Parkovisko na Dlhej ulici

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 03. septembra 2015

Podľa dostupných informácií malo od 1.9.2015 vstúpiť do platnosti VZN, na základe ktorého malo byť parkovisko na Dlhej ulici súčasťou centrálnej mestskej parkovacej zóny. K tomuto dátumu platiť nezačalo a nikde nie sú dostupné žiadne bližšie informácie.

1. Odkedy bude parkovisko na Dlhej ulici súčasťou CMPZ ?

2. Z akého dôvodu sú dopravné značky označujúce platené státie umiestnené tak hlúpo, že ich vodiči vôbec nemajú šancu zbadať ? Kedy budú premiestnené, resp. aspoň natočené smerom ku vjazdu na parkovisko ?

03. september 2015

Odpoveď samosprávy

Ďakujeme za nahlásenie podnetu.
Uvedené parkovisko je zaradené do CMPZ počnúc dňom 1.september 2015. Všetky značky sú otočené v smere jazdy na parkovisko podľa platných noriem. Všetky značky sú platné.
Fotka je zrejme vyhotovená pred dňom 1.9.2015.


Michal Ďureje
hovorca mesta
03. september 2015

...

Ako je potom možné, že parkovisko bolo zaradené v CMPZ od 1.9., keď značky premiestňovali a zároveň z nich dali dole oranžové pásky až dnes, teda 3.9. ?! A nikde žiadne oficiálne informácie, na stránke prievidza.sk nie je nič, po VZN ani chýru, na stránke TSMPD.sk samozrejme samá voda...
08. september 2015

Anonymný užívateľ

Hoci sa hovorca snaží vo svojej odpovedi zahmlievať je faktom, že parkovisko bolo označené platnými dopravnými značkami až 3.9., keď boli značky zároveň priemiestnené na vhodnejšie miesto.

Na stránke prievidza.sk do dnešného dňa nie je ani zmienka o zmenách v CMPZ, ktoré sú v platnosti od 1.9.2015, rovnako nie je k dispozícii ani nové VZN.

Na stránke tsmpd.sk sú tiež mimoriadne aktuálne informácie, keď sa dočítate:
"Dlhá ul. - systém regulácie parkoviska na Dlhej ulici je navrhnutý tak, aby preferoval dlhodobé parkovanie....spôsob platby - pri vstupe na parkovisko je nutné zatlačiť tlačidlo. Zatlačené tlačidlo je impulzom k vydaniu parkovacieho lístka a zdvihnutiu rampy,...".

Preto je teraz na parkovisku úplne bežné vidieť autá s nasadenými blokovacími zariadeniami. MsP veselo pokutuje vodičov, ktorí ani nevedia, že parkovisko je už súčasťou CMPZ. Niekoľko týždňov bolo parkovisko bezplatné a nebol problém nalepiť na rampu a zariadenie na výdaj parkovacích lístkov informáciu o neplatenom parkovaní.

To bol taký problém nalepiť aspoň na určitý čas oznam, že parkovisko je už platené ?! Hlavne, keď značku označujúcu parkovisko nie je problém prehliadnuť. Alebo to bol zámer a MsP si jednoducho vylepší príjmy ?
11. september 2015

Odpoveď samosprávy

K dopravnému značeniu:
Dopravné značky označujúce, že parkovacie miesta na predmetnom parkovisku patria, resp. budú patriť do CMPZ boli osadené v priebehu augusta 2015 s tým, že piktogram spoplatnenia, ako aj spôsob úhrady bol prečiarknutý oranžovou páskou (parkovacie miesta boli dovtedy bezplatné).
Pokladáme za nešťastné doťahovať sa, kedy presne boli stiahnuté pásky zo značiek ktoré definujú parkovanie. Na celom prípade je dôležitý jeden fakt a tým je, že dňa 1.septembra bol štátny sviatok. Počas sviatkov, rovnako ako počas víkendov sa v Prievidzi za parkovanie neplatí. A teda žiadny vodič dňa 1.septembra za parkovaciu plochu v deň sviatku platiť nemusel.

Dňa 3. 9. 2015 bolo zmenené z prevádzkových dôvodov iba poradie DZ, nie ich význam a záväznosť. Znamená to, že 2. 9. 2015 (teda prvý možný deň po štátnom sviatku, kedy bolo možné uviesť parkovacie miesta do „funkčnosti“) sa na týchto parkovacích miestach mohlo kontrolovať a sankcionovať prostredníctvom mestskej polície. Chceli by som však upozorniť, že mestskí policajti v uvedenej lokalite prvú pokutu udelili až 8. 9. 2015, dovtedy boli všetky priestupky riešené dohovorom. (ide práve o autá z fotografií)

Vzhľadom na vyššie uvedené môžeme konštatovať, že od prvého dňa, kedy bolo možné začať reguláciu, čiže 2.9.2015 ( opakujeme, že 1.9.2015 bol sviatok, nespoplatnené státie v CMPZ), boli parkovacie miesta náležite označené platným dopravným značením, ktoré je záväzné pre vodičov motorových vozidiel a nie rôzne nálepky na stenách, webstránke, rampách, parkovacích termináloch a podobne. Informácie, že parkovisko bolo označené platnými dopravnými značkami až 3.9. sú teda nepravdivé. Ak si vodiči áut nevšímajú dopravné značenie, potom je vysoký predpoklad, že si nevšimnú ani nálepky. Mestská spoločnosť TSMPD investovala prostriedky do dopravných značiek, nevidíme dôvod investovať finančné prostriedky do nálepiek, ktoré sú v porovnaní s dopravným značením len dočasným riešením.

K informovanosti:
Obsah našej internetovej stránky www.tsmpd.sk bol zaktualizovaný.
Nové VZN bolo na stránke mesta zverejnené tak ako ukladá zákon a to dňa 14. augusta 2015 (prvá príloha) názor, že platné VZN nie je uverejnené na stránke mesta je z uvedeného dôvodu nepodložený.

Taktiež sme o predmetných zmenách informovali už skôr a to prostredníctvom médií, konkrétne RTV Prievidza dňa 29.júla a prostredníctvom tlače v Prievidzsku počas 26. týždňa konkrétne 25. júla. 2015. (prílohy 2. a 3.)

Informácia bola uverejnená taktiež na stránke mesta Prievidza dňa 14. augusta aj so spravodajským materiálom (príloha 4)

Pokiaľ však namietate nedostatočnú informovanosť v danej veci, článok opätovne uverejňujeme opakovane v spravodajstve na stránke www.prievidza.sk .


Michal Ďureje
hovorca mesta
11. september 2015

Anonymný užívateľ

1. Dopravné značky boli do 3.9. umiestnené tak, že ich vodič nemal šancu vidieť. Toto je zrejmé aj z fotografie k podnetu. Všimnúť by si ich mohol nanajvýš spolujazdec vodiča trpiaci extrémnym strabizmom.

2. VZN rovnako aj doplnky k nim majú byť uverejnené v odkaze Všeobecne záväzné nariadenia a nie ukryté IBA na úradnej tabuli medzi kvantom iných nesúvisiach dokumentov o konaniach. Aký význam má potom odkaz na VZN, keď tento nie je kompletný ?!

3. Informovať o pripravovaných zmenách uprostred prázdnin je síce fajn, ale dá sa predpokladať, že počas tohto obdobia majú ľudia iné priority ako hľadať informácie v bodoch rokovania mestského zastupiteľstva. Išlo o dôležitú zmenu týkajúcu sa obyvateľov mesta a samostatný článok v správach z mesta bol zverejnený až dnes, teda 11.9. ! Všetky dôležité informácie by normálny človek hľadal v prvom rade v tejto rubrike a nie poschovávané kade-tade po stránke.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania