Vysoká čerešňa pri paneláku

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený
meno
Otto Neumann 18. novembra 2014

Dobrý deň, za 35 rokov vyrástla blízko paneláku vysoká čerešňa, ktorej vrchol už prerastá 5. poschodie. Nielen že tieni všetky byty do tejto výšky, ale pri silnom vetre sa jej vrchol kníše tak silno, že naráža do vymurovanej a zateplenej vonkajšej steny loggie na 5. poschodí. Už stihol obiť farbu z vonkajšej hrany parapetnej dosky a pri takej intenzite nárazov, aká v poslednom čase čoraz častejšie nastáva, nebude trvať dlho kým konáre poškodia aj zateplenú stenu.
Žiadosť na výrub bola podaná aj schválená, no nič sa nedeje... Pravdepodobne sa čaká až bude stena poškodená a bude sa musieť opravovať. Už teraz je situácia vážna a neskôr sa bude len zhoršovať, pretože čerešňa rastie nielen do výšky, ale aj do šírky.

Na priloženom obrázku je pohľad z loggie na 5. poschodí.

19. november 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu.
Preveríme žiadosť na výrub konkrétneho stromu. V prípade, že bolo vydané súhlasné stanovisko strom bude vypílený. Stromy sa vypiľujú mimo vegetačného obdobia.

Michal Ďureje
hovorca mesta
20. november 2014

Odpoveď samosprávy

Na žiadosti o výrub stromov, o ktoré požiadali obyvatelia mesta v roku 2014, medzi ne patrí aj uvedená požiadavka, nebolo rozhodnutie ešte vydané. Rozhodnutie bude vydané až po spracovaní a uzatvorení požiadaviek za rok 2014 a po prebehnutí správneho konania v roku 2015. V období jeseň 2014 až jar 2015 budú zabezpečené výruby stromov, o ktoré požiadali obyvatelia v roku 2013 a na ktoré orgán ochrany prírody vydal už súhlas.

Božena Bernátová
referent životného prostredia
20. november 2014

Drevorubač

To je úžasné, na výrub stromu stačí čakať iba necelé 2 roky ! Nie je ale takéto rozhodovanie prirýchle ?
20. november 2014

adam

nevidno cez to skoro nic!
20. november 2014

Otto Neumann

Včera už bolo neskoro čerešňu odstrániť! Už prerástá 5. poschodie a pri vetre ničí svojimi konármi parapetu na loggii na 5. poschodí. "Drevorubač" by ju asi musel mať pred svojim bytom, aby sa mu to nezdalo ůžasné...
20. november 2014

adam

no zachvilu prerastie celu bytovku!!!!
20. november 2014

Otto Neumann

Kompetentní začnú konať pravdepodobne až bude vymlátených zopár okien. Hlavne že budú dodržané zabehnuté nezmyselné pravidlá...
20. november 2014

Drevorubač

Ani som nepredpokladal, že si iróniu v mojom príspevku niekto vôbec nevšimne. Lemravosť rozhodovania o obyčajnom výrube jedného stromu nemá skutočne obdoby.
20. november 2014

Otto Neumann

Nedalo sa poznať či je príspevok myslený ironicky, "alebo kriticky" ... ;-)
21. november 2014

Rasťo

Naozaj je potrebné každý strom vyrúbať? Nestačilo by len opíliť konáre?
22. november 2014

Otto Neumann

Opíliť konáre ktoré? Tú polovicu čo je od steny paneláku, aby zostala polovica stromu ktorá bude "už len tieniť" všetky byty, zatiaľ len po 6. poschodie ? V tomto prípade by to čerešňa narušením jej statiky určite naprežila a pri najbližšom nárazovom vetre by sa vyvrátila.
26. november 2014

vigoo

len si všetko vypíľte, vybetónujte, nech sa v lete pekne škvaríte pod slnkom. Stromy majú okrem toho aj iný prínos, ako "tieniť". Zadržujú vlhkosť, je dokázané, že v ich okolí je teplota o niekoľko stupňov nižšia, nehovoriac o estetickom prínose, zadržiavajú prach, a vôbec, je príjemné mať z domu výhľad na niečo zelené...tým nechcem znižovať hrozbu, ktorá zjavne od tejto konkrétnej čerešne vyvstala, ale dá sa opíliť aj šetrne, ľudia, ktorí sa tomu venujú vedia ako na to. Existujú spôsoby aby strom prežil a zároveň neohrozoval majetok ani ľudí. Premýšľajte nie len v extrémoch a vlastnom pohodlí....
26. november 2014

Otto Neumann

Ďalšia rada, keď dotyčný/á nepozná podrobne celú situáciu, ale rád má na rozdávanie... Kto tu píše o vybetónovaní? Pred panelákom je ďalších desať stromov o niečo nižších v rozumnej vzdialenosti. "Šetrným" opílením sa nič nevyrieši, pretože čerešňa nielen svojou výškou a šírkou, ale aj rozrastenými koreňmi narúša samotnú stavbu a v bytoch už dlhšiu dobu pozorovať aj praskanie stien v jednotlivých bytoch práve od zmieňovaného stromu...
24. marec 2015

Neumann Otto

Dobrý deň, preto že sa nechcem prizerať ako po narastení listov na starej divoko rastúcej 35 ročnej čerešni sa bude v prípade silnejšieho vetra pokračovať v poškodzovaní majetku a spoliehať sa, že sa po celú dobu do konca roka 2015, prípadne začiatku 2016 nič nestane, rozhodol som sa napísať na [email protected]. Čakal som odpoveď, že sa aspoň problematický vrchol, alebo jedna časť stromu odborne odstráni. Do dnešného dňa sa tak nestalo.

Odoslal som mail tohoto znenia:

Dobrý deň,

14. novembra 2014 som podal podnet pomocou rubriky Odkaz pre starostu ohladne 35 ročnej čerešne, ktorej vrchol a konáre blízko paneláku pri silnom vetre obíja už parapetnú dosku loggie na 5. poschodí a naráža aj do zateplenej steny.

http://www.odkazprestarostu.sk/prievidza/podnety/13393/vysoka-ceresna-pri-panelaku

20. november 2014 som dostal odpoveď:
Na žiadosti o výrub stromov, o ktoré požiadali obyvatelia mesta v roku 2014, medzi ne patrí aj uvedená požiadavka, nebolo rozhodnutie ešte vydané. Rozhodnutie bude vydané až po spracovaní a uzatvorení požiadaviek za rok 2014 a po prebehnutí správneho konania v roku 2015. V období jeseň 2014 až jar 2015 budú zabezpečené výruby stromov, o ktoré požiadali obyvatelia v roku 2013 a na ktoré orgán ochrany prírody vydal už súhlas.

Božena Bernátová
referent životného prostredia

Strom, ktorého peň sa rozdvojuje a pravá strana, z pohľadu spred paneláka, bližšie k stene je teraz bez listov. Onedlho listy narastú, vietor, hlavne ten silnejší sa bude mať do čoho oprieť a poškodzovanie bude pokračovať. Obávam sa, že čakať na jeseň 2015 až jar 2016 je dosť nezodpovedné. To už môže byť vymurovaná a zateplená loggia poškodená. Preto si myslím, že teraz v období orezávania konárov, by sa mal problematický strom aspoň orezať a nečakať až sa bude musieť opravovať zničené zateplenie.

Verím, že sa tomuto problému budete venovať a kladne bude vyriešený.

S pozdravom

Preto čakám, že sa vyjadríte k tomuto problému a nájde sa riešenie.
30. marec 2015

Neumann Otto

Presne ako som predpokladal... Žiadna reakcia. Možnosť aktualizovať podnet je asi na dve veci... Hlavne že bolo treba čakať na overenie príspevku.
30. marec 2015

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň, podnet bol opätovne preposlaný samospráve minulý týždeň.
Admin
07. apríl 2015

Neumann Otto

Dobrý deň, vďaka za odpoveď a oznámenie o prejavenej ľútosti o nevyriešení problému s prerastenou čerešňou. Nerozumiem však tomu, z Vašej odpovede to nie je zrejmé, či sa mojím podnetom bude ešte niekto zaoberať, alebo sa odloží ako nevyriešený a tým to pre Vás končí... Vyriešené to mohlo byť za pár hodín aj s odprataním. To sa mám vážne prizerať ničeniu majetku a následne napáchané škody na vlastné náklady opraviť ? Obávam sa, že tadiaľ cesta nevedie a v prípade zrejmých škôd, budem musieť pristúpiť k vymáhaniu nápravy a dania veci do pôvodného stavu.
Preto že som sa vždy snažil byť ústretový, navrhujem odstrániť najnebezpečnejší konár, časť stromu na vlastné náklady, svojpomocne. Človeka, ktorý by to spravil si nájdem.

S pozdravom Neumann Otto
07. apríl 2015

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
pokúsim sa Váš podnet ešte raz poslať samospráve.
Admin
16. apríl 2015

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň, na základe odpovede samosprávy môže byť strom spílený až po vydaní rozhodnutia o jeho spílení. Pán Ďureje požiadal TSMPD o možnosť vypílenia predmetného stromu.
Administrátor
17. apríl 2015

Neumann Otto

Dobrý deň, to že môže byť predmetný strom, spílený až po vydaní rozhodnutia o jeho spílení je mi jasné, nie je mi však známe, kedy komisia ktorá má o tom rozhodnúť zasadne. Strom pomaly zakvitne a začnú rásť listy, takže pri každom silnejšom vetre mi začne služba stáť v loggii a odtláčať kymácajúce konáre čerešne, aby nemlátili do steny. Pán Ďureje síce požiadal TSMPD o možnosť vypílenia predmetného stromu, no keby tak chceli spraviť, mohli tak učiniť už po mnou zaslanom maily na [email protected] 20.3.2015. Do dnešného dňa som však od TSMPD nedostal žiadnu odpoveď.

Tiež nerozumiem tomu, keď už je tu možnosť aktualizovať podaný podnet, prečo sa každá aktualizácia nezverejní... Poslednú aktualizáciu zo 7.4.2015 preto prikladám:

"Dobrý deň, vďaka za odpoveď a oznámenie o prejavenej ľútosti o nevyriešení problému s prerastenou čerešňou. Nerozumiem však tomu, z Vašej odpovede to nie je zrejmé, či sa mojím podnetom bude ešte niekto zaoberať, alebo sa odloží ako nevyriešený a tým to pre Vás končí... Vyriešené to mohlo byť za pár hodín aj s odprataním. To sa mám vážne prizerať ničeniu majetku a následne napáchané škody na vlastné náklady opraviť ? Obávam sa, že tadiaľ cesta nevedie a v prípade zrejmých škôd, budem musieť pristúpiť k vymáhaniu nápravy a dania veci do pôvodného stavu.
Preto že som sa vždy snažil byť ústretový, navrhujem odstrániť najnebezpečnejší konár, časť stromu na vlastné náklady, svojpomocne. Človeka, ktorý by to spravil si nájdem."

S pozdravom Neumann Otto
29. apríl 2015

Odpoveď samosprávy

Vážený pán Neumann,
podľa aktuálnej fotografie z marca 2015 nie je čerešňa tak v blízkosti činžiaka, že by ho extrémne ohrozovala a poškodzovala. Samozrejme, že keď zaraší, zväčší svoj objem, avšak nakoľko je na túto čerešňu podaná žiadosť na výrub na jeseň 2015, jej opílenie by bolo v súčasnosti neefektívne.

Žiadosť o výrub stromov z tejto lokality evidujeme pod iným ako Vašim menom. Žiadosť bola podaná dňa 30. 04. 2014. Po miestnej obhliadke sme odpovedali listom na predmetnú žiadosť. V odpovedi uvádzame, že žiadosť o zabezpečenie výrubu 1 ks čerešne a 2 ks smreka na Ulici Ľ.
Spoločnú žiadosť každý rok spracováva, dokladuje a podáva za obyvateľov mesto Prievidza, ako vlastník pozemkov, na príslušný orgán ochrany prírody. Žiadosť mesta o vydanie súhlasu na výrub stromov, o ktoré požiadali obyvatelia mesta od januára do decembra v roku 2014 (patrí tam aj žiadosť o výrub dotknutej čerešne) ešte nebola predmetom správneho konania. Bolo podaných cez 100 žiadostí s cca 300 stromami na výrub. Predpokladáme, že správne konanie aj s vydaním rozhodnutia na výrub prebehne do konca I. polroka 2015. Po verejnom obstarávaní a podpise zmluvy o dielo bude výrub povolených stromov (garantujeme, že aj dotknutej čerešne) vykonaný v čase vegetačného pokoja od októbra 2015 do marca 2016. To je štandardný postup, pokiaľ obyvatelia žiadajú zabezpečiť výrub mestom.


Michal Ďureje
hovorca mesta
30. apríl 2015

Otto Neumann

Dobrý deň pán Ďureje,
nahlásenie výrubu stromov 30. apríla 2014 vykonal Ing. Peter Šandrik. Ja som o pár mesiacov neskôr nahlásil podnet v domnení, že sa do konca roka, prípadne začiatkom roka 2015 situácia urýchli. To som ešte netušil o tom divnom pravidle, že žiadosti z roku 2014 sa po schválení zrealizujú koncom roku 2015 až na jar 2016.
Možno sa Vám zdá z fotografie z marca 2015, že strom nie je až tak blízko, odfotený je však šikovne len po strop 4. poschodia a vrchol je ešte o viac ako 2,5 m vyššie. Bez listov sú konáre vo zvislej polohe a samozrejme zmoknuté listy poriadne konáre zaťažia a v silnom vetre ohybný vrchol mláti do steny....
Už ma však ďalej nebaví presviedčať Vás o možnosti poškodenia zateplenej steny a nechám to na prírodu. Len dúfam, že tie vetry nebudú silno duť a k žiadnym škodám nedôjde. Počkám už trpezlivo na sľubovaný výrub.

S pozdravom Neumann Otto
02. máj 2015

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
zo stanoviska Technických služieb mesta Prievidza vyplýva, že žiadosť o výrub predmetného stromu je podaná na jeseň 2015. Opílenie v súčasnosti nepovažujú za efektívne a výrub nepožaduje nadpolovičná väčšina vlastníkov bytov.
Administrátor
26. október 2015

Odpoveď samosprávy

Výrub 1 ks čerešne a 2 ks smreka na Ulici Ľ. Ondrejova 13 povolený rozhodnutím, výrub bude vykonaný v čase vegetačného pokoja október 2015 – marec 2016, kedy bude realizovaný hromadný výrub stromov v meste

Božena Bernátová MsÚ
11. február 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
daný strom bol vypílený v čase vegetačného pokoja a v termíne na základe rozhodnutia správneho konania orgánu ochrany prírody v roku 2015.

Božena Bernátová
Referent životného prostredia - ochrana prírody a krajiny

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania