Rad L.N. Tolstého-Verejný poriadok-iné

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený
meno
Eva 31. marca 2022

Dobrý deň, už viackrát som s dcérou prechádzala popri činžiaku na Rad L.N.Tolsteho 3,5,7, majú tam na verejnom priestranstve urobené vlastné ihrisko, záhradky okrasné... Pán nás opakovane upozorňoval že dcéra nesmie chodiť po tráve a máme ísť preč(ja som bola na VEREJNOM CHODNÍKU), že on sa tam o to stará a máme ísť preč. Chcem sa opýtať na základe čoho nás môže vyháňať z verejného priestranstva a zakazovať pohyb po tráve,aj keď tam má (podotýkam podľa neho vlastnú záhradu)...žiadam o nápravu,nikto nemá právo si samovoľne zakladať záhradky a vyháňať ľudí z verejného priestranstva. A to sme iba tadiaľ prechádzali a dcéra si chcela pozrieť ten "cirkus" čo si tam zariadili. ĎAKUJEM

01. apríl 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu.
Odpoveď poskytne právna kancelária.
Kto? Právna kancelária
Kedy? 14. týždeň

Michaela Beňadiková
Mesto Prievidza
04. apríl 2022

Tomáš

Dobry den . Ten istí problem sme tam mali aj my s panom . Vyhanal nase deti, nesmeli sa nicoho dotknut a toboz uz ani na ihrisko pomaly ist . Boli sme novo pristahovany a tiez nam povedal ze je to jeho ihrisko a on si bude urcovat kto tam bude .
08. apríl 2022

Odpoveď samosprávy

Mesto Prievidza na ulici Rad L. N. Tolstého pri bytovom dome č. 3,5,7 zriadilo športové ihrisko, detské ihrisko, ktoré pozostáva zo šmýkaly a pieskoviska a osadilo lavičky. Ostatné prvky detského ihriska boli doplnené bez súhlasu mesta zrejme obyvateľom predmetného bytového domu. Uvedená časť pozemku vo vlastníctve mesta Prievidza je verejným priestranstvom.
V zmysle VZN č. 11/2019 mesta Prievidza: „Verejným priestranstvom na účely tohto VZN sú verejnosti prístupné pozemky vo vlastníctve mesta, najmä cesty, miestne komunikácie, námestia, spevnené plochy, parkoviská, parkovacie plochy, parky a plochy verejnej zelene.“

Z uvedeného vyplýva, že detské ihrisko, športové ihrisko i lavičky slúžia všetkým a nikto nemá právo určovať, kto sa na ihrisku môže hrať a kto nie. Detské ihrisko bolo doplnené o ďalšie herné prvky bez súhlasu mesta ako vlastníka pozemku, bez povolenia TSMPD ako správcu a bez revíznej správ (takže ich používanie je len na vlastné nebezpečenstvo) a mesto neeviduje žiadny právny vzťah k uvedenému pozemku, ktorý by oprávňoval nakladanie s majetkom mesta. Osoba, ktorá herné prvky ihriska osadila, by mala zabezpečiť zosúladenie právneho vzťahu k pozemku a doplnených herných prvkov ihriska umiestnených na ňom.

Pokiaľ ide o zákaz pohybu po tráve - „po vlastnej záhrade“ – ak ide o časť pozemku pri bytovom dome, na ktorom je zriadená okrasná záhrada, veríme, že občania mesta vítajú a uznávajú snahu obyvateľov bytového domu zveľaďovať prostredie, v ktorom žijú a vytvárať tak príjemnejšie a estetickejšie bývanie, preto by sme apelovali na to prispievať k ochrane takýchto záhradiek.

Právna kancelária mesta Prievidza
09. apríl 2022

Eva

Ďakujem za vyjadrenie....ale chcela by som teda vedieť ako mám postupovať keď nás zasa dotyčný bude vyhadzovať.??? podotýkam,nerobíme nič zlé iba pozerá dcéra kvetinky..... A plus to ihrisko...
02. jún 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň
Ako už bolo uvedené, ide o verejné priestranstvo preto nikto nemá právo Vás obmedzovať pri vstupe naň. Nakoľko boli v rámci ihriska doplnené nové herné prvky bez povolenia TSMPD ako správcu a bez revíznej správy, odstupujeme túto vec na riešenie TSMPD.

S pozdravom

Právna kancelária mesta Prievidza

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania