvky, hračky a podobne. Uvedené ihrisko spĺňa všetky certifikáty a technické normy.


Dušan Kohút
referent výstavby
Mestský úrad
14. október 2014

Anonymný užívateľ

Pán Kohút, snažte sa vo svojich odpovediach vystupovať vecne, lebo vaša posledná odpoveď nesie známky poučovania.

Stále platí, oplotenie ihriska JE NEBEZPEČNÉ pre vekovú skupinu detí, ktorým je ihrisko určené !!! Jediné, čo bolo dodržané, je minimálna odporúčaná výška oplotenia 1 meter.

Keby ste si naštudovali materiály týkajúce sa bezpečnosti detských ihrísk, tak by ste vo svojej odpovedi neuvádzali polopravdy.

Oplotenie nemôže predstavovať riziko vzniku úrazu. Toto pri danom type oplotenia v žiadnom prípade neplatí. Ukončenie hornej časti plotových panelov predstavuje pri zvolenej výške oplotenia ZÁVAŽNÉ riziko poranenia !

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania