Veľké autá na parkoviskách

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

V riešení
meno
Iva 25. mája 2015

Dobrý deň,

Keďže nie je možné spájať podnety, tak pridávam ďalší – jedná sa o parkovanie na ulici Žarnova. Tiež tu nie sú na parkovisku nakreslené pruhy a niektorí vodiči tak vôbec nevedia parkovať. Určite by to aspoň trochu pomohlo s problémom s parkovaním.

Zároveň som si všimla, že čoraz viac parkuje na parkoviskách pri domoch veľa firemných úžitkových áut. Tie zaberú viac priestoru ako bežné auto. Nedá sa nejako vymyslieť, aby parkovanie týchto áut pred obytnými domami bolo časovo obmedzené trebars len cez deň? Je mi jasné, že by to bol radikálny zásah a bolo by na to treba vybudovať možno iné bočné parkoviska, ale je jasné, že sú to všetko firemné autá, nech si to parkujú pred firmou...

27. máj 2015

alena

Prikláňam sa k podnetu s firemnými užitkovými autami, je ich stále viac a viac
aj v Necpaloch. Pri parkovaní často zaberajú aj dve parkovacie miesta.
29. máj 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za nahlásenie podnetu. V rozpočte pre tento rok nemáme finančné prostriedky na vyznačovanie parkovacích miest v sídliskových častiach. Z uvedeného, práce realizované v roku 2015 nebudú.
Požiadavku evidujeme pre ďalšie roky.

Pokiaľ ide o parkovanie dodávok na sídliskách, prikladáme nasledovné stanovisko.
Zaoberáme sa problémom odparkovaných dodávok na sídliskách a to z viacero dôvodov.
Tým prvým je, že služobné dodávky by mali byť odparkované v sídle spoločnosti, čo ale v prípade živnostníkov, ktorí majú svoje firmy v sídle svojho bydliska.

Ďalším je objemnosť týchto áut.

Preto chceme riešiť túto problematiku systémovým rozhodnutím. Akékoľvek závery sú však v rovine úvah a musíme sa na toto rozhodnutie pripraviť aj s pomocou Okresného dopravného inšpektorátu.

Michal Ďureje
hovorca mesta
02. júl 2015

Odpoveď samosprávy

Podnet prešetríme so zástupcom Okresného dopravného inšpektorátu a následne poskytneme odpoveď.
Na teraz môžeme uviesť len toľko, že súčasná legislatíva neumožňuje zakázať parkovať služobným vozidlám na verejných parkovacích plochách. Problémom sa zaoberajú aj iné mestá, nie len Prievidza.


Lucia Dujničová
Referent pre dopravu
Mestský úrad
04. október 2015

Mato

Co ked pojdem do prace na svojom aute a domou na firemnej dodavke lebo musim ist rano na tovar? Zaparkujem hu miesto svojho auta lebo to ostalo na firme.
05. máj 2016

Odpoveď samosprávy

V týchto dňoch sa realizuje vyznačovanie parkovacích miest na sídlisku Zapotôčky. Práve toto sídlisko patrí k počtom áut medzi najvyťaženejšie v Prievidzi.

Uvedomujeme si, že na sídlisku Zapotôčky musíme efektívne využiť každé jedno parkovacie miesto. Aj preto sme sa na základe nespočetne veľkého počtu žiadostí zo strany obyvateľov rozhodli vyznačiť parkovacie miesta vodorovným dopravným značením.

Práce sa realizujú v dvoch etapách. V rámci prvej etapy sa parkovacie miesta vyznačujú už v týchto dňoch na ulici M. Rázusa a v ďalších dňoch sa práce presunú na ulice A. Žarnova, Ulica P. J. Šafárika, Ulica J. Palárika, Jégého ulica, Šulekova ulica, Ulica I. Bukovčana. Na uliciach sú vyznačované kolmé parkovacie miesta. Cena realizácie prác vrátene projektovej dokumentácie je 7 700 € s DPH.

V druhej etape plánujeme ešte v tomto roku realizovať vodorovné značenie parkovacích miest aj v mestskej časti Zapotôčky lokalite medzi ulicami od Ul. Ľ Ondrejova smerom po Ul. I. Krasku. Pre realizáciu druhej etapy prác je už vypracovaná a odsúhlasená projektová dokumentácia.

Mesto Prievidza realizovalo vyznačovanie parkovacích miest v sídliskovej časti ako pilotný projekt v časti Necpaly už minulý rok. Po vyskúšaní postupu na sídlisku Necpaly sme zaznamenali veľmi pozitívnu reakciu ľudí, a preto sme sa rozhodli vyznačiť parkovacie miesta aj v časti Nové mesto a Zapotôčky. Podľa našich prieskumov sme len v Necpaloch získali od 10 do 12 % viac parkovacích kapacít. Ľudia po vyznačení parkovacích miest už neparkujú živelne a tým sa kapacita parkovania na už existujúcich plochách zvyšuje.


Michal Ďureje
hovorca mesta
08. december 2016

Odpoveď samosprávy

Na základe viacerých a opakujúcich sa požiadaviek obyvateľov sa mesto Prievidza rozhodlo riešiť reguláciu státia dodávkových vozidiel na území Prievidze. Na základe zmeny dopravného značenia už nebudú môcť parkovať na sídlisku Nové mesto vozidlá s dĺžkou presahujúcou 5,3 m. Ako pilotný projekt bolo zvolené práve sídlisko Nové mesto, kde je dlhodobo problémom nedostatočný počet parkovacích miest.

Na sledovanom území bol najskôr vykonaný jednoduchý dopravný prieskum, kde sa počty parkujúcich vozidiel presahujúcich uvedenú dĺžku pohyboval v rozmedzí približne od 30 – 35 denne.

Prvá fáza projektu spočíva v osadení zvislého dopravného značenia. Hlavným parametrom pre zamedzenie parkovania dodávkových vozidiel bude dĺžka vozidla. Vozidlá z dĺžkou nad 5,3 metra nebudú môcť parkovať na takto vymedzenom území. Majitelia budú môcť zaparkovať svoje dodávky v sídlach firiem alebo na voľných plochách mimo vymedzenej zóny.

Regulácia státia dodávkových vozidiel je zatiaľ pilotným projektom mesta a budú sa sledovať jeho výsledky. Projekt, teda spustenie osadeného dopravného značenia s popísaným obmedzením, bude v platnosti od 1. januára 2017.


Michal Ďureje
hovorca mesta

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania