Rekonštrukcia osvetlenia Clementisa, Novackého

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 21. septembra 2015

Skrátený text podnetu:

1. Z akého dôvodu boli pri rekonštrukcii VO na ulici Clementisa a Novackého použité výlučne bezvýložníkové stožiare ? Projekt nerešpektoval skutočnosť, že na určitých úsekoch týchto ulíc rastú vysoké stromy.
Preto viacero svietidiel osvetľuje koruny stromov namiesto vozovky.

2. Prečo nebol odstránený betónový stožiar (na fotke) ?

3. Kedy bude zrekonštruované VO na ulici Novackého v mieste rozšírenia vozovky a zároveň odstránené všetky stožiare na tej istej strane vozovky ?

ÚPLNÝ text podnetu (1 154 znakov) je na obrázku k podnetu.

21. september 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu.
Stanovisko k otázkam pripraví odbor výstavby MsÚ.


Michal Ďureje
hovorca mesta
21. október 2015

Odpoveď samosprávy


1.) Táto otázka je irelevantná, je to podobná otázka ako napríklad, prečo sú káble verejného osvetlenia čiernej farby a nie bielej. Predmetné stĺpy sú presne také ako požaduje norma STN 13 201, projekt a aké navrhol projektant. Projektant vykonal obhliadku predmetného miesta pred spracovaním projektovej dokumentácie „Modernizácia verejného osvetlenia v meste Prievidza - objekt: osvetlenie Ulice K. Novackého a Cesty Vl. Clementisa“ a riešenie prekonzultoval s prevádzkovateľom verejného osvetlenia. Bezvýložníkové stožiare projektant navrhol na základe výpočtu osvetlenie miestnej komunikácie, v ktorom sú zahrnuté svetelno - technické parametre zvoleného vonkajšieho svietidla

Pokiaľ ide o osvecovanie korún stromov, opäť ide o irelevantnú otázku, resp. hodnotenie. Stromy na tejto ulici sú a táto alej je už prirodzenou súčasťou tejto lokality. Navyše svetlo z lámp dopadá na vozovku a tak spĺňa účel. Nevidíme dôvod na tomto úseku alebo iných úsekoch vypiľovať stromy len preto, lebo na danom úseku je verejné osvetlenie. Konáre stromov budú opílené. Práce vykoná mestská spol. TSMPD.

2.) Predmetný betónový stožiar nie je súčasťou verejného osvetlenia. Je na ňom umiestnené vedenie Telekomu. Keby ho odstránime, ulica Na Stráňach je bez internetu a pevnej linky.
Odstránenie betónového stožiaru nebolo predmetom projektu „Modernizácia verejného osvetlenia v meste Prievidza - objekt: osvetlenie Ulice K. Novackého a Cesty Vl. Clementisa“. V rámci uvedeného projektu bolo namontovaných 71 nových stožiarov VO a bolo demontovaných 71 pôvodných stožiarov VO. Pôvodných stožiarov na danom úseku bolo viac ako 71 (cca 100) a tie, ktoré neboli demontované v rámci projektu modernizácie VO odstránila mestská spoločnosť TSMPD s.r.o. – prevádzkovateľ verejného osvetlenia.


3.) Stožiare verejného osvetlenia po ľavej strane Ulice K. Novackého (smer Staré mesto – Kopanice) neboli predmetom projektu „Modernizácia verejného osvetlenia v meste Prievidza - objekt: osvetlenie Ulice K. Novackého a Cesty Vl. Clementisa“. V prípade vyhlásenia výziev na modernizáciu osvetlenia sa budeme o mimorozpočtové zdroje uchádzať.


Michal Ďureje - hovorca mesta
11. november 2015

Odpoveď samosprávy

Opílenie konárov v okolí osvetlenia bolo realizované spoločnosťou TSMPD posledný októbrový týždeň. Spoločnosť TSMPD presvetlila stromy opílením konárov, ktoré zabraňovali rozptylu svetla na vozovku a chodníky.

Silvia Masariková
Vedúca strediska záhradníckych služieb
13. november 2015

Anonymný užívateľ

Hovorca by mal vo svojich odpovediach občas uvážlivejšie voliť slová, nakoľko v žiadnom prípade nie je osobou, ktorá má VŽDY pravdu.

1. Otázka týkajúca sa bezvýložníkových stožiarov je plne legitímna, na rozdiel od hovorcu mesta nemusel autor podnetu zisťovať, čo je výložník. Použitie bezvýložníkových stožiarov bolo nezmyselné. Svietidlá určite spĺňajú požadované svetelnotechnické parametre, avšak svetlo sa na viacerých stožiaroch tlmí v korunách stromov. Ide o typickú alibistickú odpoveď - všetko je v zmysle projektovej dokumentácie.

Na fotke je krásne vidieť "logiku" projektovej dokumentácie. Pôvodný stožiar je nad úrovňou stromov, nový sa nachádza v korune stromu. Pri zachovaní jeho výšky pritom stačilo použiť výložník a nebolo by potrebné opiľovať koruny stromov, ktoré bude potrebné robiť pravidelne. Pred rekonštrukciou osvetlenia nebolo opiľovanie vôbec potrebné !

2. Betónový stožiar je majetkom mesta a mal byť pri rekonštrukcii VO odstránený. Majiteľ vzdušného vedenia si má zabezpečiť jeho vhodné upevnenie. V tomto prípade namontovaním zodpovedajúceho oceľového stožiara, nie použitím maximálne neestetického torza stožiara verejného osvetlenia !

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania