Nevhodne umiestnená dopravná značka

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 11. decembra 2014

Na ulici Nad Terasami je tesne pred križovatkou s príjazdovou komunikáciou ku garážam umiestnená dopravná značka B 33 - Zákaz státia. Takto umiestnená dopravná značka je ale úplne zbytočná.

Hoci ide o križovatku tvaru T, státie vozidiel na náprotivnej strane vyúsťujúcej cesty (teda na ulici Nad Terasami) nie je možné, lebo by nezostal voľný jazdný pruh široký najmenej 3 m pre každý smer jazdy. Značka teda zakazuje státie, ktoré ale vyplýva zo všeobecných pravidiel cestnej premávky.

Bolo by ale vhodné posunúť značku o niekoľko metrov dopredu (na miesto označené šípkou). Týmto by sa zabezpečila bezproblémová prejazdnosť celého úseku cesty od uvedenej križovatky až po koniec radových garáží.

Bude dopravná značka presunutá na navrhované miesto ?

12. december 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu.
Ide o staršie dopravné značenie a v čase osadenia platili iné normy ako v súčasnosti. Aj preto podľa možností rozpočtu mesta dávame postupne do súladu s normami staršie dopravné značenia a to v celom meste. Tak tomu bude aj v tomto prípade

Michal Ďureje
hovorca mesta
14. január 2015

Odpoveď samosprávy

Dopravné značenie B33—Zákaz státia je umiestnené v súlade so zákonom, nie je zbytočná a nebude sa presúvať. Dopravné značenie platí po náprotivnú stranu konca najbližšej križovatky. Miesto, ktoré je považované za križovatku je v tomto prípade výjazd z garáží. Za hranicou križovatky je možné státie vozidiel, nakoľko šírkové parametre miestnej komunikácie sú vyhovujúce.

Lucia Dujničová
Referent pre dopravu
Mestský úrad
15. január 2015

Anonymný užívateľ

Z vyjadrenia referentky pre dopravu je zrejmé, akí "odborníci" pracujú na MsÚ.

Dopravná značka je na uvedenom mieste úplne zbytočná, státie na celom úseku cesty nie je možné kvôli šírke vozovky (aj keď ide o križovatku v tvare T, státie vozidiel na náprotivnej strane nie je možné) a vyplýva zo všeobecných pravidiel cestnej premávky. A to, že platnosť značky končí na vzdialenejšej hranici najbližšej križovatky, by malo byť jasné každému, kto vlastní vodičský preukaz.

Skutočne netuším, ako na mestskom úrade prišli na to, že za križovatkou je možné státie vozidiel. Každopádne by sa mali naučiť pracovať s metrom (celková šírka vozovky je okolo 6 metrov) a začať rozlišovať, čo je zastavenie a státie vozidla. Za križovatkou je možné kvôli šírke vozovky iba zastavenie vozidiel, nie státie.
22. marec 2015

Sonic

Na fotogafii z 15. januara je len situaci ktora ukazuje tatie na ceste a nie na krizovake T :) takze tam zrejme MsU neurobilo chybu v merani ale niekomu skor vadi ze tam to auto stoji :)
24. marec 2015

...

MsÚ píše bludy ak tvrdí, že ZA KRIŽOVATKOU je možné státie vozidiel. To NIE JE možné kvôli šírke vozovky, pri státí vozidiel nezostane jazdný pruh široký 3 metre PRE KAŽDÝ smer jazdy, čo je zreteľne vidieť na fotke.
29. apríl 2015

Odpoveď samosprávy

Zvislá dopravná značka B-33,je umiestnená v križovatke, kde je výjazd vozidiel z dolného radu garáží, dopravná značka na tomto mieste nie je umiestnená nevhodne, zvýrazňuje dopravnú situáciu v záujme bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky s prihliadnutím na miestne podmienky, čo z dôvodu parkovania sa častokrát nerešpektuje.

Soňa Babjaková
členka komisie dopravy pri MsÚ Prievidza

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania